OM eist celstraf tegen 64-jarige Utrechter voor fraude met zorgbudgetten | De Utrechtse Internet Courant OM eist celstraf tegen 64-jarige Utrechter voor fraude met zorgbudgetten | De Utrechtse Internet Courant

OM eist celstraf tegen 64-jarige Utrechter voor fraude met zorgbudgetten

OM eist celstraf tegen 64-jarige Utrechter voor fraude met zorgbudgetten
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 24 maanden cel en een geldboete geëist tegen een 64-jarige Utrechter voor fraude met zorgbudgetten. Ook moet hij uit zijn beroep als zorgaanbieder en curator worden gezet. Zijn dochter is mede-verdachte in de zaak.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 24 maanden cel en een geldboete geëist tegen een 64-jarige Utrechter voor fraude met zorgbudgetten. Ook moet hij uit zijn beroep als zorgaanbieder en curator worden gezet. Zijn dochter is mede-verdachte in de zaak.

Het onderzoek richt zich op de pgb-fraude van zorgaanbieder ‘Fundament, dragers in de zorg’. Tegen de twee verdachten die leiding gaven zijn deels voorwaardelijke celstraffen en een werkstraf geëist. Ook moeten zij worden ontzet uit hun beroep. Daarnaast zal er later nog een zitting komen om het crimineel verdiende geld terug te halen.

Valsheid in geschrifte

Een 64-jarige man uit Utrecht, vennoot van de onderneming en hoofdverdachte in de zaak, wordt verdacht van valsheid in geschrifte in het voeren van de financiële administratie van de onderneming in de periode 2012 – 2014. Twee landelijke ziektekostenverzekeraars hebben hiervan aangifte gedaan.

Op basis van het onderzoek wordt de man ervan verdacht verantwoordingsformulieren, facturen en andere documenten te hebben vervalst. De urenregistratie was dermate onvolledig dat de opgevoerde zorg daarmee onmogelijk verantwoord kon worden.

Eigen rekening

Het deel waarvoor geen zorg kon zijn geleverd zou ruim 2,5 miljoen euro zijn. De Utrechter zou de budgetten hebben doorgestort naar zijn eigen rekening. Dit betrof budgetten van cliënten van wie hij niet alleen de zorgaanbieder was maar voor wie hij ook als bewindvoerder optrad.

De medeverdachte, een 40-jarige vrouw uit Vleuten, die bij Fundament werkte als zorgbegeleider en later als teammanager, wordt verdacht van medeplegen van de valsheid in geschrifte. De organisatie zelf wordt ook verdacht van valsheid in geschrift.

Panden

Het geld werd onder andere besteed aan de aankoop van onroerend goed. In totaal werden vijf panden in Nederland en één in Duitsland aangekocht. Grote bedragen werden daarnaast gebruikt voor het verbouwen en aflossen van deze panden die op naam stonden van de hoofdverdachte.

“Ook leefde de verdachte in luxe, een schrijnend contrast met de zorgsector, waar bezuinigingen onvermijdelijk zijn om de stijgende zorgkosten een halt toe te roepen”, aldus de officier van justitie op de zitting.

Eis

De officier van justitie eist tegen de 64-jarige hoofdverdachte een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan 8 voorwaardelijk en ontzetting uit zijn beroep als zorgaanbieder en curator. De 40-jarige medeverdachte hoorde een werkstraf van 240 uur tegen zich eisen en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden.

Ook zij moet uit haar beroep van zorgverlener worden gezet. Tenslotte werd er een geldboete van 82.000 euro geëist tegen zorgaanbieder Fundament. De rechtszaak wordt vandaag en morgen voortgezet.

1 Reactie

Reageren
  1. Kadoendra

    Het wordt steeds meer duidelijk dat de marktwerking in de zorg uiteindelijk slechts bedacht is door de VVD om een crime fight werkverschaffingsproject te realiseren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).