OM eist negen jaar cel voor doodsteken Corrie van den Brink bij Rabobank | De Utrechtse Internet Courant OM eist negen jaar cel voor doodsteken Corrie van den Brink bij Rabobank | De Utrechtse Internet Courant

OM eist negen jaar cel voor doodsteken Corrie van den Brink bij Rabobank

OM eist negen jaar cel voor doodsteken Corrie van den Brink bij Rabobank
De Croeselaan was 28 februari enige tijd afgesloten vanwege de steekpartij. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Het Openbaar Ministerie heeft negen jaar cel en tbs geëist tegen Lukasz S. voor het doodsteken van de 41-jarige Corrie van den Brink. Er is volgens het OM geen sprake van moord maar van doodslag.

Het Openbaar Ministerie heeft negen jaar cel en tbs geëist tegen Lukasz S. voor het doodsteken van de 41-jarige Corrie van den Brink. Er is volgens het OM geen sprake van moord maar van doodslag.

De 31-jarige Pool hoorde stemmen en lijkt een willekeurig slachtoffer te hebben gemaakt. De steekpartij vond plaats op 28 februari op de Croeselaan nabij het hoofdkantoor van de Rabobank. De Poolse verdachte heeft een verleden van psychiatrische behandelingen.

Het slachtoffer liep naar haar werk. Lukasz S. stak haar hij het passeren zonder iets te zeggen in de buikstreek. Omdat attente getuigen van het incident de verdachte direct volgden, kon de man snel worden aangehouden. Omstanders en hulpdiensten hebben ter plekke eerste hulp verleend aan het slachtoffer. Zij overleed echter later op de dag in het ziekenhuis.

Psychiatrisch verleden

De Pool werd in 2013 in Polen veroordeeld voor poging tot doodslag. Hiervoor heeft hij tot januari 2016 in een psychiatrische kliniek in Polen gezeten. Na die tijd begon hij aan een rondreis door verschillende Europese landen. In november en december 2016 verbleef hij op verschillende plekken in Gelderland en Overijssel. Eind februari nam hij zijn intrek in een hotel in Utrecht.

De officier van justitie zei: “Een liefhebbende moeder die haar gezin op nummer één zette en er altijd voor ze was, komt nooit meer thuis.” Behalve bij de nabestaanden heeft het misdrijf ook in een veel bredere kring tot onrust geleid. “Het is een horrorscenario zoals het alleen in je nachtmerries voorkomt. In de drukke mensenstroom van station naar kantoor, wordt een vrouw uit het niets en zonder enige aanleiding doodgestoken. ‘Het had mij ook kunnen overkomen’, hebben veel mensen gedacht.”

Er zijn ook camerabeelden van het incident. De verdachte zegt zich weinig te kunnen herinneren omdat hij in psychose zou hebben verkeerd nadat hij gestopt was met zijn medicatie. Onder meer uit onderzoek in het Pieter Baan Centrum blijkt dat de man inderdaad een ernstige stoornis heeft.

De officieren van justitie nemen het de man zeer kwalijk dat hij zijn voorgeschreven medicatie niet heeft ingenomen. Uit zijn voorgeschiedenis blijkt immers dat hij met medicatie goed functioneert. “Naar aanleiding van zijn eerdere veroordeling had hij moeten weten dat het niet innemen van zijn medicijnen grote risico’s met zich mee brengt”, aldus het OM. “Ook het feit dat verdachte recente adviezen om een intensieve behandeling te ondergaan heeft genegeerd, draagt bij aan de verantwoordelijkheid van de man voor het incident. Naast verplichte behandelopname in een tbs-kliniek is daarom ook een lange gevangenisstraf op zijn plaats.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).