OM eist zestien maanden cel tegen stagiair die paspoorten vervalste | De Utrechtse Internet Courant OM eist zestien maanden cel tegen stagiair die paspoorten vervalste | De Utrechtse Internet Courant

OM eist zestien maanden cel tegen stagiair die paspoorten vervalste

OM eist zestien maanden cel tegen stagiair die paspoorten vervalste
Het OM heeft zestien maanden cel geëist tegen een voormalig stagiair van de gemeente Utrecht die twaalf paspoorten vervalste. De verdachte liep in 2014 enkele weken mee bij de gemeente en wist in die tijd misbruik te maken van zijn positie. 

Het OM heeft zestien maanden cel geëist tegen een voormalig stagiair van de gemeente Utrecht die twaalf paspoorten vervalste. De verdachte liep in 2014 enkele weken mee bij de gemeente en wist in die tijd misbruik te maken van zijn positie. 

De 19-jarige verdachte werkte op de afdeling Publiekszaken. De gemeente ontdekte op 21 januari 2014 dat een paspoortaanvraag onjuist was afgehandeld. Later bleek dat het paspoort valselijk was opgemaakt. Intern onderzoek dat daarop volgde, leverde nog een elf andere vervalste paspoorten op. “De stagiair lijkt de protocollen, werkwijzen en systemen te hebben omzeild”, aldus de gemeente Utrecht destijds.

Pas vier maanden later werd de zaak door de gemeente naar buiten gebracht. Wat er met de paspoorten is gebeurd is nog altijd niet duidelijk. Ook de verdachte zelf is nog altijd niet terecht.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Daar zakt je broek toch van af…. Hoe is het nu toch in vredesnaam mogelijk dat een stagiar van 19 die enkele maanden meekijkt in de keuken kennelijk vrijwel ongelimiteerd toegang verkrijgt tot zoiets gevoeligs als persoonsbewijzen? En dat in deze tijd! Het kan dus zomaar dat er nu 12 terroristen rondlopen met officiële niet als vervalsing te herkennen documenten, op weg naar de volgende bomaanslag op Europees grondgebied.

  De ambtenaar in kwestie die verantwoordelijk was voor het toezicht zou wat mij betreft ook voor de rechtbank mogen staan.

 2. Geenstijl@Utrecht

  Utrecht,leuker kunnen we het niet maken, maar wel makkelijker voor terroristen met hun nieuwe Utrechtse paspoort.

 3. Dirk

  Paspoorten voor kalifaatgangers dus. Ik kan me geen enkel ander scenario voorstellen waarom een stagiair anders van de aardbodem verdwenen is en feitelijk zijn leven opgegeven heeft voor iets dat geen tonnen of miljoenen oplevert.

  Hopeloze naïviteit dus bij de gemeente Utrecht en een voorbeeld voor andere gemeenten hoe ze hun processen rondom identiteitsdocumenten niet aan moeten pakken.

 4. Vivant Omnes Virgines

  Lijkt me vrij eenvoudig de serienummers toe te voegen aan een zwarte lijst.
  Zou me daar niet zo’n zorgen over maken. Lijkt me eerder nuttig voor vermogensdelicten

 5. herman

  Heftige straf!
  Er zijn overtredingen die veel ernstiger lijken waar je met wat harken wegkomt.

  Waarom zijn we nu wel zo streng? Gelden al die verzachtende omstandigheden nu niet?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).