Openbaar Ministerie eist vijftien en zeventien jaar cel voor doodslag op man uit Utrechtse wijk Lunetten Openbaar Ministerie eist vijftien en zeventien jaar cel voor doodslag op man uit Utrechtse wijk Lunetten

Openbaar Ministerie eist vijftien en zeventien jaar cel voor doodslag op man uit Utrechtse wijk Lunetten

Openbaar Ministerie eist vijftien en zeventien jaar cel voor doodslag op man uit Utrechtse wijk Lunetten
Drie Utrechters hebben donderdag vijftien tot zeventien jaar cel tegen zich horen eisen. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hen ervan dat ze op 13 april 2022 een 61-jarige man uit Utrecht om het leven hebben gebracht. Ook zouden ze de man meerdere keren hebben bestolen.

Drie Utrechters hebben donderdag vijftien tot zeventien jaar cel tegen zich horen eisen. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hen ervan dat ze op 13 april 2022 een 61-jarige man uit Utrecht om het leven hebben gebracht. Ook zouden ze de man meerdere keren hebben bestolen.

Het 61-jarige slachtoffer werd op 13 april 2022 dood aangetroffen in zijn appartement in de Utrechtse wijk Lunetten. Het slachtoffer was op dat moment vastgebonden en had meerdere verwondingen. De politie startte een onderzoek en een dag later konden twee verdachten worden aangehouden. Het gaat om twee Utrechters van 42 en 53 jaar. Twee maanden later werd een derde verdachte opgepakt, een 30-jarige man uit Utrecht.

Volgens het OM zijn de drie verdachten verantwoordelijk voor de dood van de man. Een van de verdachten was een bekende van het slachtoffer. Hij wist volgens het OM dat de verdachte duizenden euro’s spaargeld had. De verdachte, die drugsverslaafd was, heeft de bankpas van het slachtoffer gestolen en er meerdere keren mee gepind. Toen de pas geblokkeerd werd, ging de man met twee bekenden naar het huis van het slachtoffer om zijn nieuwe bankpas en code te stelen.

Zwaar toegetakeld

Toen ze bij het huis van het slachtoffer aankwamen, hebben de verdachten hem volgens het OM vastgebonden en zwaar toegetakeld. De drie verdachten hebben de woning doorzocht en zijn er uiteindelijk vandoor gegaan met een creditcard. Ze lieten het slachtoffer achter in de woning. Hij overleed aan de verwondingen die hij opliep doordat hij in zijn buik werd gestompt of geschopt.

De verdachten gingen in een winkelcentrum in de buurt proberen te pinnen met de gestolen creditcard, zo blijkt uit camerabeelden. Dat lukte niet en later op de dag gingen ze opnieuw naar het huis van het slachtoffer. De verdachten braken zijn brievenbus open en stalen de door de bank opgestuurde nieuwe bankpas. Het lukte ze zonder de pincode echter niet om geld op te nemen.

Gekwalificeerde doodslag

Het Openbaar Ministerie beschikt niet alleen over verklaringen van verdachten en getuigen, maar heeft ook communicatie tussen de verdachten, camerabeelden uit het appartementencomplex van het slachtoffer, aangetroffen vingerafdrukken, schoenafdrukken en DNA-sporen in handen.

“Hoewel de verdachten in hun verklaringen voornamelijk elkaar een grote rol toedichten, vindt de officier van justitie het op basis van de onderzoeksresultaten bewezen dat ze alle drie geweld gebruikt hebben tegen het slachtoffer. Alle drie worden ze schuldig geacht aan het medeplegen van gekwalificeerde doodslag”, aldus het OM.

Gekwalificeerde doodslag houdt in dat iemand een ander doodt om zo een strafbaar feit te verbergen. Volgens het OM hebben de verdachten in dit geval ‘de aanmerkelijke kans aanvaard dat het slachtoffer zou overlijden door het geweld dat ze gebruikten’.

“Ze deden dat volgens het OM om daarmee het bereiken van hun doel – namelijk de diefstal van het spaargeld – te vergemakkelijken.” De verdachten worden ook vervolgd voor meerdere diefstallen van het slachtoffer en pogingen daartoe. Twee van de drie verdachten worden ook nog vervolgd voor twee inbraken in restaurant Aphrodite in Lunetten, de nacht voorafgaand aan het dodelijke geweld.

Celstraffen

Het Openbaar Ministerie eist tegen twee van de verdachten vijftien jaar cel en tegen de derde verdachte zeventien jaar cel. “De mannen kozen ervoor om de financiering van hun verslaving boven alles te stellen. Zelfs boven een mensenleven. Voor de nabestaanden is dat onverteerbaar. Het wordt de verdachten ook aangerekend dat ze niet of beperkt hebben meegewerkt aan onderzoeken en geen openheid van zaken hebben gegeven over de precieze gang van zaken. In de visie van het Openbaar Ministerie zijn alleen lange gevangenisstraffen daarom passend.” Daarnaast zouden de mannen een schadevergoeding van ruim 55.000 euro moeten betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer.

Gekoppelde berichten

3 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht

  En dit komt allemaal voort uit een drugsverslaving van de verdachten, tijd om de rijdende apothekers aan te pakken,hun bevoorradders, en de verslaafden zelf,verplicht afkicken,geen medelijden meer.
  O nee we blijven wegkijken én bagatelliseren.

 2. Keesmenneger

  @geenstijl vooral dat verplicht afkicken is een illusie. Het lepelenburg zit vol junken die gewoon in begeleid wonen zitten, verplichte zorg ontvangen van Altrecht maar die instantie vind het afkicken totaal geen noodzaak. Verslaafden zgn. behandelen voor hun ‘ mentale problemen’, depot injectie in hun bil en door met pijpje poffen is de standaard. Pappen en nathouden maar hulpverleners kijken weg voor het verdienmodel van dealers. In alle Altrecht klinieken wordt harddrugs gedoogd. Jellinek vind zich te goed voor iedereen die geen leaseauto en carriere op mbo hbo niveau heeft, in tegenstelling tot hoe het vroeger was met centrum maliebaan.

 3. Geenstijl@Utrecht

  @Kees,

  In mijn versie is er geen ruimte meer voor dit soort instanties, die zijn overbodig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).