Het Openbaar Ministerie gaat Gökmen T. – ook wel bekend als de tramschutter – vervolgen voor poging moord, poging zware mishandeling en vernieling. De 40-jarige man stak op 17 februari van dit jaar met een zelf gefabriceerd wapen in op een bewaarder van gevangenis De Schie in Rotterdam. Het slachtoffer liep daarbij verwondingen op.
Het OM vervolgt T. ook voor vernieling en poging zware mishandeling. Dit incident vond plaats op 17 oktober, op de dag af acht maanden na het steekincident. T. was op dat moment in de recreatieruimte van de gevangenis toen hij een agressieve houding aannam. Allerlei spullen die in de recreatieruimte stonden werden daarbij vernield. Toen een medewerker hem opdroeg te bedaren, gooide hij hete vloeistof in de richting van de medewerker. Die raakte daarbij gewond.
Levenslang
T. zit op dit moment een levenslange gevangenisstraf uit voor een aanslag in en rond een tram in Utrecht op 18 maart 2019. Hierbij kwamen uiteindelijk vier mensen om het leven en raakten meerdere personen gewond, waarvan twee ernstig.
Toch vindt het Openbaar Ministerie het van groot belang hem ondanks de opgelegde levenslange celstraf te vervolgen voor deze nieuwe feiten. Dat is in de eerste plaats belangrijk voor de slachtoffers van beide incidenten in Penitentiaire Inrichting De Schie, maar ook als signaal richting de maatschappij dat dergelijk gedrag niet geaccepteerd wordt.
Daarnaast komt iedere levenslang gestrafte in Nederland na 25 jaar in aanmerking voor gratie. Strafrechtelijke vervolging en eventuele vonnissen die daaruit voortvloeien worden bij een gratieverzoek meegenomen.
Wanneer T. voor de rechter zal verschijnen, is nog niet bekend. De verwachting is dat dit in de eerste helft van 2022 zal zijn.
8 Reacties
ReagerenWij zijn een van de weinige landen waar straffen gelijktijdig uitgezeten kunnen worden. In veel landen worden ze “consecutively”, ofwel opeenvolgend opgelegd.
We zijn ook een van de weinige landen waar levenslang ook daadwerkelijk levenslang is.
Het komt me voor dat T. eerder voor de rest van zijn leven, goed bewaakt en in sobere omstandigheden, psychiatrisch moet worden verpleegd, dan dat hij in een gevangenis thuishoort.
@Zomaar iemand
“Daarnaast komt iedere levenslang gestrafte in Nederland na 25 jaar in aanmerking voor gratie. ”
Niks levenslang is levenslang.
@Moniek
Wat heeft dat voor zin dan?
Wil je hem weer de maatschappij in hebben of zo.
@Pee
Het is sinds 1987 pas tweemaal gebeurd dat een persoon met levenslang gratie is verleend. Als het aan Nederland zou liggen zouden we dit nog steeds niet doen. We hebben echter een tik op de vinger gekregen van het Europees Hof. We kunnen er nu niet meer omheen.
Daarom eiste het OM voor Michael P. ook 30 jaar + tbs. In het geval van levenslang zou hij mogelijk na 25 jaar kunnen vrijkomen. Nu is het 30 jaar en dan de psychiatrische proeven doorstaan.
@Pee
Ik schreef: voor de rest van zijn leven. De conclusie is daarbij: niet weer in de maatschappij. Hij is in gewone mensentaal te gek om naar buiten te mogen. Wat hij in de maatschappij zou gaan doen, is duidelijk genoeg. In een psychiatrische inrichting kan hij beter van de juiste medicatie worden voorzien om hem in bedwang te houden.
Ik durf het bijna niet te zeggen, maar in dit soort hele duidelijke gevallen (dan bedoel ik de twee genoemde heren): doodstraf? Dit soort gasten jarenlang, en voor niks (zonder uiteindelijk doel), gevangen houden? Kosten: een paar ton per persoon per jaar.
@Thuisblijver: en de doodstraf is nóg duurder. Vraag het de doodstraffans in Amerika maar.