Opnieuw tbs geëist tegen verdachte steekpartij Casa Confetti - De Utrechtse Internet Courant Opnieuw tbs geëist tegen verdachte steekpartij Casa Confetti - De Utrechtse Internet Courant

Opnieuw tbs geëist tegen verdachte steekpartij Casa Confetti

Opnieuw tbs geëist tegen verdachte steekpartij Casa Confetti
De 28-jarige man die ervan verdacht wordt op 26 augustus vorig jaar in een studentenwoning op De Uithof een man met een mes in zijn nek te hebben gestoken, hoorde vandaag opnieuw tbs met voorwaarden tegen zich eisen. Dat werd eerder ook al geëist, maar er was toen aanvullend onderzoek nodig.

De 28-jarige man die ervan verdacht wordt op 26 augustus vorig jaar in een studentenwoning op De Uithof een man met een mes in zijn nek te hebben gestoken, hoorde vandaag opnieuw tbs met voorwaarden tegen zich eisen. Dat werd eerder ook al geëist, maar er was toen aanvullend onderzoek nodig.

De rechter zou eerder al uitspraak doen, maar er was toen niet voldoende bekend over de psychische staat van de verdachte. Dat is er nu volgens het OM wel en de officier van justitie heeft wederom tbs met voorwaarden geëist.

Op de bewuste avond was er een feestje aan de gang bij de overbuurvrouw van de verdachte in studentencomplex Casa Confetti op de Uithof. De verdachte stak uit het niets een 31-jarige bezoeker een aantal keren in zijn nek.

Ingrijpende gevolgen

Een van de steekwonden was zo diep dat een aantal zenuwen werden geraakt. Nu, elf maanden later, is de diagnose dat de schade aan de stembanden blijvend is. Het slachtoffer kan slechts enkele uren per dag zijn stem gebruiken en dit zal niet beter worden. De officier van justitie sprak van ‘ingrijpende gevolgen, zowel voor zijn werk als voor zijn sociale leven’.

De verdachte heeft bekend dat hij met een mes naar de woning van zijn overburen was gelopen. Hij dacht dat de overburen hem pestten. Hij herinnert zich echter niet dat hij het slachtoffer heeft gestoken. Hij was in een psychose, maar het OM zegt dat dit niet wegneemt dat hij met zijn handelen ‘de voorwaardelijke opzet op de dood van het slachtoffer had’.

Meerdere incidenten

Na de steekpartij kwamen er al snel meerdere meldingen bij DUIC binnen over de verdachte. Twee getuigen zeiden toen dat de verdachte de buurt en medebewoners al langer terroriseerde. “Ik ben zelf in het verleden ook bedreigd en bespuugd. De verdachte woonde toen nog niet in Casa Confetti, maar aan de Archimedeslaan. De politie is er destijds ook meerdere malen bij geweest, maar zei toen niks te kunnen doen.”

De rechtbank deed in februari van dit jaar al een tussenvonnis. Toen werd vastgesteld dat verdachte schuldig was. Het onderzoek werd heropend, omdat de rechtbank meer informatie wilde over een eventuele maatregel.

Schadevergoeding

De gedragsdeskundigen hebben geadviseerd om de tbs met voorwaarden op te leggen. Dit zou voldoen omdat de verdachte meewerkt en zijn medicatie neemt. Hij wordt dan eerst klinisch behandeld in een gesloten kliniek en als dat goed verloopt, wordt hij geplaatst in een forensische woonvoorziening. De verwachting is dat dit een langdurig traject zal worden.

Gezien de grote gevolgen voor het slachtoffer vroeg de officier een bedrag van 35.000 euro schadevergoeding. Daarnaast moeten de materiële kosten, en kleine 800 euro, worden toegewezen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).