Opnieuw vijf jonge Utrechtse drugsdealers voor de rechter Opnieuw vijf jonge Utrechtse drugsdealers voor de rechter

Opnieuw vijf jonge Utrechtse drugsdealers voor de rechter

Opnieuw vijf jonge Utrechtse drugsdealers voor de rechter
Opnieuw zijn er vijf jonge drugsdealers uit Utrechtse wijken voor de rechter gekomen. Op dinsdag zijn drie van hen veroordeeld, één zaak is nog aangehouden om getuigen te horen en één verdachte is vrijgesproken.

Opnieuw zijn er vijf jonge drugsdealers uit Utrechtse wijken voor de rechter gekomen. Op dinsdag zijn drie van hen veroordeeld, één zaak is nog aangehouden om getuigen te horen en één verdachte is vrijgesproken.

Zowel de gedachten als de getuigen laten maar weinig los over de straathandel. Dat is ‘niet voor niets’, zegt de officier van justitie. “Het is een harde wereld, waar allerlei criminaliteit mee samenhangt en die grote maatschappelijke schade toebrengt, ook aan de gezondheid van mensen.”

Op basis van de dealperiode hebben de verdachten straffen gekregen. Een 23-jarige verdachte werd vandaag veroordeeld tot een celstraf van drie maanden voor een maand dealen. Een 18-jarige verdachte kreeg negen maanden celstraf, waarvan drie voorwaardelijk, voor zes maanden dealen. Zijn telefoons, handelsgeld en auto zijn ook ingenomen. 

Over het bewijs in de zaak tegen een andere 18-jarige verdachte had de rechter twijfels. Hij werd vrijgesproken. De andere twee verdachten waren medeverdachten. Eén van hen, een jongen van 23 jaar, kreeg tien maanden celstraf. Ook krijgt hij voor langere tijd toezicht en begeleiding.

Afschrikmiddel

De straffen die deze jongens krijgen, moeten volgens de officier van justitie daarom werken als afschrikmiddel. Het doel is om te voorkomen dat jongeren in de drugshandel terechtkomen. Dit is onderdeel van een brede aanpak van de drugshandel.

Maandag stonden er ook al jonge Utrechtse drugsdealers terecht. Drie van hen kregen celstraf. De komende maanden komen ook de andere zaken met jonge drugsdealers voor de rechter.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Utregter

  welk afschrikmiddel ??? De straffen die ze krijgen stellen helemaal niets voor.
  Het is helaas de zoveelste constatering dat het erg treurig gesteld is met onze rechtspraak.

 2. Lombokker

  Eén verdachte werd vrijgesproken, want “de rechter had twijfels”.

  Zucht . . . .

  De ketting is zo sterk is de zwakste schakel. Dan kunnen politie en OM nog zo hard hun best doen, maar als de rechter niet thuis geeft blijft het toch dweilen met de de kraan open.

 3. Frits

  Die lopen lachend de rechtzaal uit

 4. Bernhard

  Voor de keuze stellen: langdurig heropvoedingstraject dat eindigt met startkwalificatie en baan of een lange gevangenisstraf – die waarschijnlijk het begin zal zijn van een leven als draaideurcrimineel. Alleen straffen werkt niet en is zelfs statusverhogend binnen deze groep.

 5. Nlz

  @Lombokker: Dat is het prettige, maar in dit soort gevallen ook lastige van onze rechtsstaat. Wanneer er voor een rechter niet onomstotelijk vast staat dat er strafbare feiten zijn gepleegd, kan deze er simpelweg geen straf op zetten.

  Dat zou ook raar zijn. Dan zou ik nu naar de politie kunnen gaan “Lombokker heeft een kelder vol coke, zeker 100kg”, en dan zouden ze jou er zonder bewijs voor kunnen arresteren en een straf opleggen…

 6. Berend

  De ouders betrekken, dat is het enige wat helpt. Verplichte sessies met een gedragsdeskundige erbij en in hun omgeving vrijwilligers werk laten doen.

 7. Cico

  ‘Rechter heeft twijfels’

  Voor mensen zonder juridische kennis is dat misschien onbegrijpelijk, maar gegronde twijfel is een ontzettend belangrijk in rechtspraak.

  Ik ben het eens met de relatief lage straffen. Drugshandel gaat er toch niet mee gestopt worden, de vraag naar cocaine etc blijft simpelweg hetzelfde. Alleen de 18-jarige dealers, katvangers en andere tussenmannetjes worden gepakt. Die zijn niet allemaal geharde criminelen, maar vaker zelf misleid of verleid door het ‘grote geld’: 2000 euro is veel geld voor een 18-jarige in een achterstandsbuurt, niet realiserend hoe groot de impact van een strafblad op de rest van je leven gaat worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).