Opsporing Verzocht besteedt dinsdag aandacht aan poging beroving van eigenaren oliebollenkraam in Utrecht Opsporing Verzocht besteedt dinsdag aandacht aan poging beroving van eigenaren oliebollenkraam in Utrecht

Opsporing Verzocht besteedt dinsdag aandacht aan poging beroving van eigenaren oliebollenkraam in Utrecht

Opsporing Verzocht besteedt dinsdag aandacht aan poging beroving van eigenaren oliebollenkraam in Utrecht
Foto: Politie/Opsporing Verzocht
In het televisieprogramma Opsporing Verzocht wordt dinsdagavond aandacht besteed aan de gewelddadige poging tot beroving op de eigenaren van de oliebollenkraam bij de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. De poging tot beroving was op 10 november en er zijn nog geen verdachten aangehouden.

In het televisieprogramma Opsporing Verzocht wordt dinsdagavond aandacht besteed aan de gewelddadige poging tot beroving op de eigenaren van de oliebollenkraam bij de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. De poging tot beroving was op 10 november en er zijn nog geen verdachten aangehouden.

De slachtoffers, een 68-jarige man en een 58-jarige vrouw, zijn de eigenaren van de oliebollenkraam. Op 10 november liepen ze na hun werkdag van de kraam aan de Amsterdamsestraatweg naar hun auto op het Van Beuningenplein. Het echtpaar werd daar opgewacht door twee mannen die hen met veel geweld probeerden te beroven.

De politie zei destijds dat er dankzij het snelle handelen van de slachtoffers niks werd buitgemaakt. De overvallers gingen er na de overval vandoor door de Mariendaalstraat in de richting van het Oppenheimplein.

Getuigen

Agenten spraken na de overval met getuigen en op de website werd een signalement van de twee mogelijke daders gepubliceerd. Nu, drie maanden na de overval, is er nog altijd niemand aangehouden.

De politie doet via Opsporing Verzocht nogmaals een oproep aan getuigen om zich te melden. Ook worden beelden getoond van de twee verdachten. De uitzending van Opsporing Verzocht is dinsdagavond om 20.30 uur op NPO1.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Wat nou? Opeens wel een signalement? Dan zullen het Henk Jan en Pieter wel zijn, want Ali en Achmed mogen nooit met hun signalement op Opsporing Verzocht of DUIC.

 2. Bernhard

  @JdV: Nou, in het signalement wordt gesproken van een ‘lichtgetinte huidskleur’.. Maar wellicht hadden Egbert en Floris-Jan net een zonnebankje gepakt.

 3. [email protected]

  Het gebruikelijke signalement dus weer,het blijft akelig stil in een bepaalde hoek,blijf vooral wegkijken en ontkennen dat er een probleem is in Utrecht.
  Het is gewoon triest dat hardwerkende mensen worden beroofd van hun zuurverdiende geld.

 4. Ihsan

  JdV, wat bazel je nu weer. Je was de eerste die reageerde op het signalement onder het artikel van 14 november. Of ben je dat alweer vergeten. De politie zet wanneer beschikbaar een signalement op haar website, en duic plaatst altijd een link direct naar het signalement. Zo ook deze keer. Wat wil je nu nog meer? Moet duic volgens jou dat signalement óók plaatsen, en dat dan steeds blijven aanpassen naarmate het politieonderzoek vordert? Dat is toch niet werkbaar. In plaats van hier steeds te komen huilen dat de politie niet direct de naam en etniciteit van elke verdachte kan ruiken, kun je je tijd misschien beter besteden aan een studie criminologie of forensisch onderzoek. Ze zoeken bij de politie nog knappe koppen zoals jij, die aan 3 pixels genoeg hebben om te weten naar welke kant iemand bidt.

 5. JdV

  @Ishan: Dan kun je beter mensen zoeken die verstand hebben van kansberekening en statistiek, want voor de criminaliteit in NL hoef je helemaal niet te weten naar welke kant iemand bidt aangezien dat toch altijd dezelfde kant is.
  De correlatie tussen afkomst/achtergrond/etniciteit en criminaliteit is statistisch overduidelijk. Jammer genoeg komt dat sommige mensen niet goed uit en spreekt men dan van profiling. Grote onzin, if it talks like a duck….

 6. Ihsan

  @JdV Als je de criminaliteitscijfers van Nederlanders met een bepaalde migratieachtergrond vergelijkt met de criminaliteitscijfers van de autochtone bevolking met een gelijk gemiddeld inkomen komen de migranten er meestal positief uit. Sowieso is de eerste generatie migranten uit vrijwel alle landen minder vaak verdachte van een misdrijf dan de gemiddelde autochtone populatie. Deze mensen zijn naar Nederland gekomen om te werken. Als we kijken naar de tweede generatie zij bepaalde groepen significant oververtegenwoordigd in criminaliteitscijfers. Maar er is geen duidelijke correlatie met religie, en als we de sociaal-economische positie van deze groep beschouwen wordt veel duidelijk. Personen met een migratieachtergrond uit China, Indonesië, Iran, Turkije, Azerbeidzjan, en de veel andere landen waar een grote islamitische populatie uit is overgekomen, zijn minder vaak verdachte van een misdrijf dan de autochtone bevolking met een vergelijkbaar inkomen. Voor bepaalde groepen verklaren sociaal-economische factoren echter niet geheel de hogere kans om verdacht te zijn van een misdrijf. Dit betreft met name de tweede generatie met een migratieachtergrond in Marokko en de Antillen. Ik denk dat een groot deel van deze criminaliteit is te wijten aan stigma en racisme. Het is rancune naar de Nederlandse samenleving, die hen heeft afgewezen, en een vorm van zelfbescherming. Ik keur het gedrag absoluut niet goed. Het is heel heftig wat er allemaal plaats vindt in onze stad. Maar of het nu de gemarginaliseerde katholieke Ieren en Italianen zijn in de vroege 20e eeuwse Amerikaanse door WASP-gedomineerde steden, of gemarginaliseerde ‘islamitische’ jongeren in onze stad, dat maakt geen verschil. Wil je deze criminaliteit beëindigen, dan zul je niet alleen maar met de beschuldigende vinger moeten wijzen, maar ook de uitgestoken hand moeten bieden.

 7. JvcJ

  En JdV komt dat dan door die huidskleur? Of door de mogelijke kansenongelijkheid, racistische aanpak en tevens vaker aanwezige armoede en slechte wijken waarin sommige groepen zich bevinden? Laten we dat soort problemen misschien eerst oplossen voordat we hele groepen jegens een tint of geloof gaan bejegenen, want dat lijkt me nooit de oplossing.

 8. [email protected]

  Nou in de gevangenis ben je als rasechte Nederlander echt wel in de minderheid hoor, maar dat komt natuurlijk door de Nederlandse samenleving.

 9. Geert Wilders Utrecht

  Ja laten we eindeloos thee blijven drinken,en vooral geld blijven pompen in allerlei projecten,dat is de oplossing.

 10. Wies

  @Ihsan: helemaal eens hoor dat nuance belangrijk is. Zeker in de comments en op basis van één incident bij een oliebollenkraam. Maar laten we de huidige Nederlandse migranten met een verblijfstitel (als je een 2e of 3e generatie migrant al zo mag noemen) niet vergelijken met migranten in Amerika in de vroege 20e eeuw. Die migranten hadden geen studiefinanciering, bureau HALT, sociale woningbouw, huurtoeslag, zorgtoeslag, toegang tot onderwijs en zorg, etc. Om nog maar te zwijgen van het blik hulpverleners dat klaarstaat. Welke gerichte aanpak (laten we dat de uitgestoken hand noemen) stel je voor in aanvulling op de hiervoor aangehaalde middelen? Ik lees overigens ook een beschuldigende vinger in jouw tekst naar de Nederlander: die marginaliseert, die sluit buiten, die zou in gelijke omstandigheden mogelijk nóg crimineler (?) zijn.

  Nog een zeer belangrijke, vaak onbenoemde factor voor een “succesvolle” criminele toekomst is de opvoeding.

 11. Ihsan

  @ Wies. Ik beschuldig niemand. Ik herhaal gewoon de feiten zoals ze door onder andere het CBS zelf zijn vastgesteld. Ik kan ook ‘de Nederlander’ niet beschuldigen, want ik ben zelf een Nederlander met een familiegeschiedenis die terug gaat tot de vlucht van een doopsgezinde vrouw uit Antwerpen richting Breda, vlak voor de inname van de stad door de Spanjaarden. Je noemt “studiefinanciering, bureau HALT, sociale woningbouw, huurtoeslag, zorgtoeslag, toegang tot onderwijs en zorg”, maar gaat er daarbij blijkbaar vanuit dat dit allemaal toegangkelijk is voor deze groep. Besef jij je wel dat er in Overvecht gezinnen zijn waar 5 kinderen op één kamer slapen op matrassen op de grond? Dat je in Utrecht zeker tot je 28e moet wachten voordat je in aanmerking komt voor sociale woningbouw? Tegen die tijd ben je als je pech hebt al lang op straat gezet door je ouders, omdat die vanaf je 21e gekort worden op hun bijstand en huurtoeslag! En als je geen eerlijke kansen krijgt in het onderwijs (de kansenongelijheid in Utrecht is het grootst van alle grote steden), hoe kom je dan in aanmerking voor studiefinanciering?

 12. UTRECHTSE JANTJE

  Ik denk in ‘n tijd dat bijna elke Werkgever om personeel zit te springen , de armoede te beperken is , als iemand zijn of haar best doet om ‘n baan te vinden …. Dus je hoeft je niet tot zakkenrollen , inbraak cq beroving te wenden , om je het hoofd boven water te houden … Ga gewoon werken ! En Sorry maar het gekibbel over zus of zó , lost niks op natuurlijk , aan iets wat altijd meerdere kanten heeft …………

 13. Kaat

  Sterkte aan de (echte) slachtoffers. Ben je al wat op leeftijd en na een dag hard werken zo behandeld worden om een paar rot centen. Hopelijk worden de daders opgepakt.

  Wat je situatie ook is, dat mag nooit een excuus zijn voor dit gedrag. Mi gaat er echt iets mis een bepaalde groep jongeren hier in de stad.

 14. JdV

  @Ihsan: Vreemd. De eerste generatie scoort lager dan gemiddeld in de statistieken.
  De 2e generatie van Marokkanen en Antillianen beduidend hoger. En dat wordt veroorzaakt door de discriminatie/uitsluiting/stigmatisering van de hardwerkende en eerlijke 1e generatie door ons, verschrikkelijke Nederlanders? Ik denk dat de 2e en volgende generaties juist de oorzaak zijn van de door jou genoemde zaken omdat de autochtone Nederlander zag dat deze generatie niet te vergelijken was/is met de 1e. De volgende generaties willen/wilden helemaal niet hard werken en iets van hun leven maken en vertoonden het daarbij behorende (criminele) gedrag wat er bij de rest van de inwoner toe leidde hun beeld van deze groepen bij te stellen naar het negatieve beeld wat nu ook duidelijk blijkt uit de cijfers. Oftewel, door hun houding en gedrag hebben bepaalde groepen 2e en latere generaties er voor gezorgd dat het bestaande positieve beeld is gedraaid naar het huidige negatieve. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard om maar eens een goed Hollands spreekwoord te gebruiken.

 15. JdV

  JvcJ: De door jou genoemde mogelijke oorzaken doen niets af aan de realiteit. Groepen met een niet-westerse achtergrond zijn oververtegenwoordigd in de misdaadstatistieken. Of het nou gaat om Roma/Sinti, Marokkanen of Antillianen.
  Excuses verzinnen waarom het eigenlijk wel mag, dat stelen, drugsdealen, moorden en overvallen getuigt van een slecht burgerschap. Dan ben je onderdeel van het probleem als facilitator van crimineel gedrag. Tevens is het toekennen van de slachtofferrol aan deze groepen een belediging aan de vele Nederlanders die exact dezelfde problemen ondervinden maar niet kiezen voor een criminele carrière. Niet westers allochtoon of autochtoon. Kansenongelijkheid, armoede en wonen in slechte wijken is niet exclusief voorbehouden aan immigranten. Er zijn ook vele autochtone Nederlanders met exact dezelfde problemen. Grote verschil is dat die in veel mindere mate zich schuldig maken aan crimineel gedrag.

 16. Realist

  Het echte probleem is regressief links. Politieke correctheid is belangrijker dan maatschappelijke problemen benoemen. Kijk naar Groot Wassink die een probleem wegmoffelt omdat het niet politiek correct is om het te benoemen. Typisch hoe links omgaat met dit soort problemen en hoe ze hier maatschappelijke invloed op uitoefenen. Daders uit bepaalde groepen worden zelfs tot slachtoffers gebombardeerd. Weg met ons en welkom aan iedereen die schijt heeft aan de maatschappij.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).