In de DUIC-podcast ‘Santemukraon Lombok’ vraagt Jetske haar buurtgenoten het schort van het lijf. De hele santemukraon, oftewel plat Utregs voor ‘alles tegelijk’ is bij uitstek van toepassing op de wijk Lombok. Het mag dan soms ogen als een rommeltje, maar achter de voordeur gaan de mooiste verhalen en lekkerste recepten schuil.
Morty – aflevering 2
Morty’s kaas en delicatessen zaak is al bijna 15 jaar een begrip in Lombok. Morty zelf had nooit verwacht kaasboer te worden, hij studeerde Engelse taal en literatuur en was een bejubeld vertaler in Iran. Totdat het noodlot toesloeg en zijn leven op zijn kop zette. In deze podcast vertelt Morty over de adembenemende reis die hij moest afleggen om uit eindelijk tussen de kazen in Lombok te belanden.
Liester hier de podcast via Spotify. Abonneer je op de podcast via Spotify of via Apple Podcast of beluister de afleveringen hier op de site. Gemaakt door Jetske Lys Tjeerdsma. Hier kan je aflevering 1 terugluisteren.
Het recept van Morty
Ghormeh sabzi
1 kop rode bruine bonen, een nacht geweekt
1 ui, fijngehakt
4 trosjes peterselie
1 bos koriander
4 lente-uitjes (alleen groene stelen)
1 eetlepel gedroogde fenegriek (of 1 bos verse fenegriek)
4 gedroogde zwarte limoenen of 4 eetlepels citroensap
1 eetlepel kurkuma
Plantaardige olie
Zout
Peper
– Was de kruiden in een grote kom, droog en hak fijn.
Verhit in een grote koekenpan 4 eetlepels plantaardige olie op middelhoog vuur en fruit
de verse kruiden ongeveer een kwartier, af en toe roeren. Opzij zetten.
In een grote pan, sauteer de gehakte uien in 2 eetlepels olie gedurende ongeveer 10 minuten, tot ze goudbruin zijn.
Voeg het vlees, de kurkuma, het zout en de peper toe aan de uien en bak ze ongeveer 6 tot 8 minuten.
Voeg de geweekte gedroogde bonen, de gefrituurde kruiden en de zwarte limoenen toe.
Zet onder een laagje water en breng aan de kook op hoog vuur.
Verlaag vervolgens het vuur, dek af en laat het ongeveer 2 uur op lage tot middelhoge hitte sudderen.
Proef en voeg indien nodig zout of peper toe.
Rijst met tadig
2,5 kopjes basmati rijst, afgespoeld
6 kopjes water
1/4 kopje plantaardige olie
1,5 eetlepel zout
De rijst stomen en tadig maken
Genoeg olie om de bodem van een laagje te voorzien
1 eetlepel water
Halve theelepel saffraan
De rijst koken
Vul een grote anti-aanbakpan met de kopjes water; voeg olie en zout toe. Dek af en breng aan de kook op hoog vuur. Voeg de rijst toe en kook verder op middelhoog tot hoog vuur, af en toe roeren.Na 3-5 minuten controleren of de rijst bijna gaar is (de rijst moet net niet helemaal gaar zijn). Zet het vuur uit en giet rijst in het vergiet af; opzij zetten.
Stomen en tadig maken
Plaats de pan terug op de warmte bron en zet op matig vuur. Voeg de olie en de eetlepel water toe. Voeg de uitgelekte rijst toe en vorm deze in een piramide. Bedek de pan en kook 5-7 minuten tot de rijst begint te stomen.
Zet het vuur laag en laat sudderen, afgedekt, gedurende 45 minuten. Zet het vuur uit en kantel het deksel tot het klaar is om te serveren.
Schep met een brede spatel de rijst uit de pot en zorg ervoor dat de korst (tadig) die zich op de bodem van de pot vormt, niet wordt verstoord. Laat de saffraan wellen in een beetje water en giet over de rijst, roer erdoor. Serveer de rijst op een platte serveerschaal en vorm deze in de vorm van een piramide. Draai de tadig op een platte schaal of snijd het in stukjes en serveer rondom de rijst.
Gekoppelde berichten
Podcast: Jannie is vaste klant bij de paardenslager in Lombok
In de nieuwe DUIC-podcast ‘Santemukraon Lombok’ vraagt Jetske haar buurtgenoten het schort van het lijf.…
2 Reacties
ReagerenRecept van Morty: Ik wil graag Gormeh Sabzi maken. Maar wat zijn rode bruine bonen? Ik heb gedroogde bruine. Rode bonen lijken me kidneybonen. En welk vlees? Staat niet in de lijst van ingrediënten.
Kan je dit nog aanpassen, Morty of DUIC? Dank,
Marion
Hallo Marion, als ik kijk naar andere variaties op het internet van dit recept dan zijn het inderdaad kidneybonen die worden gebruikt. Als vlees kan er lam- of kalfsvlees gebruikt worden. Voor een vegetarische variant: paddestoelen in plaats van vlees gebruiken. Perzische stoofschotels nemen wel wat tijd om te maken, maar zijn altijd erg lekker.