Politie komt met meer duidelijkheid over geloste schoten na autokraak Overvecht | De Utrechtse Internet Courant Politie komt met meer duidelijkheid over geloste schoten na autokraak Overvecht | De Utrechtse Internet Courant

Politie komt met meer duidelijkheid over geloste schoten na autokraak Overvecht

Politie komt met meer duidelijkheid over geloste schoten na autokraak Overvecht
De politie heeft woensdag meer duidelijkheid gegeven over de autokraak die dinsdag gepleegd werd bij winkelcentrum Overvecht. Twee autokrakers werden op heterdaad betrapt, waarna ze probeerden te vluchten met een andere auto. Tijdens de vlucht reden ze op een agent af. De politie heeft toen zes keer gericht geschoten op de auto.

De politie heeft woensdag meer duidelijkheid gegeven over de autokraak die dinsdag gepleegd werd bij winkelcentrum Overvecht. Twee autokrakers werden op heterdaad betrapt, waarna ze probeerden te vluchten met een andere auto. Tijdens de vlucht reden ze op een agent af. De politie heeft toen zes keer gericht geschoten op de auto.

Surveillerende agenten in uniform en agenten in burgerkleding waren aan het surveilleren bij het winkelcentrum, omdat daar vaker auto-inbraken worden gepleegd. Op de parkeerplaats zagen ze inderdaad twee mannen inbreken in een geparkeerde auto. De twee inbrekers reden vervolgens weg in hun eigen auto.

Een politiewagen blokkeerde de weg bij de uitgang van het parkeerterrein, zodat de verdachten niet konden ontsnappen. De verdachte op de bijrijdersstoel probeerde weg te rennen, maar kon direct worden aangehouden.

Zeer bedreigende situatie

De bestuurder van de vluchtauto zette de auto in de achteruit en gaf volgens de politie vol gas. Hij raakte daarbij een politieauto en een agent moest wegspringen om niet te worden aangereden. De verdachte raakte ook nog een andere auto, waar een vrouw en meerdere kinderen in zaten.

De agent die moest wegspringen, viel op de grond, waardoor volgens de politie een ‘zeer bedreigende situatie’ voor de agent ontstond. Een andere agent loste een waarschuwingsschot om de verdachte te stoppen. Toen hij dat weigerde, is zes keer gericht geschoten op de vluchtauto.

De inbreker wist in eerste instantie weg te komen. De auto werd teruggevonden in de J.S. Rijkstraat en niet veel later kon ook hij worden aangehouden. Het zijn twee mannen van 21 en 26 uit Utrecht. De 21-jarige verdachte bestuurde de auto en wordt verdacht van poging tot doodslag, omdat hij achteruit op de agent af reed.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. Berk

  Ondanks dit verhaal vind ik gericht schieten op een auto op de parkeerplaats van een druk winkelcentrum erg gevaarlijk. Gezien de snelheid waarmee alles gebeurt (ik heb het filmpje gezien) is de kans dat je omstanders raakt zeer wel aanwezig. Wellicht gaat het niet alleen om ordinaire autokrakers, dat weet ik niet, maar indien dit wel geval was, lijkt me dit een aardige cowboyactie.

 2. 030

  Ik telde 7 schoten minimaal, en dus allemaal mis. Sowieso bizar dat je op die locatie al rennend je magazijn gaat leegschieten, hadden gewonden of doden kunnen vallen door verdwaalde kogels.

 3. [email protected]😉

  Ik denk dát de burgemeester van Utrecht toch eens móet gaan praten met zijn korpschef,gezien deze wildwest actie.
  Ik heb begrip voor de agenten,maar ben van mening dat er te snel naar het wapen wórdt gegrepen.

 4. Bernhard

  Jammer dat de vluchtende verdachte niet geneutraliseerd kon worden. Alsnog goed werk van onze politiemensen. Dit soort lieden verstaat alleen de taal van geweld. De fluwelen handschoen moet uitgetrokken worden.

 5. Lombokker

  Wanneer verdachten met hun voertuig bewust op politieagenten inrijden, dan mogen deze gericht schieten. Daarop zijn wel een aantal voorwaarden van toepassing, reden waarom de Rijksrecherche na IEDER schietincident onderzoek zal doen (ook als er alleen maar in de lucht is geschoten).
  Laten we dus eerst maar eens afwachten wat dat onderzoek oplevert, in plaats van hier met beschuldigingen te komen over onverantwoordelijk gedrag van de politie. Wildwest toestanden krijgen pas echt als de politie helemaal niets meer mag.

 6. Nlz

  En daar zijn de toetsenbordridders weer die beginnen te miepen dat er te snel geschoten wordt en blablabla. Misschien moeten jullie eens een dagje met de politie meedraaien, en met eigen ogen inzien in wat voor situaties ze terechtkomen. Op het moment dat je ziet dat er bewust op één van jouw collega’s, waarvan je weet dat die voor je door het vuur gaat, wordt ingereden, maak je je er niet van af met en “Hey zeg, foei, stop eens!”. Het is geen kinderdagverblijf waar ze werken.
  Zeker voor de veelplegers, de enige taal die dat soort gasten spreken is geweld. Hoe ruk ook om te moeten beseffen, maar bij dat soort figuren redt je het echt niet met een keer vermanend toespreken, dan lachen ze je keihard in je gezicht uit.
  @030: Hoe kom je er bij dat die zes schoten mis waren? Heb je de beschoten auto gezien?

 7. Koel Hoofd

  @030 Hoe weet je dat de schoten allemaal mis waren?
  Zaten er geen gaten in die vluchtauto?

  @geenstijl We zitten in een wereld waar crimineeltjes aan vergismoorden doen en beetje lukraak in het rond schieten dankzij gebrek aan intelligentie. Als de getrainde politie dan niet eens gericht mag terug schieten lijkt me beetje oneerlijk.
  Kan me vergissen, daar niet van.

 8. Willow

  Waarom niet vanuit gaan dat de politie een correcte overweging maakte tussen het risico van schieten en het gevaarlijk rijgedrag van de bestuurder? Zo een bestuurder is een gevaar voor ons allemaal, niet alleen op dat moment maar in het algemeen. Beoordelen op basis van de filmpjes kan niet: je krijgt geen overzicht van de situatie . Dus goed gedaan politie. Dader is opgepakt, en er waren geen onschuldige gewonden.

 9. JdV

  @030: wat vooral bizar is is het feit dat je 7 x schiet, geen pepernoot raakt en dat de verdachte dus ondanks de kogelregen weet te ontsnappen om alsnog even later zonder schieten kan worden opgepakt. Treurig

 10. Don

  Inrijden op een politie agent met een zeer bedreigende situatie als gevolg auto aanrijden met hierin moeder en kinderen. Wanneer mag een politie agent die hier in getraind is en die weet wat hij doet dan zijn pistool gebruiken. Moet dit achterlijke tuig een permanente vrijbrief krijgen om alles te doen om weg te komen. Dit soort is verantwoordelijk voor wild west acties en het gevaar voor omstanders niet de politie. De burgemeester moet eens gaan praten met de familie van deze meneer en gaan vragen wat zij denken te doen om dit goed te maken richting de maatschappij.

 11. Danny

  In de VS waren deze gasten nu gatenkaas geweest

 12. [email protected]😉

  Laat ik voorop stellen dat ik thuis ben in de wereld van handhaving, en weet ook dat afgeschoten kogels behoorlijk van baan kunnen veranderen met alle gevolgen van dien.
  De nieuwe lichting agenten voelen zich al gauw bedreigd in een stressvolle situatie zoals deze en gebruiken te snel hun wapen.
  Soms moet je een stap terug doen in het belang van de burgers op straat zodat er geen onbedoelde onschuldige slachtoffers vallen.
  En natuurlijk moet de politie hard optreden maar dan wel in de verhouding van de overtreding.

 13. Berk

  @Nlz Dat is totaal niet het punt. Ik sta volledig achter de politie en ben me terdege bewust van de situaties waar ze in terecht komen, zo ook deze. Ik zou woedend zijn als agent en die gasten het liefst allemaal neermaaien. Toch vind ik deze plek, een parkeerplaats van een grote supermarkt, midden op de dag, vol met winkelend publiek, niet de plek om meerdere kogels op een van jou vandaan rijdende auto (waardoor je als agent niet zelf in gevaar bent) af te schieten. Te meer omdat ik, mijn vrouw en mijn kinderen hier regelmatig lopen. Maar dat is alleen mijn bescheiden mening

 14. erwin

  @geenstijl: poging doodslag (want daar hebben we het over als je met je voertuig op een politieagent inrijdt) is geen overtreding maar een misdrijf.
  en waar haal je de wijsheid vandaan dat de (de?) nieuwe lichting agenten zich al gauw bedreigd voelt? En dat ze te snel hun wapen gebruiken?
  Bronnen graag.

 15. Lombokker

  @Allen die dit onverantwoord vinden:
  Vanaf de plek van de schietende agent zullen de kogels die hebben gemist zijn ingeslagen in de blinde muur van het Kruidvat. Op het moment dat hij schoot zijn daar op de diverse filmpjes geen mensen te zien.
  Zie ook Google Streetview hieronder:
  https://www.google.com/maps/@52.1122788,5.1129532,3a,75y,316.53h,90t/data=!3m6!1e1!3m4!1seG2u10T7gGi79YdtgaehyQ!2e0!7i13312!8i6656

 16. Wouter

  @Berk: Nou laten we wel even eerlijk zijn: op dinsdagmiddag is het daar niet vol met winkelend publiek, integendeel. Op zaterdag is het er vaak druk, maar doordeweeks verre van.

 17. Harrie

  @GeenStijl
  Als je thuis bent in de handhaving, dan weet je dat een debrief de plaats is om te oordelen of de ondernomen acties proportioneel zijn. Dat anderhalve filmpje geeft te weinig feitelijkheden om een oordeel te kunnen vellen, laten we dat dan ook niet doen. Dat het hier om een jongere agent gaat is een voorbeeld van een aanname.

  @JDV
  Ook hierin veel aannames. Weet je waarop gericht is en met welk effect? Nederlandse agenten zijn professionals en escaleren, in vergelijking met internationale collegas, zeer laat in de geweldspiraal.

 18. [email protected]😉

  Aaaa ik zie dat district Noord veelvuldig van zich laat horen via comments👍👍👍,we weten tóch allemaal wat de uitkomst is naar de pers en publiek toe.🤭

 19. Herman1963

  Word er eens stevig ingegrepen en boeven gevangen, is het weer niet goed. Altijd kritiek, het is niet goed of het deugt niet. Lekker makkelijk, oordelen vanaf je toetsenbordje…

 20. Claudia

  Ik neem aan dat die agenten gericht op de daders en hun auto schoten en niet ‘zoals in het wilde westen om zich heen schoten’ zoals hierboven ergens gesuggereerd werd. Jammer dat het niet meteen goed raak was.

 21. [email protected]

  Het optreden van de politie hoort naar mijn mening thuis in de categorie “cowboy-actie”. Teveel schoten gelost. Één schot zou voldoende moeten zijn.

  Dat de agent in kwestie te snel geweld zou hebben gebruikt is onzin. Ik zou willen dat de politie bij uitstek al een hand op hun vuurwapen houden wanneer ze een verdachte staande houden. Dan zou er bij deze gevaarlijke vluchtactie al en kogel tussen zijn ogen zijn verdwenen. Eind goed al goed.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).