Politie waarschuwt voor meerdere soorten babbeltrucs; Vooral meldingen uit Overvecht Politie waarschuwt voor meerdere soorten babbeltrucs; Vooral meldingen uit Overvecht

Politie waarschuwt voor meerdere soorten babbeltrucs; Vooral meldingen uit Overvecht

Politie waarschuwt voor meerdere soorten babbeltrucs; Vooral meldingen uit Overvecht
De politie waarschuwde maandag voor verschillende soorten babbeltrucs waarmee in Utrecht slachtoffers worden gemaakt. De meldingen komen vooral uit Overvecht.

De politie waarschuwde maandag voor verschillende soorten babbeltrucs waarmee in Utrecht slachtoffers worden gemaakt. De meldingen komen vooral uit Overvecht.

Bij een oudere vrouw aan de Montagnedreef belde bijvoorbeeld een jongen aan met de vraag of hij even mocht bellen. Hij stal de portemonnee van de vrouw en pinde later geld met haar pas. De dader is nog niet opgepakt.

Dezelfde truc werd ook geprobeerd bij oudere bewoners van de Amazonedreef, Arubadreef en Japuradreef. Op de Pernambucodreef belde een jongen aan met dezelfde smoes, hij wist de bewoner zo ver te krijgen hem geld te lenen voor vervoer. Het geld werd nooit teruggebracht.

Taxi

Bij de bewoonster van een huis aan de Tigrisdreef kwam iemand met de vraag of ze een taxi had gebeld, terwijl dat niet het geval was. Vervolgens werd de vrouw gevraagd of zij alleen thuis was. De vrouw kon de politie waarschuwen voordat er iets gebeurde. Agenten vonden in de buurt twee mannen in een auto die mogelijk gestolen was, waarop de auto werd teruggebracht bij de eigenaar.

Bij een bejaarde vrouw aan de Elbedreef probeerde iemand binnen te komen door zich voor te doen als medewerker van de thuiszorg. Die persoon wist de tas van de bewoonster te stelen.

Geloofwaardig

De politie waarschuwt nu voor deze verschillende soorten babbeltrucs, die heel geloofwaardig op de slachtoffers over kunnen komen. “Wees gezond wantrouwig aan de deur en meld verdacht gedrag bij de politie.” Als de daders nog in de buurt zijn, kunnen slachtoffers 112 bellen.

De zaken hebben gemeen dat vaak ouderen er het slachtoffer van worden. Zij worden benaderd en de daders doen een beroep op hun hulpvaardigheid. Volgens de politie schamen slachtoffers zich vaak en doen ze daarom geen aangifte. “We nemen deze zaken en slachtoffers zeer serieus en houden deze verdachten graag aan”, aldus de politie.

8 Reacties

Reageren
 1. Jeroen

  Het eerste voorbeeld lees je vaker: iemand komt binnen, jat je pas en pint daarna geld. Hoe komt die persoon dan aan die pincode?
  Wordt die bewaard bij de pas? Dat zou kunnen.
  Of is die pincode eerder in een winkel afgekeken, is het slachtoffer naar de woning gevolgd en wordt daar op een later moment, wellicht door een andere persoon aangebeld?
  In dat geval is het al behoorlijk georganiseerde misdaad.
  Ik hoop het niet, maar ik kan me ook niet voorstellen dat alle slachtoffers hun pincode bij hun pas bewaren.

 2. C.Bok

  Klopt Jeroen. Ik ken inderdaad zo’n situatie bij een slechtziende mevrouw. Gevolgd vanaf de winkel, met een smoes mee naar binnen, zogenaamd als nieuwe bewoner van een appartement en dan binnen op rooftocht.

 3. Bromsnor

  Bromsnor verlangt terug naar de tijd van lijfstraffen voor dit soort laffe criminelen.

 4. [email protected]

  Ouderen horen veilig oud te worden, zonder stress van laffe criminelen of familie steelmefietsen.

 5. Marcel G

  Wat een verschrikkelijke laffe minkukels, ik lees dit soort verhalen met stijgende woede.

 6. Yoshua

  Dit is verschrikkelijk traumatisch voor de oudere in kwestie.
  De meeste ouderen hebben familie, kinderen of neven en nichten.
  Onze tante van 89 leeft zelfstandig in haar woning, waar de kinderen zijn grootgebracht.
  Wij hebben bij tante al jaren een wifi camera hangen.
  Tante hoeft zelf niets te doen, wij hebben de app op onze telefoon en krijgen bij detectie onmiddellijk een melding.
  We kunnen live meekijken wie er bij haar deur staat.
  Een paar maand geleden hebben we de 720p camera vervangen door een 5mp met AI.(€69.-)
  Deze camera is een zelflerende wat betreft gezichten perfect op beeld te brengen.
  Draag je een petje, geeft niets, de camera pakt het volledige gezicht.
  Heeft je geliefde oudere geen internet, sluit dan een abonnement af.
  Dat is altijd goedkoper.
  Een geplunderde rekening met een levenslang trauma is niet in geld uit te drukken..

 7. Koel Hoofd

  @Yoshua
  Echt bedankt voor de tip!.

 8. [email protected]

  Hoi Yoshua,

  Misschien een idee om dit uit te rollen over de stad Utrecht, mischien dat er partijen zijn die dit willen ondersteunen 🤔.
  Mijn complimenten trouwens voor jullie zorgzame houding.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).