Rechter geeft celstraf aan eerste drie in Utrecht opgepakte drugsdealers Rechter geeft celstraf aan eerste drie in Utrecht opgepakte drugsdealers

Rechter geeft celstraf aan eerste drie in Utrecht opgepakte drugsdealers

Rechter geeft celstraf aan eerste drie in Utrecht opgepakte drugsdealers
De rechtbank in Utrecht
Drie verdachten die twee weken geleden in Utrecht werden opgepakt op verdenking van drugsdealen, hebben maandag celstraffen gekregen. De straffen liepen op tot maximaal zes maanden, waarvan twee voorwaardelijk. De andere negen verdachten in het onderzoek komen later voor de rechter.

Drie verdachten die twee weken geleden in Utrecht werden opgepakt op verdenking van drugsdealen, hebben maandag celstraffen gekregen. De straffen liepen op tot maximaal zes maanden, waarvan twee voorwaardelijk. De andere negen verdachten in het onderzoek komen later voor de rechter.

De officier van justitie schetste de gevolgen en gevaren van cocaïnehandel, van bedreigingen tot liquidaties. “Dat zijn misschien grote woorden voor een straatdealer, maar op de straat is precies waar het allemaal begint’, stelde de officier. Het Openbaar Ministerie (OM) hield bij de strafeis rekening met de ernst van de feiten, de periode waarin is gedeald en het strafblad van de verdachten.

De eerste verdachte werd door de politierechter veroordeeld tot vier maanden cel, waarvan één voorwaardelijk. De tweede verdachte kreeg zes maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk. De derde verdachte heeft een celstraf gekregen van 60 dagen, waarvan 40 voorwaardelijk. Hij moet daarnaast een werkstraf doen van 40 uur.

Andere verdachten

De in totaal twaalf verdachten werden tussen 14 en 16 december aangehouden bij een grote actie in de wijken Kanaleneiland, Hoograven en Rivierenwijk. Eerder deze maand werden ook al vier andere verdachten in soortgelijke onderzoeken opgepakt.

In totaal hadden maandag vijf verdachten voor de rechter moeten verschijnen, maar de rechtbank besloot de zaken van twee verdachten aan te houden; de ene vanwege tijdgebrek en de andere om een getuige opnieuw te kunnen horen. De laatste zaak wordt niet door de politierechter behandeld, maar in de meervoudige kamer.

Dinsdag staan opnieuw vijf verdachten voor de rechter. De verdachten die in soortgelijke onderzoeken werden opgepakt, worden de komende maanden gedagvaard en berecht.

Aanpak

De actie waarbij de verdachten werden opgepakt, richtte zich op de aanpak van drugs- en drugsgerelateerde criminaliteit. De gemeente, politie, Belastingsdienst en het OM werken samen om deze problemen aan te pakken in de Utrechtse wijken waar veel drugscriminaliteit voorkomt, zoals Utrecht Zuid. Hierin worden scholen, ouders, hulpverleners en buurtbewoners betrokken, bijvoorbeeld door middel van lesprojecten en opvoedcursussen.

Maar ook klanten van dealers worden bewust gemaakt: zij kregen na de aanhouding van de twaalf verdachten een sms-bericht waarin ze werden gewezen op de ontwrichtende effecten van drugscriminaliteit en op mogelijkheden voor hulp, bij bijvoorbeeld afkicken.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Bromsnor

  Bromsnor wacht op excuses van de gebruikelijke klagers. De nieuwe burgermoeder weet van aanpakken.

 2. Erwin

  @bromsnor: gelukkig hebben we in NL scheiding der machten. Burgemeester heeft hier niks mee te maken.

 3. Kadoendra

  @Bromsnor

  “De nieuwe burgermoeder weet van aanpakken.”

  Dat “aanpakken” is meer dweilen met de kraan open aangezien drugs zeer stevig verankert is in het economische gegeven van vraag en aanbod.

 4. Lombokker

  @Bromsnor
  Ik denk dat onze nieuwe burgermoeder hier weinig tot geen inbreng heeft gehad, maar ze mag dit beleid wat mij betreft voortzetten. Gezien haar uitspraken over de drugsproblematiek in Utrecht heb ik goede hoop dat zij dat inderdaad zal doen.

  Ook fijn om te lezen dat de rechtbank nu eens celstraffen uitdeelt in plaats van de welbekende taakstrafjes, die – althans in mijn ogen – weinig indruk maken op dit soort figuren. U zult mij dan ook niet horen klagen.

 5. Pee

  @Bromsnor
  Noem jij deze straffen aanpakken?
  Ik vind het meer een aanmoediging om door te gaan met de praktijken waar ze mee bezig waren.
  Ik dacht dat ze harder zouden optreden tegen deze figuren .
  Gebruikelijke klagers of niet hier moet iedereen het toch mee eens zijn dat dit geen straffen meer zijn.

 6. BW

  @Bromsnor
  Bromsnor goochelt een beetje met de chronologie en de trias politica. De arrestaties vonden namelijk plaats tussen 14 en 16 december en Dijksma is pas geïnstalleerd op 16 december. Met het proces heeft Dijksma sowieso niets te maken, daar hebben we rechters voor.

  Voor de goede orde: BW heeft niet geklaagd over Dijksma, zelfs niet over haar culinaire recensie van Broodje Mario en wenst haar alle succes. BW vraagt zich wel af of Bromsnor zijn stijlvorm niet eens moet heroverwegen, want de derde persoon begint wel echt een klein baardje te krijgen.

 7. BW

  Ik schreef mijn reactie toen die 4 voor mij nog niet waren geplaatst, maar ik denk dat Bromsnor het nu wel weet 😉

 8. Swiebertje

  @BW

  “Ik schreef mijn reactie toen die 4 voor mij nog niet waren geplaatst, maar ik denk dat Bromsnor het nu wel weet”

  Swiebertje denkt ook dat Bromsnor het nu wel weet.

 9. Jan

  Als de nieuwe burgemeester denk dat de martinitoren in Utrecht staat, waar moet zij die drugs dan zoeken

 10. Uuutje

  @ Jan

  De naitionale politie houdt zich met criminaliteit en justitie bezig. Je weet wel, het bezuinigingsprogramma van o.a. VVD en PVV waardoor de burgemeester niet meer kan bepalen waar zij graag politiegeld en mankracht aan uit geeft. De burgemeester kan dus niet meer zoveel zelf bepalen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).