Stad in cijfers: aantal criminele incidenten in Lunetten in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Stad in cijfers: aantal criminele incidenten in Lunetten in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Stad in cijfers: aantal criminele incidenten in Lunetten in Utrecht

Stad in cijfers: aantal criminele incidenten in Lunetten in Utrecht
Lunetten. Bron: Het Utrechts Archief
In de rubriek Stad in Cijfers gaan we in op data over de stad. De gemeente Utrecht houdt van honderden onderwerpen bij hoe het er in de stad voorstaat, van aantal Utrechters dat een fiets heeft tot hoeveel procent van de Utrechters last heeft van lawaai door verkeer of bedrijven in de stad. Elke week lichten we een van de onderwerpen uit.

In de rubriek Stad in Cijfers gaan we in op data over de stad. De gemeente Utrecht houdt van honderden onderwerpen bij hoe het er in de stad voorstaat, van aantal Utrechters dat een fiets heeft tot hoeveel procent van de Utrechters last heeft van lawaai door verkeer of bedrijven in de stad. Elke week lichten we een van de onderwerpen uit.

De twee tijdelijke camera’s die in april bij winkelcentrum Lunetten zijn geplaatst, blijven langer hangen. Dat meldde de gemeente onlangs. Volgens de gemeente is de veiligheid in het gebied door de aanwezigheid van de camera’s verbeterd. Toch blijven er altijd nog zorgen over de situatie in de wijk. Hoeveel incidenten zijn er de afgelopen jaren eigenlijk geweest in Lunetten?

Lunetten wordt de afgelopen tijd geteisterd door incidenten, waaronder winkelovervallen, inbraken, berovingen en zelfs een dodelijk misdrijf. Buurtbewoners en ook verschillende politieke partijen maken zich al langere tijd zorgen over de veiligheid in de buurt.

Tekst gaat verder onder grafiek

Uit cijfers van de politie blijkt dat in 2022 661 criminele feiten werden gepleegd in Lunetten. De feiten variëren van inbraak, tot fietsendiefstal, tot geluidshinder. Van alle subwijken gebeurden vorig jaar de meeste incidenten in de binnenstad: 4.169 in het winkelgebied en 1.820 in het woongebied. Lunetten volgt pas op plek 15, met 661 incidenten.

In de twee jaren voor 2022 was dat wel anders. In 2021 waren er in Lunetten 792 incidenten, waarmee het gebied op plek 5 eindigde. In 2020 waren er 1.023 incidenten. Lunetten stond toen op plek 3, direct onder het winkel- en woongebied van de binnenstad.

In de grafiek is duidelijk te zien dat 2020 wat incidenten betreft een piekjaar was. Sindsdien is het aantal incidenten in Lunetten flink teruggelopen. De 661 incidenten in 2022 is bijna het laagste aantal in negen jaar. Alleen in 2013 waren er minder incidenten, namelijk 641. Het is uiteraard de vraag hoeveel incidenten er uiteindelijk in 2023 gaan plaatsvinden.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. rvd

  Ik heb 20 jaar in Lunetten gewoond, van 1984 tot 2004, toen ik vertrok was de wijk al aan het afglijden. Nu 20 jaar later mijn moeder woont er nog steeds lijkt het steeds meer op het oude Hoog Catharijne en de problematiek met daklozen, verslaafden en ander gespuis. Jammer dat zo’n van oorsprong fijne wijk aan de rand van de mooiste stad van Nederland zo afglijdt.

 2. JdV

  Goed nieuws dus. Minder dan in 2013, 10 jaar geleden, als je daarmee de stijging van de bevolking meerekent. Helaas zijn sommige delen van Lunetten door de hier vaak reagerende Wilhemlminaparkbewoner benoemd als ghetto. Terwijl de keiharde cijfers dus gewoon iets heel anders aantonen. 15e plek. Ja, vreselijk wonen daar. Proest.

 3. Hans Bakker

  Ikzelf woon al 45 jaar in Lunetten en heb de wijk achteruit zien gaan. 3x bij mij autoinbraak gehad. Veel bedelaars en daklozen die je bij de winkels aanklampen om geld. Wieldoppen gestolen. Mobiel gestolen. Zonnebril gestolen. Kortom wegens personeelsgebrek bij politie en boas hebben duistere figuren een kans. Heb altijd zinloze aangifte gedaan via internet. Nooit meer wat van gehoord. Hoe erg moet het nog worden als er geen halt wordt toegeroepen.

 4. Lombokker

  @Hans Bakker

  Aangifte doen is nooit zinloos!
  Er zal niet altijd meteen actie op worden genomen, maar het komt wel in de statistieken terecht. Als daaruit dan blijkt dat er ergens een stijging plaatsvind (zoals hier), worden er namelijk wel degelijk maatregelen genomen.

 5. Rinus

  Is rustig in lunetten…jaja..nou echt niet..woon op de hondsrug..zie van alles …2x ontploffing van geld automaat…nachts..bedelen voor a.h….en maar vragen heb je een euro…fietsen dieven…ze zijn goed bezig agenten…op de goylaan..vandaar dat ze hierheen gaan de wijk in….helicopters vliegen elke avond over de wijk..snacht blauwe sirene..door de straat…..ja zit hier verslavade junks en alkehole verslaafde…ze stoppen van alles hier in de wijk…..dat heb je met dat linkse gemeente…wordt tijd voor rechts…en ik pak ze wel aan als ik er voor staat..want mij vallen ze niets lastig..oja en weg met die taakstrafjes …dan heb ik al een taakstraf erop zitten van 50 jaar

 6. Ihsan

  @Rinus, nou die dingen zie je dus ook in alle andere wijken van de stad. Maar ja als je je wijk niet uit komt weet je dat dus niet.

 7. M. ten Hoopen

  Het overlastgevende gebied concentreert zich vooral op het Hondsrug, dus waarom geen tweede en wellicht derde camerapaal neerzetten tegenover de AH en 1 aan de achterzijde van het winkelcentrum op het zwarte woud, is het gelijk duidelijk.

 8. Koel Hoofd

  Lunetten is het resultaat van het betrekken van de (toekomstige) bewoners bij de ontwikkelingsplannen. Jaren zeventig, menselijke maat was de norm.De woningnood was opgelost met de bouw van Kanaleneiland, Overvecht en Hoograven. Er moest een gevarieerd aanbod in woningen komen met de menselijke maat als uitgangspunt.

  Alleen kwam er een crisis overheen waardoor er meer woningen werden gebouwd door de woningbouwverenigingen (10 exemplaren verenigd in Lunetten BV) dan door projectontwikkelaars vrije markt die zich terugtrokken.
  Daar zit wel een kern van de huidige problemen.

  Volgens Utrecht in Cijfers is 42% van de woningen in Lunetten in 2022 sociale huur. Staat daarmee op de 3e plek na Nieuw Hoograven/Bokkenbuurt (58%) en Kanaleneiland (44%). In totaal is 53% van Lunetten sociale en middenhuur en slechts 23% is koop € > 335.000. Armoede (altijd maand overhouden aan einde inkomen) speelt altijd een grote rol bij criminaliteit. Tel daarbij op dat er maar 2 toegangswegenvoor gemotoriseerd verkeer (hulpverleners) tot die wijk zijn en het feest is compleet.

  Dus dat mensen de wijk alleen maar achteruit zien gaan, is wel verklaarbaar.
  We hebben immers hetzelfde gezien gebeuren in de wijken Overvecht, Kanaleneiland en Hoograven die eerder zijn gebouwd.

  De gemeente gaat nu weer dezelfde fout maken: inzetten op zoveel mogelijk betaalbare huur omdat betaalbare koop te duur is om te bouwen en Hugo de verhuurdersmarkt omzeep heeft geholpen om zoveel mogelijk mensen aan een huis te helpen wat ze niet kunnen betalen.
  Regeren is vooruitzien, de opticiens gaan het nog heel druk krijgen met de extreme bijziendheid (visieloos in de verte) bij de overheid.

 9. Geenstijl@Utrecht

  Iedere vorm van overlast,ellende,verloedering van wijken komt door drugshandel en gebruik,zolang de overheid er niets aan doet,zal dit blijven toenemen.
  Er is een oplossing voor dit probleem, maar ja dat kost tijd en geld.

 10. Lunatic

  Haha @Rinus. Polarisatie is juist meer een gevaar dan die bedelende zwerver en jij lijkt hard op weg om daaraan mee te doen met je ‘links’ en ‘rechts’. Maar als je zo stoer bent als je doet overkomen was je allang de straat op gegaan..
  Oh en punten zijn geen spaties.

 11. Pee

  Als die wijk pas op de 15de plek staat dan is het bij de nummer 1 tot en met 14 wel heel erg gesteld.
  Het is veel erger dan wat men ons wilt laten geloven.
  Ga maar eens een praatje maken met de winkeliers daar dan hoor je het echte verhaal.

 12. Manmanman

  Je kan het aan de foto al zien, levensgevaarlijk: in Lunetten fietsen ze gewoon op de stoep.

 13. Katja

  Jammer van die eens zo mooie en leuke wijk. Graag achtergrond van de criminele veroorzakers.

 14. Statler

  @Manmanman:
  niet levensgevaarlijk, maar wel een typerend gebrek aan respekt voor de rechten en veiligheid van anderen, in dit geval de voetganger.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 15. Dom blondje

  Journalisten en statistiek… Er zijn vorig jaar niet 661 criminele feiten gepleegd, er waren 661 criminele feiten gemeld! Waarschijnlijk was er een veelvoud aan incidenten.
  De cijfers geven hoogstens een trend weer, maar ook daarbij moet je een slag om de arm houden. Werd er in 2020 meer gemeld omdat iedereen vanwege de lockdown thuis zat? Hebben binnenstadsbewoners en toeristen een hogere meldingsbereidheid dan bewoners van een buitenwijk?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).