ZEMBLA over voorval in UMC Utrecht: ‘Er was absoluut geen sprake van agressief gedrag’ | De Utrechtse Internet Courant ZEMBLA over voorval in UMC Utrecht: ‘Er was absoluut geen sprake van agressief gedrag’ | De Utrechtse Internet Courant

ZEMBLA over voorval in UMC Utrecht: ‘Er was absoluut geen sprake van agressief gedrag’

ZEMBLA over voorval in UMC Utrecht: ‘Er was absoluut geen sprake van agressief gedrag’
Het UMC Utrecht op de Uithof. Archiefbeeld DUIC.
ZEMBLA heeft maandagmiddag een statement vrijgegeven over het voorval dat 13 april in het UMC plaatsvond. Verslaggever Ton van der Ham werd aangehouden op verdenking van huisvredebreuk tijdens een lezing in het UMC Utrecht. 

ZEMBLA heeft maandagmiddag een statement vrijgegeven over het voorval dat 13 april in het UMC plaatsvond. Verslaggever Ton van der Ham werd aangehouden op verdenking van huisvredebreuk tijdens een lezing in het UMC Utrecht. 

Het UMC verklaarde eerder dat Van der Ham zich niet aan de afspraken heeft gehouden over het filmen bij een zaal in het ziekenhuis. “ZEMBLA is altijd duidelijk geweest richting het ziekenhuis in zijn bedoelingen en heeft nooit afspraken geschonden”, laat het programma weten in het statement.

ZEMBLA maakte vier uitzendingen over de angstcultuur en patiëntveiligheid in het UMC Utrecht. Tijdens de lezing mocht de verslaggever niet naar binnen. Ook niet zonder camera. Het compromis was dat Van der Ham de patiënte na afloop van de bijeenkomst in het ziekenhuis mocht interviewen.

Arrestatie
Tijdens het opstellen van de camera kwam de beveiliging van het ziekenhuis op de verslaggever af en verzocht hem om te vertrekken. “Van der Ham weigerde dit, omdat hij immers een afspraak had. Hij werd door de beveiliging hardhandig vastgepakt en meegenomen naar een kamer waar hij werd vastgehouden tot de politie kwam. Na uren in een cel te hebben doorgebracht en te zijn verhoord is Van der Ham rond halfelf ’s avonds vrijgelaten.”

“Er was absoluut geen sprake van ‘agressief gedrag’ zoals het ziekenhuis later beweerde”, aldus ZEMBLA in het statement. Van het gesprek van Van der Ham en de woordvoerder van het ziekenhuis zijn beelden. Ook de aanhouding door de beveiliging is vastgelegd.

UPDATE: Zembla heeft de beelden van de aanhouding vastgelegd. Bekijk die hieronder.

Op radio 1 vertelde Ton Van Der Ham maandagochtend zijn kant van het verhaal.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
  1. Huizinga

    En weer een voorbeeld van de corporale en machtsmisbruikende bedrijfscultuur in het UMC. Artsen die dubieus hebben gehandeld werden al eerder beschermd, falende leidinggevenden mogen blijven zitten en wordt de hand boven het hoofd gehouden en hier wordt het vrije woord en een journalist de mond gesnoerd, simpelweg omdat hij voor Zembla werkt. Toevalligerwijs het programma die al veel misstanden in het UMC hebben blootgelegd. Kennelijk is Zembla te kritisch en eerlijk volgens het UMC.

  2. karel walet

    Het ziekenhuis is nog steeds niet te vertrouwen………..

  3. Angelique

    Dit verhaal rammelt.
    Een journalist vastzetten omdat hij z’n werk probeert te doen is voor DUIC hopelijk aanleiding goed te graven naar de werkelijkheid!

  4. cas

    Ik denk dat het ziekenhuis bang is voor claims en een bezoek van de inspectie. Fouten horen te worden besproken en van te leren. Niet onder het tapijt vegen.

  5. W.H. de Groen

    Deze integere journalist op een dergelijke wijze tijdens zijn werk belemmeren…. om hem achteraf in een cel vast te gaan houden vraagt om actie.
    Hier regeert de achterlijkheid en dat gaan ze dan ook weten.

  6. Piet

    Het toont maar des te meer aan dat zelfs Zembla is verworden tot riooljournalistiek. Alles voor de kijkcijfers en die krijg je zo wel met zoveel reuring. Jammer want de intentie van het ziekenhuis en slachtoffer was goed maar wordt volledig teniet gedaan door iemand die zo nodig moet scoren.

    Nee ik werk niet in het ziekenhuis.

  7. Bert

    Dus het ziekenhuis maakt een blunder want iemand het leven kost. Wil dat vervolgens onder het tapijt schuiven. Echter nadat de pers zich er in heeft verdiept wel tot een vergoeding overgaat op voorwaarde van een zwijg clausule.

    Vervolgens slaat je woordvoerder een compleet plee figuur met teksten als: “Ik vertrouw je niet en vertrouwen is een emotie”. Als klap op de vuurpijl zet je een wannabe agent a.k.a. ‘beveiliger’ in, die iemand 3x in minder dan een halve minuut vordert en daarna geweld toepast. Uiteraard begeleid met teksten als: “ik zou die camera uitzetten vriend.”

    Nee, duidelijk dat Zembla riooljournalistiek is en het UMC niets te verwijten valt in deze…

  8. cas

    @ Piet, heb je het filmpje überhaupt gezien?? wat je zegt is complete onzin. Er zit 0 sensatie in het hele stukje, behalve idioot gedrag vanuit het ziekenhuis.

  9. Scherpschutter

    Weer zo’n typisch voorbeeld van een hondsbrutale (domme) journalist, die niet begrijpt dat er niet zoiets bestaat als het recht om een ruimte te betreden die niet je eigendom is. Het is een privilege en dat privilege was duidelijk ingetrokken door de autoriteit in kwestie (het ziekenhuis), in de vorm van een overigens wel heel klungelige PR-vogel.

    Dan heb je dus gewoon je boeltje te pakken, je excuses voor het ongemak aan te bieden en vooral op te zouten. De beveiligers in kwestie hebben dit professioneel en adequaat opgelost zo.

    Regels, wetten en directieven bestaan voor een goede reden. Laat dit een les zijn voor de journalist in kwestie. Met een grote waffel achter een camera staan, geeft je op geen enkele manier het recht om de regels met voeten te treden.

    ZEMBLA staat er weer lekker op.

  10. Pieter

    @ Piet

    Gelukkig hebben we de getuigenverklaringen en de beelden nog.

    De journalist heeft zich keurig gedragen en geen enkele afspraak geschonden.

    Hij is, heel handig voor het UMC, precies zo lang vast gehouden, zodat hij tijdens de lezing niet al te kritische vragen kon stellen. Zo goed is deze journalist namelijk dat ze er in het UMC bang van worden.

    Achteraf biedt het UMC excuses aan, omdat de beveiliging foutief gehandeld heeft en de politie biedt excuses aan wegens onterecht vastzetten. In de tussentijd heeft de journalist echter wel zijn werk niet kunnen doen.

  11. Jantien

    Grappig: het ziekenhuis wil in eerste instantie het verhaal onder het tapijt schuiven, dan biedt het UMC de vrouw geld in ruil voor geheimhouding en als dat zelfs intern niet meer houdbaar is (weliswaar door externe ophef) zet men een zogenaamd open lezing in scene om net te doen alsof men zelfkritiek heeft. Echter is de lezing en zijn de vragen van de pers bijna allemaal geregisseerd.

    De enige kritische journalist die toestemming had om te filmen, wordt middels een trucje monddood gemaakt.

    Dat is natuurlijk precies hoe men het bij de corporale studentenverenigingen en disputen geleerd heeft. Zo doe je dat…….

  12. Pieter

    @ Scherspchutter

    Je zoveelste flatercommentaar.

    Journalisten hebben als taak de samenleving kritisch te beschouwen en misstanden (waardoor wij als mens benadeeld worden) aan de kaak te stellen.

    Ziekenhuizen hebben een zwaarwegend maatschappelijk belang en journalisten moeten dus gewoon openheid van zaken (kunnen) krijgen.

    Dat er überhaupt directieven en gastenlijsten zijn voor een lezing is al tot daaraan toe. Overigens stond de Zembla-journalist gewoon op de gastenlijst en heeft hij volgens getuigen en camerabeelden niets verkeerd gedaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).