Stichting Erfpachters Belang Utrecht start rechtszaak tegen gemeente Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Stichting Erfpachters Belang Utrecht start rechtszaak tegen gemeente Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Stichting Erfpachters Belang Utrecht start rechtszaak tegen gemeente Utrecht

Stichting Erfpachters Belang Utrecht start rechtszaak tegen gemeente Utrecht
De Dom gezien vanuit de lucht. Archiefbeeld: DUIC
Stichting Erfpachters Belang Utrecht (SEBU) start een rechtszaak tegen de gemeente Utrecht vanwege ‘gebleken oneerlijkheden’ in de erfpachtregeling die de gemeente hen biedt. Volgens de organisatie zijn 2800 erfpachters de dupe als de erfpachtregeling binnenkort verloopt, waardoor de bewoner verplicht wordt de erfpacht eeuwigdurend af te kopen.

Stichting Erfpachters Belang Utrecht (SEBU) start een rechtszaak tegen de gemeente Utrecht vanwege ‘gebleken oneerlijkheden’ in de erfpachtregeling die de gemeente hen biedt. Volgens de organisatie zijn 2800 erfpachters de dupe als de erfpachtregeling binnenkort verloopt, waardoor de bewoner verplicht wordt de erfpacht eeuwigdurend af te kopen.

De door SEBU ingeschakelde advocaat Eduard de Geer ontdekte dat het Utrechtse erfpachtsysteem erg nadelig is voor de erfpachters. Dat komt doordat de gemeente de canon, oftewel ‘huur’, op een manier berekent waardoor de erfpachters een canon betalen die bij aanvang hoog is, en die alleen maar omhoog en niet omlaag kan. Bovendien is de rekenmethode die wordt gebruikt er een die de prijs kunstmatig hoog houdt, ongeacht hoe de markt zich ontwikkelt, aldus de stichting.

Methode wijkt af van andere gemeenten

De stichting stelt dat de gemeente de canon berekent over de volle grondwaarde, terwijl die waarde bij erfpacht zou moeten worden verlaagd. Volgens het onderzoek van De Geer wijkt de methode van de gemeente Utrecht sterk af van wat gebruikelijk is bij andere gemeenten. De gemeente Utrecht zou een te hoog rendement berekenen voor de grond. Verder stelt SEBU dat het erfpachtcontract onjuist wordt uitgelegd.

Gemeente gaat vaker de fout in

De gemeente heeft al vaker zware kritiek gekregen over de erfpachtregeling die de gemeente biedt aan personen die nog grond ‘huren’ van de gemeente. Zo werden er tot tweemaal toe foutieve brieven verstuurd naar de 3500 erfpachters die Utrecht nog heeft. Bovendien zeggen critici al langer dat de regeling (te) voordelig is voor de gemeente.

De Utrechtse raad wil van de erfpacht af. Pachten houdt in dat de eigenaar van een woning niet eigenaar is van de grond waarop deze staat. Daar wordt dan huur voor betaald, maar dat zou niet meer van deze tijd zijn.

Lees hier terug over de problemen waar pachters mee te kampen hebben, zoals mogelijke financiële problemen waar pachters in terecht komen.

7 Reacties

Reageren
  1. Nina

    Nou, dat lijkt me aardig kansloos aangezien de hele regeling notarieel is vastgelegd en ondertekend door de erfpachter. Daar is een rechter snel klaar mee.

    Daarnaast is de nieuw aangeboden erfpachtregeling meer dan de helft goedkoper, dussss.

  2. Mikel

    Inderdaad. Het is ook vrij naïef om een huis te kopen met erfpacht. Of kansen voorbij te laten gaan om de erfpacht af te kopen in het verleden. met de gedachte ach het gaat nog wel 30 jaar zo door.

  3. Rottebert Peermans

    Oh dus de erfpachters willen dat de belastingbetaler nóg meer meebetaalt zodat de erfpachters de grond in bezit kunnen krijgen? Dat klinkt wel logisch en sociaal ja.

  4. Graagzelfs

    Verdiep u even in de voorgeschiedenis. De gemeente verplicht ons nu bijna om vervroegd af te kopen. Dat doen zij eenzijdig. Tijdens het spel hebben ze de regels veranderd. Dat had niemand kunnen voorzien.

  5. Opmerking

    @Graagzelfs
    Volgens mij krijg je een aanbod om GOEDKOPER van je erfpachtregeling af te komen waar je zelf in volle bewustzijn voor gekozen hebt toen je je huis kocht. En de regeling is vrijwillig. Doe je het toch niet. Blijf je gewoon het volle pond betalen. Maar niet zeuren alsof je zielig bent.

  6. Toine Goossens

    Het geld van de gemeente is van ons allemaal. De gemeente heeft geen ´zelfstandig´ belang bij het afwikkelen van de erfpachtcontracten. De gemeente Utrecht weegt de financiële belangen van de erfpachters af tegen die van de niet erfpachters. Daartoe heeft de gemeente een uitgebreide systematiek opgezet. Die systematiek dient te voldoen aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Als het antwoord daarop ja is, dan lijden de erfpachters bij de bestuursrechter een dikke nederlaag.

    Als de erfpachters naar de civiele rechter stappen, dan zullen zij moeten aantonen dat zij als gevolg van de gebruikte berekensystematiek een financieel nadeel lijden t.o.v. van eigen woningbezitters die de grond in volle eigendom hebben. Het gaat er namelijk niet om of de systematiek van de gemeente al dan niet juist is, maar om de vraag of de erfpachters als gevolg van die systematiek schade lijden die volle eigenaren van de grond niet lijden.

    In 2012 telde Utrecht volgens het CBS 64 673 eigen woningen. De erfpachters maken daarmee 5,4% uit van het totaal aantal eigen woningbezitters. Nu 6 jaar later is dat percentage verder gedaald. In de civiele zaak dienen de erfpachters te bewijzen dat zij schade lijden t.o.v. de volle grond eigenaren. Daarvoor moeten zij voor die 95% van de andere Utrechters uit rekenen of die een voordeel, toe te rekenen aan de gemeente, hebben genoten van de volle eigendom. Ik voorspel, ook dat wordt een smadelijke nederlaag.

    Zo nodig zetten de andere Utrechtse eigen woningbezitters ook een stichting op. Het doel van de stichting is ´bestrijden dat de gemeente Utrecht erfpachters financieel gunstiger behandelt dan volledige eigenaren van de grond´. De stichting voegt zich dan in de procedure die advocaat De Geer tegen de gemeente aanspant. Haar positie is gemakkelijk. Zolang de eisende erfpachters geen deugdelijke voordeel of nadeel berekeningen overleggen, hoeft zij niks te doen.

  7. Piet

    Het is natuurlijk een belachelijke regeling. Het zijn spotgoedkope prijzen voor hele dure grond in Utrecht. Als je ziet wat 30 jaar gleden voor mijn grond in Utrecht is betaald(had ook in erfpacht gekund toendertijd) dan zijn de aangeboden regelingen nu een schijntje hiervan.Dit komt niet in de gemeentelijke kas terecht en daarvoor moeten alle Utrechters heel veel meer gemeentelijke belasting betalen.

    Ik snap niet dat men zo loopt te zeuren over deze regeling. Hopelijk schiet de rechter dan ook deze regeling af en dwingt de gemeente marktconform te vragen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).