Strafdossier geruchtmakende drugszaak op straat beland na blunder OM; documenten in handen van DUIC | De Utrechtse Internet Courant Strafdossier geruchtmakende drugszaak op straat beland na blunder OM; documenten in handen van DUIC | De Utrechtse Internet Courant

Strafdossier geruchtmakende drugszaak op straat beland na blunder OM; documenten in handen van DUIC

Strafdossier geruchtmakende drugszaak op straat beland na blunder OM; documenten in handen van DUIC
Een officier van justitie is tientallen pagina’s met zeer gevoelige informatie uit een geruchtmakend strafdossier op straat verloren. De verslagen van afgeluisterde gesprekken en observaties gaan over een grote drugszaak waar vier leden uit één gezin bij betrokken zijn. In de verslagen die de officier is kwijtgeraakt wordt uitgebreid gesproken over de handel van drie heren van het gezin. De handgeschreven aantekeningen had een officier van justitie gemaakt voor een zitting van de Raadkamer op 9 maart van dit jaar. 

Een officier van justitie is tientallen pagina’s met zeer gevoelige informatie uit een geruchtmakend strafdossier op straat verloren. De verslagen van afgeluisterde gesprekken en observaties gaan over een grote drugszaak waar vier leden uit één gezin bij betrokken zijn. In de verslagen die de officier is kwijtgeraakt wordt uitgebreid gesproken over de handel van drie heren van het gezin. De handgeschreven aantekeningen had een officier van justitie gemaakt voor een zitting van de Raadkamer op 9 maart van dit jaar. 

Door: Jesse Holweg & Robert Oosterbroek 

De documenten, die in bezit zijn van DUIC, hebben betrekking op de Utrechts-Marokkaanse familie G. De personen in de documenten zitten momenteel vast op verdenking van grote drugshandel, witwassen van geld en deelname aan een criminele organisatie. Deze drugshandel wordt uitvoerig beschreven in de documenten. Een anonieme bron speelde de originele stukken door aan DUIC, maar er gaan kopieën rond in Utrecht.

De handgeschreven documenten zijn uitgewerkte afluistergesprekken en uitwerkingen van observaties. De privacy van de vier verdachten in dit onderzoek is ernstig geschonden. De zaak is woensdag 24 april voor het eerst pro forma op zitting geweest; de volgende zitting in dit onderzoek is op 15 augustus.

Namen van de verdachten, adressen, advocaten, namen van klanten, telefoonnummers, data en reizen; alles is beschreven. De papieren geven een goed inkijkje in de werkwijze van de verdachten en het OM. De strafzaak in kwestie betreft vier personen die ervan verdacht worden samen een criminele organisatie te vormen gericht op de handel in cocaïne en hennep, en een groot geldbedrag, 270.000 euro, te hebben witgewassen vanuit een bedrijfspand aan de Utrechtse Damstraat.

Aangehouden

De verdachten in de stukken hebben geen regulier inkomen, maar uit de documenten blijkt wel dat ze juwelen, telefoons, vuurwapens, drugs en grote hoeveelheden geld bezitten. Ook weten de rechercheurs bij buitenlandse vluchten precies te vertellen wie op welke vliegtuigstoel zit. Een bekende zanger die onlangs nog een top-40-nummer had, wordt ook genoemd in de stukken. Hij lijkt echter niets te maken te hebben met de strafzaak.

Alle vier de verdachten zijn op 21 februari van dit jaar aangehouden en zitten momenteel vast. Aanvankelijk was de vrouwelijke verdachte geschorst, maar zij is weer vast gezet nadat zij de voorwaarden van de schorsing had overtreden.

Excuses

Het Openbaar Ministerie zegt in een schriftelijke verklaring: “Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland betreurt dit ten zeerste: dit had niet mogen gebeuren. De betreffende officier van justitie heeft zich dit zeer aangetrokken en is hier op aangesproken door haar leidinggevende. Zij zal de advocaten van de verdachten en de rechtbank hierover berichten en excuses aanbieden.” Vermoedelijk zijn de aantekeningen op maandag 22 mei rond 17.00 uur verloren bij het verlaten van het politiebureau op weg naar haar auto die daar stond geparkeerd.

Advocaat Anis Boumanjal, die een van de verdachten bijstaat, is erg geschrokken. “De privacy van mijn cliënt is in erge mate geschonden. Kopieën van de documenten zijn naar verluidt inmiddels een ware bestseller in Overvecht. Deze gaan kennelijk van hand tot hand. Het frustrerende is nog eens dat de aantekeningen alleen belastende omstandigheden bevatten. Het beeld dat men krijgt van mijn cliënt is dan ook het beeld dat het openbaar ministerie heeft, terwijl de zaak ook een andere kant kent. De privacy van mijn cliënt wordt zo met voeten getreden. Ik ga uiteraard niet uit van kwade opzet maar er is zeker sprake van veronachtzaamheid.”

Boumanjal vervolgt: “Ik zal met cliënt dit euvel moeten bespreken en vervolgens beraden welke vervolgstappen dan wel consequenties moeten volgen. Dit zal vervolgens aan de rechtbank worden kenbaar gemaakt. In de vijftien jaar dat ik strafrechtadvocaat ben heb ik dit nog nooit meegemaakt, in die zin dat een officier van justitie tijdens een groot lopend onderzoek haar aantekeningen kwijtraakt.”

10 Reacties

Reageren
  1. Atilla Vigh

    Je leest het constant. En gebeurd ook in buitenland hoor.
    Waarom niet per direct VERBOD op papier binnen de stafrechtketen. Alles dient digitaal te gebeuren (en dat kan prima, de wil is er alleen niet). Tweede is VERBOD op gegevens mobiele dragers (en ja dat kan, door de bron fysiek niet te voorzien van kopieren, dus USB poorten dicht, BRD/DVD/CD drives eruit (zijn allang niet meer nodig), en het beste geen losse documenten op shares. Alles mag alleen vanuit primaire applicaties worden gelezen. Zal aan het begin “vloeken en tieren” zijn, maar dit soort volk valt niet op te voeden. Tenslotte als stok achter de deur “BIJ OVERTREDING” direct op staande voet oneervol ontslag. Het kan zo makkelijk.

    Het is natuurlijk van de gekke dat we rechters en Officieren van Justitie zich zelf laten organiseren. Dit zijn mensen die misschien verstand hebben van het recht, maar van een administratieve DIGITALE organisatie inrichten hebben ze gewoon geen verstand. Gezien de heren en dames betaald worden door het Ministerie van Veiligheid en Justitie (via de Raad voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie) een Directeur-Generaal erop zetten met (ministeriële) doorzettingsmacht . Rechters en OM-ers die niet willen kunnen hun biezen pakken.

  2. Geenstijl@Utrecht

    Kijk het is natuurlijk oliedom van een officier van justitie om zo om te gaan met vertrouwelijke stukken, het is wat mij betreft zelfs een schorsing waard, zeker gezien het onderzoek.
    Maar het laat weer eens zien dat we hier niet met thee handelaren hebben te maken, of met zeer hardwerkende familieleden die erg hard sparen bij pa en ma.
    Blijkbaar zaten de heren er ook niet mee, want er is volop gepraat over de telefoon begrijp ik dus, domme criminelen/clowns dus

  3. Utrechter in LeidscheRijn.

    Ach dat zullen wel weer schorsingen worden in een langlopende rechtszaak, misschien wel op borgtocht en dan gelijk naar Marokko lekker genieten van het zuurverdiende geld.
    Begrijp niet dat die OvJ nog werkzaam is aan deze zaak, dit is echt een flater voor het OM an sich.

  4. Sjonnie

    Mooi handschrift, die OvJ.
    Dat kunnen ze wel, schrijven.

  5. Unweit

    Ik mis hier een vermelding dat DUIC deze stukken onmiddellijk weer aan het OM heeft overhandigd, immers wanneer DUIC hier (terecht) aandacht aan besteedt, dan mag gelet op de ernst van deze enkele zaak (geen theehandelaren zoals Geenstijl@Utrecht terecht opmerkt) dit ook van DUIC verwacht worden.

  6. Een mens zoals iedereen.

    En zo zijn er nog tientallen criminele families in Utrecht die zich op deze manier bezig houden met harddrugs criminaliteit en op deze wijze hele wijken verzieken en verpauperen.
    De enigste manier is om deze families aan te pakken met het strafrecht en bestuursrecht, je komt er anders niet vanaf.
    Ik vraag mijzelf af hoe het met de verblijfsvergunning van deze familie zit, de feiten zijn toch wel zo ernstig om hier toch ook eens naar te kijken.
    Hoeveel levens zijn er verziekt omdat deze mensen de drugs aanvoer in stand houden.

  7. Bernard Zwiers

    De justitiele keten in Nederland is een falende organisatie.
    Was het een bedrijf:
    – opsporing : inkoop
    – vonnis : produktie
    – handhaving : verkoop
    dan was het, gezien het geringe rendement over al deze processen, allang failliet gegaan. Klap op de vuurpijl vandaag is het nieuws dat het doorknippen van een enkelband niet eens strafbaar is. Drugscriminelen komen overal mee weg in dit land.

  8. stephan

    Het is net als ze expres die dingen (belangrijke stukken) verliezen.
    Zodoende is er geen strafzaak mogelijk en dus geen straf.
    Dus de daders gaan lekker een zaak tegen de Nederlandse staat starten wegens smaad… en die gaan ze ook nog winnen

    dus misdaad loont (alleen in nederland)

  9. Memet Pamuk

    DOSSIERS VERLIEZEN PAST GEHEEL IN HET KARAKTER VAN EEN FALENDE OVERHEID/OM, VRAAG MIJZELF AF WAT DE CONSEQUENTIES ZIJN VOORDE BETREFFENDE MAGISTRAAT DIE EEN BEHOORLIJK FLATER SLAAT IN DEZE.

  10. Michiel

    Dat wordt vrijspraak en misschien nog wel een schadevergoeding voor de arme “slachtoffers” wegens het schenden van hun privacy.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).