Bezoekersaantal TivoliVredenburg gegroeid; veel culturele instellingen hadden goed 2016 | De Utrechtse Internet Courant Bezoekersaantal TivoliVredenburg gegroeid; veel culturele instellingen hadden goed 2016 | De Utrechtse Internet Courant

Bezoekersaantal TivoliVredenburg gegroeid; veel culturele instellingen hadden goed 2016

Bezoekersaantal TivoliVredenburg gegroeid; veel culturele instellingen hadden goed 2016
TivoliVredenburg heeft het aantal bezoekers van vorig jaar overtroffen. Terwijl in 2015 nog 762.000 mensen het muziekcentrum bezochten, zijn het er dit jaar al 925.000. Dit aantal zal nog toenemen, omdat het de laatste week van 2016 naar verwachting druk is.

TivoliVredenburg heeft het aantal bezoekers van vorig jaar overtroffen. Terwijl in 2015 nog 762.000 mensen het muziekcentrum bezochten, zijn het er dit jaar al 925.000. Dit aantal zal nog toenemen, omdat het de laatste week van 2016 naar verwachting druk is.

Volgens woordvoerder Lieke Timmermans werd er gerekend op groei, maar overtreft dit de verwachtingen. “De grotere groei dan werd voorspeld komt door een combinatie van factoren. Uiteraard liggen we heel centraal, pal naast het drukste station van Nederland. dat maakt ons makkelijk bereikbaar voor bijna heel Nederland”, vertelt Timmermans.

Een andere factor die volgens Timmermans meespeelt met de groei, is het feit dat het muziekcentrum nu tweeënhalf jaar heeft gedraaid. “We durven nu ook meer te programmeren. Gisteren hadden we bijvoorbeeld overdag een drukbezocht kinderfestival en vier uur later een populair dansfeest voor 40 plussers. Onze crew kan dat nu allemaal makkelijk aan.” Ze noemt als een andere reden voor het succes dat de scepsis bij het publiek nu weg is. “Ze kennen ons gebouw, vinden de zalen fijn, hebben een goede avond gehad en komen graag weer terug. Wij merken dat ons publiek steeds meer naar andere genres gaat kijken, en dus vaker terugkeert. Ze weten ons te vinden en waarderen ons meer doordat we meer bijzonder programmas hebben zoals nieuwe festivals en klassieke concepten als Pieces of Tomorrow. Dat laatste is een klassiek concert maar dan voor een veel jongere doelgroep. De dirigent geeft een toelichting en je mag bijvoorbeeld je biertje meenemen in de zaal. Deze avond is erg succesvol wordt alsmaar drukker. Wij merken dat ons publiek steeds meer naar andere genres gaat kijken, en dus vaker terugkeert.”

 

Toerisme in Utrecht

Recentelijk werd onder andere bekend dat de bezoekersaantallen van het Museum Catharijneconvent en het Centraal Museum het afgelopen jaar een enorme groei doormaakte. De directeur van Toerisme Utrecht, Ronald Besemer, bevestigt dat het goed gaat met de culturele instellingen in de stad. “Vorig jaar hadden alle musea bij elkaar voor het eerst meer dan een miljoen bezoekers. Dit jaar lijken we daar zeker overheen te gaan”, vertelt hij. “En volgend jaar gaan we misschien zelfs wel de anderhalf miljoen halen. Dan zijn er veel ‘blockbusters’, wat inhoudt dat er meerdere exposities zijn die veel mensen aantrekken.” Zo is er in 2017 een Harry Potter-expositie in CineMec, waar naar verwachting zo’n 300.000 mensen op afkomen.

Ook muziekcentra doen het goed. “Denk dan aan EKKO of, inderdaad, TivoliVredenburg. Festivals zoals ‘Le Guess Who?’, waar veel internationale bezoekers op afkomen, dragen bij aan hun populariteit”, zegt Besemer.

Over internationale belangstelling heeft Utrecht niets te klagen volgens Besemer. “We hebben steeds meer bezoekers uit verschillende landen. Ook zijn er meer internationale journalisten, bloggers en vloggers in de stad. Terwijl er vorig jaar nog 170 waren, zijn het er dit jaar al 190.”

Besemer vindt het een goede ontwikkeling. “Internationale belangstelling is enorm belangrijk voor de (economische) vitaliteit van de stad. Omdat er veel mensen op de stad afkomen die er zelf niet wonen, moeten ze investeren in een slaapplek en eten.”

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
  1. Erwin

    De scepsis bij het publiek is weg?
    Nou nee hoor! Het is nog steeds amateurisme van de bovenste plank in TiVre.
    Het gebouw stròòmt leeg na afloop van de concerten – het publiek gaat snel een biertje drinken in een van de vele kroegennrondom TiVre, of naar huis.
    Alles beter dan rond blijven hangen in de gezelligheid van TiVre a la een oost-Europees vliegveld.
    Waarom nog steeds niet het beloofde restaurant op de 6e verdieping? Waarom niet wat meer gezelligheid op de “pleinen”?

  2. Ramon

    Gisteren heerlijk gegeten en gedronken in het restaurant op de 6de verdieping. Voor wat betreft de aankleding die is inderdaad soms wat kaal. Maar al veel beter als bijvoorbeeld een jaar geleden. Dat moet organisch groeien en niet worden bedacht.

    Voor de rest is het maar wat je gezellig vind. Het pand moet wel functioneren. Gisterenavond waren er 5 zalen in gebruik en vond ik het rete gezellig.

    Overigens lopen de meeste concertzalen na afloop leeg….gezellig blijven hangen in de Ziggodome is er ook niet bij.

  3. Tivoli Oude Gracht

    @ Erwin

    Duidelijk al een tijdje niet meer in Tivoli Vredenburg geweest. Of je wil gewoon lekker zeiken.

    Er is een restaurant op de 6e verdieping.

    De pleinen hebben duidelijk een make-over gehad en ik vind ze gezellig en de mensen blijven veelvuldig bij alle pleinen en barren hangen na het bezoeken van concerten. Het café puilt ook altijd uit.

    Ook ik ben nog steeds sceptisch op het grootschalige Tivoli Vredenburg, het had allemaal anders en beter gekund, maar u zwetst.

    Het gebouw wordt gewoon goed gebruikt en mensen vermaken zich er. Soms moet je zaken ook wat tijd geven.

  4. Ramon

    Overigens komt er komend jaar nog een café bij. Op de begane grond aan de kant van het nieuwe HC gebouw

  5. Objectivist

    Dat is uitstekend nieuws en ik verwacht persoonlijk dan ook niets minder dan dat er op 01-01-2017 scherp bij alle instellingen die ook maar een Euro subsidie ontvangen een ambtenaar met calculator op de stoep staat, om precies na te rekenen of het zonder subsidie ook had gekund en -zo ja- om iedere teveel betaalde Euro subsidie weer in te vorderen.

    Dat lijkt me als (ongevraagd en ongewenst) belastingbetaler toch wel het minste dat ik van een volksvertegenwoordigingsapparaat mag verwachten.

  6. Roy

    @Erwin: Volgens mij ben jij er alleen net na de opening geweest? Toen was het inderdaad rete ongezellig en niet af. Het Wordt steeds gezelliger. De pleinen en gangen zijn al een stuk beter aangekleed en je ziet ook dat zeker op de dagen dat er meerdere zalen in gebruik zijn mensen echt wel gezellig blijven hangen na een concert.
    Ook zijn alle kinderziektes er ondertussen wel uit. Zijn ze bij de barren en garderobe lekker snel en is het personeel vriendelijk en behulpzaam.
    In tegenstelling tot wat er hierboven gezegd wordt door Ramon en Tivoli Oude Gracht is het een tijdelijk pop-up restaurant op de 6e verdieping. Inderdaad wel al een maand open. Geen idee of daar iets definitiefs komt.

  7. Peter Joosten

    @ Objectivist, of Scherpschutrer,

    Grappig dat het ondernemersfonds in Utrecht de meeste subsidie ontvangt, met meer dan 5 miljoen euro subsidie tegen de 2 miljoen voor een concertzalencetrum, dat feitelijk bestaat uit voorheen 3 zelfstandige organisaties, waardoor je per saldo op 7 ton per organisatie uit komt. Het zijn 5 zalen in 1 geloof ik. Als dit 5 zalen los over de stad verspreid waren, zoals in veel andere steden het geval, kom je uit op 4 ton per zaal. Dat is eigenlijk nog niet eens zoveel in vergelijking met vergelijkbare steden in Nederland. Wij hebben namelijk als samenleving er voor gekozen dat kunst en cultuur subsidie mogen ontvangen. Dat vinden wij momenteel als samenleving. Verreweg de meeste partijen (feitelijk alle bestaande partijen in de 2e kamer, op de enige partij die ene beweging is na) die door de meeste mensen gekozen zijn, hebben dat in hun partijprogramma staan. Natuurlijk mag je discussiëren over of die bedragen te hoog of te laag zijn. Zo werkt dat. En misschien kan het geld wel beter naar andere initiatieven toe. Maar dat beslissen we nog altijd met ons allen, of de partijen die ons vertegenwoordigen.

    in mijn ogen is het volstrekt belachelijk dat ‘ONDERNEMERS’ middels een fonds verreweg de meeste subsidie ontvangen, MEER ALS VIJF MILJOEN, terwijl zij makkelijk uit eigen zak kunnen putten om initiatieven te ontwikkelen die hun ten goede komen. Zo werkt de vrije markt, zou je zeggen.

    Voordat we dus gaan roepen dat instellingen, die in mijn ogen deels buiten de vrije markt vallen, zich als marktpartij moeten gaan gedragen, lijkt het mij zinvol dat in de eerste plaats marktpartijen zich als marktpartijen gaan gedragen zonder zich extra te laten spekken op kosten van de belastingbetaler. Dan kan er ook weer meer geld naar de zorg, onderwijs of veiligheid. Laat die ambtenaar met de calculator maar eens eerst de onterecht verstrekte subsidie aan de ondernemers in Utrecht terug vorderen. Daarna praten we wel weer eens verder.

  8. Stef

    Overigens ben ik van mening dat het (wederom) een historische fout is geweest om als architect Hertzberger te nemen. Het gebouw staat met een enorm dooie kant richting het Vredenburgplein. Daarnaast zitten de ingangen op onlogische plekken: in een steeg en aan de westkant. Het is tekenend dat er een extra ingang is gekomen aan de straatkant.

  9. Objectivist

    @Peter Joosten 30/12/2016 – 15:25

    U en ik kunnen elkaar vermoedelijk wel vinden in het compromis om voortaan iedere vorm van subsidieverstrekking door een Gemeente compleet te laten verbieden.

    We kunnen we een hele arbitraire discussie gaan voeren over wat de meest optimale verdeling van subsidies is. Er is echter een betere oplossing. Geld terug in de zakken van burgers en laat burgers zelf maar initiatieven naar keuze subsidieren. Vrijwillig. Dan bepaalt u zelf waar uw geld naartoe gaat. U weet beslist beter dan een ambtenaar wat voor U de meest zinvolle besteding van Uw geld is, naar ik mag aannemen?

  10. Ramon

    @Stef

    Een ingang aan het plein klinkt logisch. Dit is echter niet mogelijk omdat de oude zaal is blijven staan. De extra ingang aan de straatkant is gekomen omdat de andere ingangen niet geschikt waren voor rolstoelers. Vandaar ook de draaideur.

    Als binnen kort ook de looproute tussen TiVre en HC open is , is het al makkelijker. Bovendien komt de nieuwe nachtroute van CS door HC ook in de Stadskamer uit. En sta je praktisch voor de ingang.

  11. Peter Joosten

    uhhhhhh

    Nee, we zijn het niet eens. Van mij mag er best wat geld naar kunst en cultuur. Dat schijntje op de complete landsbegroting en stadsbegroting dat daar nu naar toe gaat, kan er wel vanaf. Het is een wezenlijk onderdeel van de westerse samenleving en er zijn vele argumenten te verzinnen waarom je het zou subsidiëren. Toezicht op de uitgaven lijken mij wel een vereiste.

    Dat nu onder een rechtse koers, die al decennia woedt, subsidies op milieu en cultuur steeds meer uit den boze zijn, terwijl tegelijkertijd zo’n beetje het hele bedrijfsleven, de zogenaamde vrije markt die zichzelf ZOU moeten bedruipen, door middel van vele subsidiepotjes wordt gespekt vind ik te walgelijk voor woorden.

  12. Peter Joosten

    @ stef

    Mee eens. Gelukkig kan er natuurlijk wel nog wat verbouwd worden de komende 25-50 jaar. dat nu meteen doen is meteen weer veel geld over de balk smijten. Maar in etappes valt er nog best wat van te maken.

    In mijn ogen zou het moi zijn als de gevels toch nog ooit worden voorzien van grote en kleine rondjes, zoals in de ontwerpen voorzien was. Er kan ook een deel van gevel behangen worden met planten. Dat gaat er echt spectaculair uitzien. Alle onlogische typisch Herzberger elementen kunnen eruit gesloopt worden. Bij de ingang aan de steeg, zit er gelukkig in de hoek nog een vrij grote raampartij aan de busbaan kant. Door huidige deuren en raampartij om te draaien, zou ook hier een logische ingang aan de straatzijde kunnen komen. Er zou dan een wachtrij gecreëerd kunnen worden onder de halfronde uitstulping, die zich prima had geleend als plek voor een ingang.

  13. Herman

    Mooi dat ze meer bezoekers trekken dan kan de subsidie verlaagd worden.

  14. Harry

    @Herman: Geloof mij die subsidie blijft nog wel even nodig. Het is tenslotte de gemeente Utrecht geweest die Tivoli in een veel te duur pand heeft geduwd. Tivoli zat daar helemaal niet om te springen. Tivoli ontving voordat ze verplicht moesten verhuizen in vergelijking met grote concurrenten als De Melkweg, 013 of Paradiso heel weinig subsidie. De gemeente heeft de samenvoeging iedereen door de strot geduwd. En zal tot de tijd dat het echt goed loopt de verliezen moeten opvangen. En de 4 ton die Tivoli nu ontvangt per zaal is trouwens redelijk normaal in vergelijking met subsidie die andere zalen in het land ontvangen.

  15. jos stelling

    hoe dan ook vind ik de mensen die er werken erg leuk, gastvrij en ze doen ontzettend hun best. Hulde aan de medewerkers en een nog beter 2017 gewenst,

  16. Objectivist

    Peter Joosten 30/12/2016 – 19:01

    – “Nee, we zijn het niet eens. Van mij mag er best wat geld naar kunst en cultuur.”

    Ik zeg toch niet dat er geen geld naar kunst en cultuur mag? Waar slaat deze reactie op…? Ik stel u niets anders voor (gewoon lezen!) dan dat u uw belastinggeld weer terug in uw eigen zak krijgt en het in die hoedanigheid dus ook kunt uitgeven aan uw eigen voorkeuren, net zoals ik dat dan zou kunnen.

    Wilt u geld uitgeven aan kunst dan doet u dat. Wat voor een bezwaar zou u hier tegen kunnen hebben?

  17. Rob H.

    Goed idee Objectivist!

    Dan ook alle snelwegen tolwegen maken, want daar weiger ik geld aan uit te geven…

  18. Toine Goossens

    Citaat Peter Joosten (gepost 30/12/15:25):

    ´in mijn ogen is het volstrekt belachelijk dat ‘ONDERNEMERS’ middels een fonds verreweg de meeste subsidie ontvangen, MEER ALS VIJF MILJOEN, terwijl zij makkelijk uit eigen zak kunnen putten om initiatieven te ontwikkelen die hun ten goede komen. Zo werkt de vrije markt, zou je zeggen.

    Toevallig had ik bij het artikel van de DATADUICERS over de tien Utrechtse trends om optimistisch van de worden de volgende tip over het ondernemersfonds geplaatst (gepost 30/12/13:08 met reactie Joosten en mijzelf):

    Toine Goossens 30/12/2016 – 13:08
    Prachtig, wat een rijke bron aan informatie maken jullie toegankelijk. Dat belooft wat voor het komende jaar.
    Tip als jullie ingaan op de subsidies. De subsidies voor het ondernemersfonds komen niet uit het gemeentelijke budget, maar betreft opslagen op de OZB heffing zakelijk onroerend goed. De gemeente int die bijdragen, maar stort die door naar het fonds.

    Peter Joosten 30/12/2016 – 15:32
    @ Toine Goosens, geef er vooral een leuke draai aan. Belasting innen als overheid en die uitkeren aan een derde partij, noemen wij in gewone mensen taal gewoon subsidie hoor.

    Toine Goossens 30/12/2016 – 15:50
    @Joosten,
    Ook hier bent u aan het framen. Maakt u daar uw beroep van of zo? Duidelijk is dat u in het geheel niet weet waar u het over hebt.

    De landelijke ondernemersorganisaties en de VNG hebben op landelijk niveau het idee voor ondernemersfondsen uitgewerkt. Daarbij hebben de ondernemers zich bereid verklaard om alle kosten voor die fondsen voor hun rekening te nemen. Vanwege praktische uitwerking is daarbij gekozen voor een toeslag OZB voor eigenaren van zakelijk onroerend goed.
    Er zit geen cent overheidsgeld in de ondernemersfondsen.
    Ik begrijp ook niet waarom u zo negatief reageert op mijn post.
    Einde citaat.

    De reacties van Joosten doen de DATADUICERS geen goed

  19. Peter Joosten

    Toeslag op OZB is gewoon een belasting (net als de OZB zelf) die men dus terug krijgt gestort in fondsen, subsidie dus. De overheid had er ook een bestemming voor kunnen zoeken die ten goede kwam aan de ondernemers namelijk.

    Misschien in een andere vorm, maar toch. Deze is toeslag is wel degelijk onder druk van/ in samenspraak met de politiek tot stand gekomen.

    De culturele sector draagt ook belasting af, of dacht u dat zij daarvan gevrijwaard waren? En daarvan komt dus ook geld in de vorm van subsidie voor terug.

    Ik denk overigens dat de data-DUIC’ers het een worst zou wezen wat u en ik vinden. Het zijn onze meningen. Zij presenteren cijfers (waaraan ze kleine leuke conclusies verbinden). Of dacht u soms dat u de waarheid in pacht heeft? Daar heeft het vaak alle schijn van.

    Wat is nu eigenlijk u punt? Dat ik niet naar u luister? Dat ik een andere mening heb? Mag dat niet?

    Even terug naar het artikel, TivoliVredenburg draait steeds beter en daarom kwam de subisidevraag naar boven. Tijdens de discussie kwam naar boven dat als je de subsidie terugrekent naar de oorspronkelijke 3 partijen die TiVre zijn geworden, of het aantal zalen als losse zalen zou behandelen, je op een hele normale subsidie voor dergelijke zalen uitkomt. Dan is het ook nog eens zo dat klassieke zalen vaak meer subsidie ontvangen. (waarom eigenlijk? Juist hier komen veel gefortuneerde bezoekers). 4 ton per zaal is een vrij bescheiden subsidie budget als je het vergelijkt met andere (pop-) zalen in Nederland. Misschien kan de subsidie over een tijd ook wel erg omlaag, met name de subsidie op klassieke muziek, want 1 van de hoofdeisen voor een muziekcentrum lijkt me de toegankelijkheid voor de gemiddelde Utrechter.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).