Toch strafrechtelijk onderzoek naar arrestatie Michael P. | De Utrechtse Internet Courant Toch strafrechtelijk onderzoek naar arrestatie Michael P. | De Utrechtse Internet Courant

Toch strafrechtelijk onderzoek naar arrestatie Michael P.

Toch strafrechtelijk onderzoek naar arrestatie Michael P.
Er moet een strafrechtelijk onderzoek komen naar de aanhouding van Michael P. Dat heeft het gerechtshof van Amsterdam besloten naar aanleiding van een klacht van de man die Anne Faber om het leven heeft gebracht.

Er moet een strafrechtelijk onderzoek komen naar de aanhouding van Michael P. Dat heeft het gerechtshof van Amsterdam besloten naar aanleiding van een klacht van de man die Anne Faber om het leven heeft gebracht.

Michael P. werd, nadat hij verdachte was geworden bij de vermissing van Anne, hardhandig gearresteerd. Na de arrestatie bleek P. gewond te zijn, zo had hij onder andere een afgescheurd stuk bot in de schouder.

P. heeft aangifte gedaan tegen het bij zijn arrestatie betrokken aanhoudingsteam. Het Openbaar Ministerie heeft deze aangifte geseponeerd. Tegen deze beslissing diende P. bij het hof een klacht in. Het hof vindt die klacht gegrond.

De autoriteiten moeten namelijk een uitleg geven voor het ontstaan van het letsel.“Het hof is van oordeel dat die plausibele uitleg tot nu toe ontbreekt. De Staat moet uitputtend onderzoek doen, maar daarvan is in deze zaak nog geen sprake; te veel vragen zijn nog onbeantwoord”, aldus het gerechtshof van Amsterdam.

Kritiek

Eind vorig jaar uitte sommige mensen binnen de politie ook al kritiek op de aanhouding. Het arrestatieteam kreeg de opdracht om bij de aanhouding van Michael P. direct te vragen waar Anne Faber was. Hij werd daarbij hardhandig aangepakt.

Toen P. werd gearresteerd bestond namelijk nog de hoop dat ze nog zou leven. Hij werd ook niet op zijn zwijgrecht gewezen. Deze instructies stonden niet zwart-op-wit en binnen het arrestatieteam ontstond twijfel of de instructie wel strookte met de bevoegdheden.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Christoffel

  Alweer een dolk in de rug van de familie van Anne Faber, haar vriend en ons allemaal. Wanneer houdt dit op…

 2. Massegast

  Hier bedrijft het Hof – Prinzipienreiterei – en laat de wijsheid voor wat die is. Het recht en het rechtsgevoel kunnen niet diametraal tegenover elkaar staan. Anders zijn de volgende woorden waar: ‘Bewaar me voor de waanzin van het recht.’

 3. NK

  Wat een waanzin.

 4. GeenStijl@Utrecht

  Hoewel ik gruwel van de dader en zijn daad, is er wel iets te zéggen van deze arrestatie.
  De aanhoudingsinstructies zijn gegeven door een O.V.J deze had zich juist áán de wet moeten houden, wij zijn geen bananen republiek waar zulke zaken aan de orde van de dag zijn.
  Ook voor opsporingsdiensten geld er een geweldsinstructie in de wet, net zoals die voor iedereen geld.
  Het is goed om dit aan te pakken zodat we niet afglijden naar het niveau van dictatuur met bijkomende misstanden.

 5. Hadjememaar

  Tjonge, ik ben het zowaar eens met Geenstijl. Er is een vermoeden dat bij de aanhouding regels zijn overtreden. Er komt geen uitleg van het OM, dan ben ik blij dat de zaak onderzocht wordt en er uitsluitsel komt over de rechtmatigheid van de arrestatiemethode. Daar kan je wat van leren voor de volgende keer en na een uitspraak hoef je er ook niet meer over te discussiëren (fijn voor de nabestaanden). Ik hoop overigens dat het arrestatieteam rechtmatig gehandeld heeft.

 6. Massegast

  @GeenStijl@Utrecht. 1. Dit had allemaal niet hoeven te gebeuren als de strafrechtspleging geen psychopaten rond had laten lopen met een weerzinwekkend verleden. 2. Gebeurt dit wel, dan vereisen bijzondere situaties wel eens een bijzondere aanpak. So be it. Mijn vertrouwen in de NL politie wordt daarmee niet geschonden.

 7. Rob

  @geenstijl,
  Ik heb begrepen dat t OM besloten had om de arrestatie express wat ruwer te laten verlopen zo er achter te komen of Anne nog leefde. Ben het in principe met je eens maar in dit geval, een mensenleven en een veroordeelde gek, die het in mijn ogen ook verdiend om zo aangepakt te worden maar dat terzijde begrijp ik de overwegingen van het OM

 8. bee

  hij was toch gevallen bij zijn arrestatie?
  of heeft hij zich verzet bij de arrestatie.
  het arrestatieteam handelt naar de situatie ,klaar.

 9. Eigenrechter

  Artikel 9a van strafrecht, geen straf voor een bekentenis dan maar. Dit is mijn uitspraak, moge uw schouderbot branden in de cel.

 10. Reguurder

  De jongens en meiden van de aanhoudingsteams in Nederland zijn uitstekend getraind, maar laten wij dit geen verlengstuk worden van juristen die zelf te laf zijn voor een persoonlijke confrontatie met verdachten.
  In een rechtstaat hoor je geen verdachte te martelen ongeacht het delict, hoe weerzinwekkend de daad ook is.

 11. cas

  Ik hoef geen amerikaanse toestanden, maar straks mogen ze iemand alleen nog verbaal tegenhouden… “Doe zelf maar je boeien om en dan mag je plaatsnemen in de auto”..

 12. GeenStijl@Utrecht

  Als de mensen die de rechtstaat handhaven zich niet aan de wetten van diezelfde rechtstaat houden, in wat voor een land leven wij dan …..
  Nu is het dit geval, wat komt hiernaar, gaan we op weg naar Amerikaanse toestanden, we wéten allemáál waar die toe leiden.
  Ik begrijp de reacties van mensen,maar laten we niet afglijden naar het niveau van beesten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).