Twee bagagedieven opgepakt op station Utrecht Centraal; mogelijk sprake van mobiel banditisme Twee bagagedieven opgepakt op station Utrecht Centraal; mogelijk sprake van mobiel banditisme

Twee bagagedieven opgepakt op station Utrecht Centraal; mogelijk sprake van mobiel banditisme

Twee bagagedieven opgepakt op station Utrecht Centraal; mogelijk sprake van mobiel banditisme
Utrecht Centraal. Foto: Robert Oosterbroek
Twee personen die verdacht worden van het stelen van bagage zijn afgelopen weekend opgepakt op station Utrecht Centraal. De politie hield op meerdere stations een actie om bagagediefstallen tegen te gaan.

Twee personen die verdacht worden van het stelen van bagage zijn afgelopen weekend opgepakt op station Utrecht Centraal. De politie hield op meerdere stations een actie om bagagediefstallen tegen te gaan.

Afgelopen weekend werd weer een actie opgezet op Utrecht Centraal en twee Amsterdamse stations om bagagediefstal aan te pakken. Twee mannen van 21 en 27 jaar oud werden in Utrecht op heterdaad betrapt. Ook op de Amsterdamse stations zijn twee personen aangehouden.

Hogere straf

De politie laat weten dat er een team flexibel inzetbaar is om criminelen die actief zijn in vermogensdelicten en zogenoemd mobiel banditisme op heterdaad te betrappen. “Als het om verdachten van mobiel banditisme gaat zal de officier van justitie ook ter zitting een aanzienlijk hogere strafeis pleiten dan normaal”, aldus de politie.

Mobiel banditisme is een vorm van internationaal georganiseerde criminaliteit door rondtrekkende bendes die verblijven in Nederland zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hun opdrachtgever handelt meestal vanuit het buitenland. Deze bendes plegen volgens de politie delicten als inbraken, zakkenrollerij, winkel-, metaal- en autodiefstal en zo dus ook bagagediefstallen.

‘Verschillende soorten’

Eind vorig jaar heeft de politie in samenwerking met allerlei andere partijen, waaronder NS Veiligheid & Service, handhaving van de gemeente Utrecht en verschillende vervoersbedrijven acties georganiseerd waarbij in totaal 692 processen-verbaal werden uitgeschreven en twaalf personen zijn gearresteerd.

De politie schreef destijds dat tussen de duizenden personen die dagelijks het Utrechtse stationsgebied passeren, verschillende ‘soorten’ zitten. “De aantrekkingskracht van dit gebied heeft echter ook een schaduwkant: het gebied is ook aantrekkelijk voor personen met minder goede bedoelingen, waardoor de leefbaarheid […]  wordt aangetast.”

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Realist

  Fijn al die open grenzen, vrij verkeer van personen en goederen door de EU levert heel wat voordelen op…

 2. Erwin

  @ realist: idd, nederlanders doen dit soort dingen namelijk niet.

 3. woutvr

  We moeten niet zeuren: dat hoort natuurlijk bij Utrechts grote stad allure. Maar fijn te zien dat de politie goed bezig is.

 4. W.

  @Realist: Nouja, eigenlijk wel als je je realiseert dat we (onder meer) daar het gros van onze welvaart in de afgelopen 70 jaar aan te danken hebben.

 5. Uuutje

  @ Realist

  Volgens mij is het fenomeen zakkenroller een al wat ouder en langer bestaand probleem, niet per sé gekoppeld aan land, ras, of nationaliteit.

  Vreemd genoeg wordt er in de ICE standaard in 3 talen gewaarschuwd (al een hele poos) voor bendes die specifiek op Utrecht CS actief zijn, maar in de binnenlandse treinen hoor je die waarschuwing niet, terwijl specifiek Utrecht CS hierom bekend lijkt te staan.

  Je ziet deze gasten ook treinen afspeuren (veelvuldig rondlopen). Deze gasten zijn niet te koppelen aan land of ras.

 6. Realist

  @Uutje. Dit gaat over internationaal georganiseerde criminaliteit, nergens wordt verwezen naar land of ras. Alleen al door het benoemen van het internationale aspect slaat de politiek correcte kramp alweer toe. O o wat zijn we bang dat er iets benoemd gaat wat misschien iets met een ras of een land maken heeft.

 7. Bernhard

  @W: Hahahahahahahahahahahahaha. (de enige gepaste reactie op zoveel onzin)

  Je mag blijkbaar niet benoemen dat open grenzen ook onwenselijke gevolgen hebben.

 8. Uuutje

  @ Ik ben niet politiek correct, ik ken je alleen langer dan vandaag. Je bent nogal one issue. Jij geeft als oorzaak het vrij verkeer van personen en goederen (uit het buitenland) aan. Het lijkt hier echter om een behoorlijk specifiek Utrechts probleem te gaan (dat is mijn inbreng met kennis van zaken in dezen)

  Wat jij politiek correct of inrocrrect noemt heeft alleen niks met de feiten te maken.

  Het feit dat het hier om internationale criminaliteit gaat maakt het juist dat het WEL verwijst naar MEERDERE landen en nationaliteiten, niet één of een handvol, maar meerdere waaronder dus Nederland, met de plaats van delict Nederland en specifiek Utrecht> niet Aken, Gent, Luxemburg, Toulouse of Bruno. Allemaal plekken die je fijn kan bezoeken in de EU.

  Deze bendes lijken wel met name actief in en rondom Utrecht, dus hier moet dan ook de oplossing van een deel van het probleem liggen.

 9. Louis

  Zo, en wat doet de Overheid met al die internationale dieven en rovers.
  Zoals altijd oppakken, een bekeuring uitschrijven die nooit betaald wordt en vervolgens worden de dieven weer losgelaten in de Maatschappij en worden de gewone burgers de dupe van die lui en mogen dus het gelag betalen.
  Wanneer krijgen wij eindelijk Ministers die eindelijk die overlast nu eens echt daadkrachtig aanpakken.

 10. Scherpschutter

  Dat reizen per OV lijkt me maar een buitengewoon stresvolle aangelegenheid. Moet je eerst een grote hal door waar je wordt lastiggevallen door schreeuwende kunstenaars of iemand die op een piano jengelt, om erna in de gure kou te staan blauwbekken in de hoop dat je trein wel weer eens rijdt vandaag, zodat je met enig geluk in een onhygiënische bacteriën- en virusconcentratiecocon kunt genieten van alle lichaamsgeuren van je medereizigers, om te eindigen op een ander guur en tochtig station waar je maar moet hopen dat er niet een mobiele bandiet (een eufisme voor Oostblok-rover) op je bagage loert….

  Hou van jezelf! Koop gewoon een auto. Of twee. Voor alle zekerheid…Wie zit hier nou toch op te wachten jongens?

 11. Bill

  @Realist, misschien moet je eens stoppen met je weinig verhulde racistische opmerkingen steeds? Dat zou een hele hoop kramp schelen.

 12. Cesare

  Scherpschutter….,zware shag gaan roken…ruik jij iig niets meer en hoef ( mag) je ook niet meer op t perron staan!

 13. Realist

  @Bill. Je wil hier makkelijk vanaf komen door de racistismekaart trekken. Erg goedkoop.

 14. Kadoendra

  De persoon Jaime van Gastel is al 16 jaar zakkenroller spotter en als je zijn Youtube filmpjes bekijkt dan kom je er achter dat zakkenrollers van over de hele wereld neerdalen in alle grote steden waar ze zo veel mogelijk gebruik maken van mensen massa.

  Ik vond het leerzaam om een aantal filmpjes te bekijken want hierdoor weet ik nu hoe deze gasten te werk gaan!

 15. Koel Hoofd

  “Mobiel banditisme is een vorm van internationaal georganiseerde criminaliteit door rondtrekkende bendes die verblijven in Nederland zonder vaste woon- of verblijfplaats. ”
  Fijn die open grenzen.

 16. Speak Up

  @ Koel Hoofd

  Die open grenzen zijn er dankzij het internationaal oprerend berijfsleven. Die willen gewoon geen ophoudend gedoe aan de grenzen en het liefst geen tarieven betalen aan de grenzen. Ook willen ze zonder rompslomp personeel uit heel europa (en in de toekomst daarbuiten), het liefst uit de arme landen, kunnen aantrekken. Lekker ģoedkoop personeel, want aan de kostenkant kan gesneden worden. Net als dat VNO-NCW en haar voorgangers (en de VVD) verantwoordelijk zijn voor de komst van de gastarbeiders in de zeventiger jaren.

  Cynisme modus aan》 lang leve het kapitalisme! Lang leve conservatief rechts! En lang leve het neo-liberalisme! 《 cynimsme modus uit.

 17. Pee

  Ook hier word mijn bericht niet geplaatst , waarom niet?.

 18. Esrin W.

  Gaat iemand nog wat doen aan het dágelijks rondhangende vuilnis vanaf laat in de middag op het CS of láten iedereen het weer zo.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).