Twee jongemannen uit Utrecht veroordeeld tot jeugddetentie voor plofkraak Choorstraat Twee jongemannen uit Utrecht veroordeeld tot jeugddetentie voor plofkraak Choorstraat

Twee jongemannen uit Utrecht veroordeeld tot jeugddetentie voor plofkraak Choorstraat

Twee jongemannen uit Utrecht veroordeeld tot jeugddetentie voor plofkraak Choorstraat
Twee jongemannen uit Utrecht zijn veroordeeld tot jeugddetentie vanwege het plegen van een plofkraak aan de Choorstraat. Juwelier Punte was op 5 maart van dit jaar het doelwit van het duo.

Twee jongemannen uit Utrecht zijn veroordeeld tot jeugddetentie vanwege het plegen van een plofkraak aan de Choorstraat. Juwelier Punte was op 5 maart van dit jaar het doelwit van het duo.

Op camerabeelden was te zien dat drie mannen op een scooter aan kwamen rijden en spullen uit hun tas haalden. Daarna werd een snoer aangesloten op een accu waardoor een enorme explosie ontstond. Dit gebeurde rond 04.00 uur.

Meerdere woningen en winkels liepen schade op door de knal. De halve pui van Juwelier Punte lag op straat en zowel op de Choorstraat, Lijnmarkt als Vismarkt klapten ramen aan diggelen. Nog geen minuut na de explosie rent het drietal de juwelier uit met tassen vol horloges en juwelen. Zij stapten op de scooter en gingen ervandoor.

Instoren

De rechtbank schrijft dat het niet ondenkbaar was dat er door het gebruikte materiaal voor de ontploffing brand zou ontstaan of dat het pand, met appartementen, zou instorten door de ernstige beschadiging.

De politie wist al snel twee verdachten aan te houden. Het ging destijds om een 17-jarige jongen en een 18-jarige man uit Utrecht. Inmiddels zijn ze allebei een jaartje ouder. Het is tot nu toe onduidelijk wie de derde plofkraker is.

Zitting

Op de zitting bekende de nu 18-jarige betrokken te zijn geweest bij de plofkraak. De andere verdachte ontkende echter dat hij er iets mee te maken had. Hij zegt dat hij de jongens voorafgaand aan de plofkraak er wel over hoorde praten in een parkeergarage, maar zelf niet meeging. De rechtbank gelooft dit echter niet.

Volgens de rechtbank loopt de schade in de tonnen. Ook hebben dit soort misdrijven volgens de rechter grote impact op bewoners van de hele stad. Burgemeester Dijksma besloot vlak na het incident de getroffen ondernemer te bezoeken.

De nu 18-jarige man was minderjarig toen hij het misdrijf pleegde. De andere plofkraker was weliswaar volwassen, maar de rechtbank vindt ook voor hem jeugddetentie het meest passend, onder andere vanwege het belang van behandeling en begeleiding. De 18-jarige man is veroordeeld tot 18 maanden jeugddetentie, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De 19-jarige is veroordeeld tot 12 maanden jeugddetentie. Daarnaast krijgen beiden ook een locatie- en contactverbod.

Vuurwapen

De jongste plofkraker is ook veroordeeld voor het bezit van een vuurwapen. De reclassering adviseerde om hem een jeugddetentie op te leggen die gelijk is aan de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten. Maar dat vindt de rechtbank geen passende straf en legt een hem langere straf op.

De 19-jarige Utrechter zit nog vast en moet na zijn detentie ook nog 71 dagen jeugddetentie uitzitten die hij eerder voorwaardelijk opgelegd kreeg voor een vergelijkbaar feit. Daarna begint de gedragsbeïnvloedende maatregel van 12 maanden. Deze maatregel is gericht op heropvoeding en moet verder afglijden voorkomen.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. JdV

  De straffen zijn uiteraard lachwekkend te noemen. Het is dringend tijd voor herziening van het strafrecht. Voor ernstige misdrijven het volwassenenstrafrecht invoeren vanaf 12 jaar. Middelzware vergrijpen 14 jaar. Lichte vergrijpen 16 jaar.
  Een 12 jarige die een vuurwapen bemachtigt en eventueel gebruikt mag wat mij betreft 20 jaar cel krijgen.

 2. Lombokker

  “behandeling en begeleiding”
  “gedragsbeïnvloedende maatregel”
  “verder afglijden voorkomen”

  Zucht . . .

 3. Realist

  Weer een soepel strafje, en dat voor een aanslag. Waarschijnlijk hoeven ook ze geen cent te betalen, de schade van enkele tonnen zal de gemeenschap wel weer ophoesten.

 4. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Nou die lachen zich kapot om die dome Nederlandse rechters en hun fopstrafjes,schade zal waarschijnlijk opgehoest worden door de belastingbetalers en verzekeringen.
  Over een paar jaar zijn dit plofkrakers die schijt hebben aan diezelfde Nederlandse overheid en haar fopstrafjes.
  Maar blijf vooral knuffelen en theedrinken.

 5. Pamperen optima forma

  Je weet echt niet wat je leest
  Volgens mij lopen ze alweer buiten , of heel binnenkort
  Ik lees niks over vergoeden schade
  Ik lees niks over de ellende voor de eigenaar van punt
  Ik lees niks over de ouders van dit tuig
  Ik lees niks over omwonenden
  De daders lopen weer vrij rond,,of binnenkort
  Een opvoedcursus gaat bij dit tuig echt niet meer helpen
  Wat een pamperrechtsspraak

 6. Massegast

  Als burger ben ik diep teleurgesteld door deze rechterlijke uitspraak. Rechters zijn tegenwoordig ziende blind en horende doof. Levende in hun maatschappelijke bubble is de werkelijkheid is voor hen niet bereikbaar.

 7. WvR

  De straf is dus van het niveau “Foei!” of “Scheer je weg, vlegel!”
  Beschamend.
  Een straf direct uit een Dik Trom of Pietje Bell.

  Explosieven, roof, tonnen schade.
  Resultaat: Jeugddetentie.
  Om te huilen.
  Ivoren toren uitspraak van een rechter.

 8. jankanerwatvan

  Waarom wordt jeugddetentie niet op alle volwassenen toegepast, vanwege het belang van behandeling en begeleiding?

 9. Gerrit

  Is er eigenlijk ooit iets van de buit teruggevonden? Zo niet, wat dachten we van een schadevergoeding?? Nu draait de verzekering er voor op en dus de premiebetaler.

 10. Moniek

  Rechters houden zich aan de opgelegde normen. De overheid zou de wettelijke strafmaat voor dergelijke misdrijven moeten aanpassen.

 11. Pee

  Je kon op je klompen aanvoelen dat de straf je broek op je enkels doet zakken en je kin op de punt van je schoenen.
  En nog afvragen hoe het toch komt dat ze een strafblad hebben zo groot als een encyclopedie.
  Hier gaan we in de toekomst nog wel wat van horen ,als ze al gepakt worden.
  En zo lopen er duizenden van die figuren hier rond.

 12. Willem welslaan

  Kan zoiets dan nog verder afglijden. Knap als je dit tuig binnen 12 maanden in het gareel kan brengen.succes!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).