Twee medewerkers van Utrechts thuiszorgbureau aangehouden na miljoenenfraude | De Utrechtse Internet Courant Twee medewerkers van Utrechts thuiszorgbureau aangehouden na miljoenenfraude | De Utrechtse Internet Courant

Twee medewerkers van Utrechts thuiszorgbureau aangehouden na miljoenenfraude

Twee medewerkers van Utrechts thuiszorgbureau aangehouden na miljoenenfraude
Recherche Zorgfraude van de Inspectie SZW heeft vandaag een bestuurder en een werknemer van een thuiszorgbureau in Utrecht aangehouden. Zij worden verdacht van jarenlange, stelselmatige fraude met Persoonsgebonden Budgetten (PGB). Om hoeveel geld het gaat is nog niet precies bekend, maar het gaat vermoedelijk om meer dan 6.000.000 euro.

Recherche Zorgfraude van de Inspectie SZW heeft vandaag een bestuurder en een werknemer van een thuiszorgbureau in Utrecht aangehouden. Zij worden verdacht van jarenlange, stelselmatige fraude met Persoonsgebonden Budgetten (PGB). Om hoeveel geld het gaat is nog niet precies bekend, maar het gaat vermoedelijk om meer dan 6.000.000 euro.

De verdachten zijn twee broers. Zij zouden met hun thuiszorgbureau voornamelijk zorg aan cliënten van Turkse komaf leveren. Het vermoeden is dat er is gefraudeerd met gelden vanuit het PGB en dat bijna 80 procent van de ontvangen gelden niet aan zorg is besteed. Dit zou zijn gebeurd door dagbesteding of individuele begeleiding te declareren voor meer dan 100 cliënten, terwijl deze zorg vermoedelijk niet of slechts gedeeltelijk geleverd werd.

Een PGB is een geldbedrag waarmee mensen met een zorgvraag of een ondersteuningsbehoefte zelf hun zorg kunnen inkopen bij een zorgaanbieder van hun keuze.

Samenspannen met cliënten

Het onderzoek is eind 2017 gestart. De twee broers en het thuiszorgbureau worden verdacht van valsheid in geschrift, oplichting en witwassen. Er zijn drie kantoren en drie woningen doorzocht. Hierbij is beslag gelegd op bankrekeningen en 10 auto’s zoals een Porsche, BMW, Landrover en een Audi. De auto’s zijn vermoedelijk betaald met gelden bestemd voor zorg. Hierop is beslag gelegd.

De verdenking is dat de verdachten in dit onderzoek samenspannen met degenen die PGB-gelden ontvangen, de budgethouders. Een deel van hen heeft zorg nodig maar vermoedelijk wordt dit niet altijd (geheel) geleverd. Een deel lijkt geen zorg nodig te hebben. Een deel van het geld dat de thuiszorgorganisatie heeft ontvangen, zou contant worden gegeven aan de budgethouders.

Zorgkantoren en de gemeente kunnen door budgethouders ontvangen PGB-gelden terugvorderen als zij niet kunnen aantonen dat het geld aan zorg is besteed. Klanten die PGB-gelden ontvangen zijn namelijk zélf verantwoordelijk voor de juiste besteding van de gelden. Het PGB is alleen bedoeld voor zorg en mag niet worden uitgegeven aan andere zaken. Budgethouders worden geacht om in hun administratie bij te houden waar de ontvangen zorggelden aan besteed worden.

7 Reacties

Reageren
  1. Mikel

    Die gasten hebben jaren kunnen frauderen zonder dat iemand het door had. Geld is grotendeeels weggesluisd. Krijgen waarschijnlijk hooguit 10 maanden cel. 6 maanden bij goed gedrag. Komen weer vrij en graven het geld op. Lachen iedereen uit.

  2. Paul

    Lachwekkend. Eerst zorg aantonen dan pas geld. De mensheid is niet per voorbaat niet te vertrouwen zeker niet als het om gratis geld gaat.

  3. Cor Nelis

    En waarschijnlijk is dit slechts het topje van de ijsberg!

  4. Yoshua

    Veel voornamelijk ouderen van Turkse komaf hebben nu een enorm groot probleem.
    De ouders en ooms en tantes van mijn jeugd vriend zijn zeker tien jaar geleden met deze mensen in zee gegaan.
    De ouderen moesten af en toe een formulier ondertekenen en ontvingen daar maandelijks cash geld voor.
    Nu moeten deze mensen dat geld allemaal zelf terug betalen.
    Het beste is om deze mensen een boete van minimaal 50% op te leggen, misschien komt er dan in deze gemeenschap van geldwolven het besef dat dit echt niet kan.
    Nu nog een onderzoek naar frauderende makelaars die (zelf of familie) een uitzendbureau exploiteren.
    Dan gaat echt de beerput helemaal open.
    De truc is bij een te laag inkomen voor een hypotheek, een extra vast inkomen via een uitzendbureau.
    Huizenkoper betaald wat het uitzendbureau maandelijks moet betalen voor een werknemer.

  5. Henk

    Een lastig probleem dit. De stromannen die hier zijn gebruikt zijn vooral ouderen van buitenlandse komaf. Deze spreken de taal niet of nauwelijks en zijn vaak laag opgeleid.

    Er komt al vanuit zo veel verschillende hoeken en gaten geld in de vorm van inkomen, toeslagen, tegemoetkomingen en aanvullingen zoals: WW, AOW, (bijzondere) bijstand, zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderbijslag etc etc. dat het voor die mensen moeilijk te snappen is dat in dit geval het echt niet mag.

    Aan de andere kant wordt je als Nederlander wel verwacht de wet te kennen. En hebben uiteindelijk deze mensen zich zelf laten oplichten.

    Ook is dit geen misdaad zonder slachtoffers. Voor iedere cent die is gestolen heeft iemand anders moeten werken en had iemand die echte zorg nodig heeft geholpen kunnen worden.

    Tenslotte de standaard opmerking bij dit soort discussies: Dit zag echt iedereen en zijn oma aankomen toen PGB ingevoerd werd. Waarom is er ook voor fraude van deze omvang zo veel jaar nodig om dit te ontdekken. Ja het is moeilijke materie. Maar dat komt met name omdat het zo moeilijk gemaakt is….

  6. Wim Vreeswijk

    En dat is dan alleen in Utrecht geconstateerd. Hoe zit het dan met die 379 andere gemeenten? Waarschijnlijk wordt dan deze fraude van 6 miljoen vele malen groter en in hoeverre is verhaal mogelijk ? Interessant om dit verschijnsel eens landelijk in kaart te brengen !

  7. Nel

    Misschien dat ambtenaren beter hun werk moeten doen ,in plaats van alles maar klakkeloos aannemen wat er op papier staat net als de kinderbijslag daar zouden ook maatregelen op komen, ik heb daar weinig vertrouwen in want dit gaat ook al jaren verkeerd en krijgen sommige mensen geld waar ze geen recht op hebben .
    En de hardwerkende Nederlander maar betalen, ik word er kotsmisselijk van dat dit allemaal maar kan gebeuren, en de Nederlandse regering maar zeggen dat ze er wat aan gaan doen .In de zorg komen ze geld tekort bij de politie komen ze geld te kort ,voor de leraren is er niet genoeg geld ,mensen die hard moeten werken ,maar nee we geven het geld liever uit aan mensen die er niks voor hoeven te doen,en waar totaal geen controle op is , hoe is dit toch mogelijk

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).