Ubica-krakers vandaag voorgeleid, actie geëist van college B&W | De Utrechtse Internet Courant Ubica-krakers vandaag voorgeleid, actie geëist van college B&W | De Utrechtse Internet Courant

Ubica-krakers vandaag voorgeleid, actie geëist van college B&W

Ubica-krakers vandaag voorgeleid, actie geëist van college B&W
Het voormalig gekraakte Ubica

De tien personen die het afgelopen weekend zijn aangehouden tijdens de krakersrellen rond Ubica, worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het CDA en de VVD eisen nu actie van het college van B&W: “Wat ons betreft grijpen gemeente, politie en openbaar ministerie deze gelegenheid aan om te laten zien dat dergelijke misdragingen niet geaccepteerd worden.”

De krakers worden verdacht van openlijk geweld tegen personen en goederen. De rechter-commissaris zal vandaag beslissen of de tien langer vast moeten blijven. Het Openbaar Ministerie zal de krakers dagvaarden voor de snelrechtzitting van de politierechter op dinsdag 4 juni.

Het CDA en de VVD zijn ‘geschrokken van de agressie en het disrespect voor de rechtsstaat’ die afgelopen weekend door criminelen, opererend vanuit Ubica tentoon is gespreid. “Het bekladden en vernielen van het stadhuis en het aanvallen van politieagenten is een uitermate zorgelijke zaak,” stellen zij.

 

Aangifte

Van de vernielingen die zijn aangericht zijn al enkele aangiften binnen. Wie schade heeft geleden, kan proberen deze te verhalen door zich als benadeelde partij te voegen in de strafrechtelijke procedure.

Het CDA en de VVD willen dat het college van b&w dit gaat doen en dus ook aangifte gaat doen tegen de relschoppers. Zij willen weten wat de schade aan het stadhuis en de openbare ruimte is en dat deze kosten op de Ubica-bewoners worden vertaald.

“Dat een uitspraak van de rechterlijke macht leidt tot het aanvallen van de wetgevende en vervolgens de uitvoerende macht is een staaltje ironie dat Montesquieu gewaardeerd zou hebben, maar het gespuis in kwestie ongetwijfeld ontgaan is.”

Geleerde lessen

Daarnaast zijn de partijen ook nog benieuwd wat het college geleerd heeft van haar aanpak van een kraakpand als Ubica en wat er gaat gebeuren met andere (gemeentelijke) kraakpanden. Ook vinden de partijen dat er schadevergoeding moet komen voor geluidsoverlast, het feit dat de krakers kraakten en de stomerijkosten moeten worden vergoed, aldus de de VVD en het CDA.

Rellen

Vrijdagnacht werd de Ganzenmarkt opgeschrikt door rebellerende krakers van het Ubica-pand. Nadat ze te horen hadden gekregen dat het gebouw ontruimd moest worden hebben ze autobanden in brand gestoken en verfbommen op politieagenten en het Stadhuis gegooid. Daarna hebben een aantal krakers zich vastgeketend in het pand. De ontruiming die vervolgens werd ingezet duurde 14 uur.

2 Reacties

Reageren
  1. Frank

    Hoor niks over een boete?
    Vergoeden natuurlijk!!!! Maar een fikse boete lijkt me zeer gepast. Gelijke monniken gelijke kappen.
    Of krijgen ze een jaren 70 free hug en dat was het.

  2. Ronald van Voorthuizen

    Er zijn celstraffen geeist; 4 maanden en 2 maanden + schoonmaakkosten

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).