Uniek Utrechts gebouw Wonderwoods valt nu al in de prijzen | De Utrechtse Internet Courant Uniek Utrechts gebouw Wonderwoods valt nu al in de prijzen | De Utrechtse Internet Courant

Uniek Utrechts gebouw Wonderwoods valt nu al in de prijzen

Uniek Utrechts gebouw Wonderwoods valt nu al in de prijzen
Het gebouw bestaat alleen nog maar op papier maar nu valt het unieke Wonderwoods al in de prijzen. Het pand dat aan de Croeselaan komt te staan heeft twee awards in de wacht gesleept bij de MIPIM Architectural Review Future Projects Awards.

Het gebouw bestaat alleen nog maar op papier maar nu valt het unieke Wonderwoods al in de prijzen. Het pand dat aan de Croeselaan komt te staan heeft twee awards in de wacht gesleept bij de MIPIM Architectural Review Future Projects Awards.

Aan de jaarlijkse architectuurwedstrijd mogen alleen maar projecten meedoen die nog niet gebouwd zijn. De start van de bouw van Wonderwoods staat dit jaar gepland.

Het gebouw won twee prijzen, zowel in de categorie gemengd gebruik als de hoofdprijs voor beste project van het jaar.

(Artikel gaat verder onder afbeelding)

Veelbesproken

Wonderwoods is al een veelbesproken vastgoedproject. De twee groene torens aan de Croeselaan krijgen namelijk naast ongeveer 300 woningen, kantoorruimte, horeca, sportfaciliteiten en een PlayLab ook 360 bomen en 9640 struiken.

Al het groen wordt aangeplant op de gevel, dakterrassen en in verschillende binnentuinen. In totaal moet het aantal bomen en planten vergelijkbaar zijn met een hectare aan bosgebied. Abseilende hoveniers gaan dit groen bijhouden.

De bouw van Wonderwoods start in het derde kwartaal van dit jaar. De oplevering van de torens moet plaatsvinden in 2022.

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
  1. Gerard Brugmans

    Nou, gefeliciteerd hoor… maar is het dan ook zo dat ze de prijs terug moeten geven als straks blijkt dat het project is mislukt omdat het alleen in de fantasie van de architecten en op de artist impression haalbaar was?

  2. Willem

    @gerard: in Milaan staat een vergelijkbare toren: bosco verticale. Niks fantasie dus.

  3. Jasper

    Mooi gebouw wel. Wordt mooi daar an de Croeselaan. Vraag me overigens wel af met zo’n gebouw vol met groen hoe het dan zit met ongedierte. Wordt het zo als je een raam openzet dat je meteen een zwerm muggen in huis hebt?

  4. Rinke Doornekamp

    Worden dit de nieuwe Hangende tuinen van Babylon? Ik geloof er helemaal niks van. Op papier kan alles maar de wekelijkheid is wel even wat anders. Als onderdeel van Hoog Catharijne was (is) er ook een gebouw met balcons aan de zijkanten, waar de mooiste planten en struiken te zien waren. Tenminste op papier.
    Er is in werkelijkheid nooit meer te zien geweest dan wat zielige sprietjes die het op het laatst ook maar voor gezien hielden.

  5. Katja

    Hoe zit het met brandgevaar ? Grenfell…

  6. bee

    hoe kan je nou een prijs toekennen aan iets wat nog niet bestaat?
    laat het eerst maar eens gebouwd worden en dan wachten of de verwachtingen wel kloppen .
    de nadelen van zo´n composttoren noemen ze niet ,ik denk aan vocht,schimmel overwoekering etc.

  7. Dakhaes

    Ben benieuwd hoe het er over 5 jaar uitziet.
    Lezen we verhalen dat mensen/bedrijven er wegtrekken vanwege de torenhoge onderhoudskosten aan het groen.

  8. BramD

    Hebben de bomen op de Rabo-brug de winter eigenlijk overleefd?

  9. Jeroen

    Er zijn Utrechters die maar niet willen accepteren dat er bijzondere dingen in hun stadsie zouden kunnen gebeuren.

  10. w

    hoe staat en hangt alles erbij op 12+ hoog na een fikse februaristorm?

  11. Herman

    Leuk!
    Hoop dat het prachtige plaatje in werkelijkheid nog mooier wordt en dat het gebouw ook mooi blijft.

  12. Don

    Denk dat Utrechters zich maar al te goed realiseren dat er bijzonder dingen in hun stadsie gebeuren. We hebben de duurste tramlijn van de wereld, een vredenburgplein met een onzichtbaar mozaïek, een bouwvakker spelen kunstuiting op de Neude, kades die op instorten staan of ingestort zijn enz enz. Dus enige scepsis bij dit soort megalomane gedachtenspinsels is zeker op zijn plaats..

  13. mark

    Is er eindelijk iets dat de betonnen middelmaat (waar je je als architect niet eens aan wil verbinden) ontstijgt, is het op voorhand alweer niet goed. Kan niemand gewoon even afwachten.

  14. Harry

    @Jeroen
    Als je in Bilthoven woont is al de Utrechtse hoogbouw waar je centles mee verdiend errug mooi en o zo bijzonder.

  15. Jeroen

    @Harry en vertel eens, hoe is het in Bilthoven? Ikzelf woon in de Rivierenwijk. Om de hoek bij dit gebouw. En tussen al het wit grijs zwarte dat nu het Jaarbeursplein vormt, is dit gebouw een welkome verfrissing.

  16. Jeroen

    @Don jij hebt het over de Utrechtse gemeente, dit wordt gewoon door de markt gerealiseerd. Als dit een project van Lot van Hooijdonk was geweest dan had ik ook mijn hart vastgehouden 😉

  17. Erik

    Wat een zuurpruimen allemaal hier, er staat een kopie van dit gebouw in Milaan en daar werkt het helemaal prima.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Bosco_Verticale

  18. Arno Levante

    Met je oldtimer door het stationsgebied rijden kost je 90 euro boete, maar één m3 beton zorgt voor 160 kg CO2-uitstoot. Wijselijk wordt dat niet meegenomen in de duurzaamheidsambitie van Utrecht. Alleen al de fundering van de Galaxy-tower is met 500.000 m3 goed voor een uitstoot van CO2 die gelijk staat aan de totale jaarlijkse uitstoot van de hele stad Utrecht. De extra zware betonconstructie van Bosco Verticale in Milaan of Wonderwoods in Utrecht is pas na een slordige eeuw gecompenseerd door de beplanting erop. Voor het budget van de beplanting van Wonderwoods kun je ook elders 400 ha bos aanleggen; zinvoller voor het mileu, maar dan heb je die leuke gevels middenin de betonwoestijn die het Stationsgebied wordt natuurlijk niet.

  19. Simon

    @Arno, de milieuzone gaat niet om CO2 maar of fijnstof en stikstofoxide.

  20. Willem

    @bee: “Aan de jaarlijkse architectuurwedstrijd mogen alleen maar projecten meedoen die nog niet gebouwd zijn.”
    Maw: de prijs wordt toegekend aangebouwen die nog niet gebouwd zijn.
    Waarom ze dan volgens jou eerst gebouwd moetwn zijn, is mij en volslagen raadsel.

  21. Arno Levante

    De lokale overheid handhaaft een milieuzone in een gebied waar diezelfde overheid goede sier maakt met het storten van miljoenen kubieke meters beton, en de milieueffecten daarvan worden genegeerd. Groen als politieke windowdressing.

  22. Een trotse Utrechter.

    God God God wat zijn de “echte” Utrechters weer negatief. En maar klagen en zeiken. Niks is goed. Alles moet zoals vroeger blijven. Extreem kleinburgerlijk is het hier. Het is juist geweldig hoe Vredenburg en het omliggende gebied er nu uitziet. Niks geen saaie grijze muizen ellende meer. En dit Wonderwoods gebeuren wordt ook geweldig wat ik je brom. Trost om in deze huidige tijd Utrechter te zijb.

  23. Marcel

    @ een trotse Utrechter,
    Ben het helemaal met u eens. Het is fantastisch om op het Vredenburg te lopen. Zo mooi, zo gezellig met al die terrassen en bomen. Heerlijk dat uitzicht op dat wondermooie HC en het stationsgebied. Zo romantisch met dat bollendak en die waai/stormhoek en al die agenten die daar rondlopen omdat…? Ik was er gisteren nog. Werkelijk bijzonder. En al die mooie kleurtjes van de schouwburg. Met dat mooie contrast van het oude Vredenburg aan de overkant. Heerlijk om met je kinderen daar rond te lopen, zo heerlijk weids, geen boom te zien. Waar vindt je dat nou nog? En de jaarbeurskant? Geweldig al die gebouwen. Ik ben trots op het gemeentehuis met dat grote binnenplein waar niks gebeurd. Heerlijk om even rond te lopen en alles te zien hoe je ruimtes indeelt met open werkplekken waar je geen geen enkele prive ruimte hebt. Inderdaad, u kunt met recht een trotse Utrechter zijn.

  24. bee

    Willem

    voor mij is het geen raadsel hoor.
    waarom ze eerst gebouwd moeten zijn om een prijs te winnen komt doordat de theorie anders is dan de praktijk.
    krijgt een gebouw een prijs die na de bouw toch niet is wat het hoort te zijn dan heeft zo´n prijs 0,0 waarde ,dus wat snap je daar dan niet aan.

  25. Simon

    @Arno, nogmaals, het gaat bij een milieuzone niet om het milieu maar om de luchtkwaliteit voor de inwoners. Dat zijn twee heel verschillende dingen. De vergelijking die u maakt raakt daarom kant nog wal.

  26. Humbly

    @een trotse Utrecht
    Hoelang ben je al Utrechter?

  27. Bram de Goede

    Ik neem aan dat er niet meer in beton maar in hout wordt gebouwd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).