‘Utrecht is niet meer zo veilig als wij zouden willen’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Utrecht is niet meer zo veilig als wij zouden willen’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Utrecht is niet meer zo veilig als wij zouden willen’

‘Utrecht is niet meer zo veilig als wij zouden willen’
Op de Kanaalstraat in Utrecht vond een dodelijke schietpartij plaats
De PvdA in Utrecht zegt dat Utrecht niet meer veilig is. Raadslid Bulent Isik zegt dat de landelijke en lokale overheid tekort schieten in het ‘waarborgen van de veiligheidsbehoefte’. 

De PvdA in Utrecht zegt dat Utrecht niet meer veilig is. Raadslid Bulent Isik zegt dat de landelijke en lokale overheid tekort schieten in het ‘waarborgen van de veiligheidsbehoefte’. 

Isik maakt zich zorgen om de veiligheid in de stad en somt op: een persoon doodgeschoten in de Kanaalstraat op 30 mei, een gewapende overval op 31 mei, de slagerij in Zuilen beschoten en mogelijk explosief voor de deur gevonden op 1 juni. Daarnaast vermeldt hij ook het schietincident in de tram op 18 maart en twee schietpartijen in amper twee weken in Kanaleneiland in november 2018.

Isik vindt – op basis van alle gebeurtenissen en geluiden uit de samenleving: “Utrecht niet meer zo veilig is als wij met elkaar zouden willen.” Isik wil onder meer weten of er op basis van recente gebeurtenissen aanvullende veiligheidsmaatregelen worden getroffen. De PvdA stelt donderdag mondelinge vragen aan de burgemeester en wil verklaringen voor de geweldsincidenten van de afgelopen tijd in Utrecht.

18 Reacties

Reageren
 1. Fred

  Je leest het inderdaad steeds vaker, het éne incident na het andere, schietpartijen, overvallen, inbraken, ramkraken, plofkraken, autobranden, enz enz….
  Ik voel me ook steeds minder veilig in deze stad.
  Graag meer geld voor politie en veiligheid !!!
  Dat….in plaats van bijvoorbeeld al die idioterie om alle huizen van het gas af te trekken.

 2. Alain

  Volgens mij is het vrij simpel: het boevengilde leest ook de krant en kijkt ook TV. Als die lezen over de onderbezetting en onderbetaling van de jongens in het blauw, dan worden ze brutaler.

  Bvb. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/12/de-hele-nacht-sjezen-de-agenten-door-de-wijk-a1612899

  Maar ook de kortingen op de geestelijke gezondheidszorg mag de politie (met rente!) betalen. Die mogen mooi mensen die in een psychose zitten van de straat plukken.

  Kortom: meer agenten, gezonde salarissen en ook aandacht voor het feit dat als er op sociale gelden beknibbeld wordt, dat ook meer kosten en druk voor de politie betekent!

 3. bee

  kijk alleen maar naar wat voor straffen er uitgedeeld worden.
  en dat maakt recidiveren een groot risico.

 4. Joep

  @ Fred

  Met dank aan de VVD en andere partijen aan de rechterzijde, zoals het CDA, die met hun neo-liberale beleid enorm bezuinigd hebben op veiligheid (ook al beweren ze anders) en op gezondheidszorg, dus ook geestelijke gezondsheidszorg. Daarnaast vangt de onderkant van de samenleving alle klappen op en betaald voor de winsten aan de bovenkant van de samenleving En dat niet een paar jaar lang, maar al minstens een jaar of 35.

  De grap is dat rechts massaal roept dat het de schuld van links is, terwijl zij al vanaf Lubbers aan de knoppen draaien. En ja, daar hebben Kok en Bos nog tussen gezeten, maar die PvdA was nauwelijks links te noemen. Niet voor niets gingen ze met de VVD regeren en voerden ze een enorm neo-liberaal beleid. De term salon-socialist komt ergens vandaan.

 5. John

  Dit gemeenteraadslid moet eerst eens naar zichzelf kijken. De linkse partijen in de raad zijn tegen het verruimen van de middelen die B&W mogen inzetten voor veiligheid, denk aan camera toezicht.
  Laat hij donderdag in plaats van voor de buhne vragen stellen eens op eerdere besluiten van zijn eigen partij die veiligheid tegenwerken terugkomen.

 6. Berend

  Klopt. En het heeft alles te maken met opvoeden. Dus moet dat dan maar op de basisscholen starten. Hoe gaan we om met afval, waar blijft dat. En hoe gaan we om met elkaar. Welke toekomst willen we maken. Iedereen heeft kansen, als je maar wil.

 7. DerRudi

  Volgens mij is Utrecht precies even veilig als het eerst was. Alleen zijn er nu een paar incidenten geweest en waren die er eerder niet, echter je hebt maar één crimineel nodig voor dit soort ongein.

  Hopelijk reageert men verstandig en niet overhaast op wat er nu gebeurt. Echte veiligheid en niet alleen een gevoel van is belangrijk.

 8. Joep

  @ John

  De gemeente gaat sinds het fantastische VVD-plan van de Nationale Politie niet meer over hoeveel politieagenten men mag aannemen op een bureau in een stad en ook niet meer over waar ze in te mogen inzetten en waarvoor ze te mogen inzetten.

  Cameratoezicht werkt in het grote geheel eigenlijk niet. Echte criminelen hebben schijnt aan camera’s, ze wandelen wel met een capuchon op of zijn zo ondergronds of zijn met ID onbekend dat ze het ze niks boeit dat ze af en toe in beeld staan. Daarnaast; als er ergens veel camera’s hangen wordt dat gebied gewoon gemeden en verplaatst het probleem zich.

  Geweld veroorzaakt door mensen in psychische nood laat zich al helemaal niet tegenhouden door camera’s. De tram bij de aanslag van maar hing vol met camera’s. Die hebben op geen enkele wijze iets voorkomen. Zelfs de dader niet opgespoord, want dat was op basis van zijn eigen briefje van justitie dat achterbleef in de auto. Ze hebben ze hem heel snel gevonden. Doodleuk gewoon goed politiewerk.

  Wat hebben we dus nodig. Een politiemacht die goed zijn werk kan doen en niet een VVD-beleid dat de criminaliteit overal in de land ruim baan lijkt te geven.

  Veiligehdiesproblemen zijn door rechts veroorzaakt, niet door links. Dat zijn feiten.

 9. Kees

  Het blijft een bijzonder fenomeen dat de meerderheid op basis van een aantal incidenten vaak denkt dat het alleen maar slechter gaat. Niet alleen in Utrecht maar in de hele wereld.

  De cijfers laten echter zien dat het in werkelijkheid al jaren steeds veiliger wordt, ook in Utrecht.

  https://www.utrecht.nl/bestuur-en-organisatie/publicaties/onderzoek-en-cijfers/

 10. JdV

  @kees: zolang het nog steeds niet mogelijk is om anoniem of on-line aangifte te dienen de politie een actief ontmoedigingsbeleid voert om mensen af te laten zien van aangiftes zullen de cijfers inderdaad dalen. En in uw papieren wereld zal het veiliger worden. De realiteit is een andere. Maar droomt en deugt u vooral verder.

 11. Simon

  @Fred, ja jo, haal de energietransitie er maar weer bij.

 12. BW

  Inderdaad een bijzonder fenomeen. Joep geeft rechts de schuld om 20:11 (dit is trouwens een pareltje: “die PVDA was nauwelijks links te noemen” ;), John geeft links de schuld om 20:44 en in werkelijkheid neemt de criminaliteit af.

 13. Isabelle

  Inderdaad, veel meer geld naar uitbreiding van het politiekorps!! Zij kampen met een enorm personeelsgebrek.

  De meeste agenten willen écht wel, maar kunnen zich niet opsplitsen hè…..

 14. Lombokker

  @ Kees Als je de cijfers bekijkt zie je juist een stijgende lijn van incidenten in de wijk Lombok en ook een stijgende lijn van zwaarte van soort incident. En aangezien het mijn directe leefomgeving is, ik woon niet in de hele wereld, dan maak ik me hier serieus zorgen over.

 15. Wim Vreeswijk

  Dan zou de landelijke politietop eerst eens moeten stoppen met het manipuleren ofwel ‘downgraden’ van strafbare feiten waardoor het net lijkt of er in Utrecht niks aan de hand is. Dit frauderen bereikte ‘n opmerkelijk hoogtepunt toen de media ontdekte dat er 38 moorden onder het nietszeggende kopje ‘overig’ waren weggecijferd en de burger/belastingbetaler hierdoor een enorme berg zand in de ogen werd gestrooid. Gelukkig bestaat er nog iets van een incidenteel corrigerend vermogen waardoor staatssecretaris Harbers (de zoveelste al !) uit het kabinet gezet kon worden.

 16. Joep

  @ Wim Vreeswijk

  Stop eens met die rechtse neiging tot het verspreiden van aantoonbaar fake news.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/25/misdaadcijfers-een-levensdelict-uit-zelfverdediging-a3961541

  1 levensdelict dus welgeteld.

  Het is namelijk meer dan gevaarlijk wat u doet. Het zogenaamd polariseren door links, gebeurd eigenlijk met name alleen maar vanuit rechts.

 17. Rinke Doornekamp

  Het is erg treurig allemaal en intriest dat criminaliteit kennelijk loont!
  Wild West taferelen in de Kanaalstraat waar gaat dit eindigen?
  Ik woon al bijna 15 jaar niet meer permanent in Utrecht. Maar van een afstand volg ik het wel. En het wordt steeds erger met de wetteloosheid op straat! Wie gaat daar wat aan doen? Misschien moet de Gemeente Utrecht iemand als Eliot Ness inhuren. Uit de geweldige serie ‘The Untouchables’ die in de jaren dertig afrekende met de maffia in Chicago.
  Ik kreeg ooit in de jaren vijftig een bekeuring in de Kanaalstraat omdat het licht van mijn fiets het niet deed. Je gaat haast naar die tijd terug verlangen.

 18. cas

  @ Joep, en de tientallen zedenmisdrijven en zware mishandelingen die ook onder het kopje “overig” stonden..?? en ja, het was verdenking van moord, (nog) niet bewezen dus, maar wel zorgwekkend natuurlijk. Je hebt overdrijven, maar wat jij doet is het andere uiterste. Ook slecht uiteraard.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).