Utrecht moet meer groene verbindingen met blauw krijgen | De Utrechtse Internet Courant Utrecht moet meer groene verbindingen met blauw krijgen | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht moet meer groene verbindingen met blauw krijgen

Utrecht moet meer groene verbindingen met blauw krijgen
De Uithof. Archiefbeeld: DUIC / Robert Oosterbroek
De gemeente Utrecht gaat extra investeren in groene zones langs water en tussen parken en groene gebieden. Dat staat in het Meerjaren Groenprogramma.

De gemeente Utrecht gaat extra investeren in groene zones langs water en tussen parken en groene gebieden. Dat staat in het Meerjaren Groenprogramma.

Er wordt geïnvesteerd in de mogelijkheid om een ‘ommetje te maken’. Door groene verbindingen te leggen moet er een betere aansluiting tussen parken en groene gebieden rond de stad en tussen verschillende wijken komen. Ook moeten betere groene verbindingen komen in combinatie blauwe verbindingen, oftewel water. Het gaat bijvoorbeeld om een groene zone langs een kanaal of een bomenlaantje.

“Iedereen moet in zijn buurt een groen ommetje kunnen maken”, zegt wethouder Lot van Hooijdonk. “Een groene omgeving maakt ons gelukkiger en gezonder, dus willen we dat elke Utrechter dichtbij huis van groen kan genieten. Daarnaast heeft groen allerlei praktische voordelen. Groen zorgt voor betere afvoer van regenwater, verkoeling in de zomer en biedt kansen voor het dierenleven in de stad.”

Er worden in het plan een aantal projecten genoemd. Zo wordt in 2019 gewerkt aan het Groene Lint in Overvecht, waarvoor samen met bewoners een plan wordt gemaakt.

Ook zijn er initiatieven voor meer groen in Dichterswijk, Lombok en Rivierenwijk. “Verder planten we de komende drie jaar vier Tiny Forests (minibossen) samen met IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, red.), initiatiefnemers en schoolkinderen, onder meer om te betrokkenheid van kinderen bij stadsnatuur te versterken”, aldus de gemeente.

Aan de oostkant van Utrecht komt een wandelpad tussen het Oosterspoorbaanpark en Maarschalkerweerd. Ook wordt het groen rond de forten Lunet 1 en Lunet 2 verbeterd en komt bij de Biltse Rading een faunapassage.

13 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Goed plan. Wellicht wat geld besteden aan de toegankelijkheid van het Noorderpark door het maken van een betere verbinding over of onder de NRW? Of gaat het vooral om Oost?

  2. Fred

    Oh ja? Meer groene verbindingen om even een ommetje te maken? Waarom moet het Daalsepark in Pijlsweerd dan worden volgebouwd met appartementen? Inclusief bomenkap van mooie, volwassen bomen? Wat een hypocrisie vanuit het college!

  3. Kermit

    Weinig ambitieus plan. Ja mensen hebben groen nodig maar dat zijn geen stroken maar echte grote oppervlakken groen met schone lucht. Ook de verdichting van de stad is een probleem hierbij. Al het groen in Utrecht sneuvelt hierdoor. Straks hebben we een strookje waar we kunnen luchthappen.

  4. Don

    Nou mevrouw van Hooijdonk dan heb ik een prima suggestie voor u. Kom eens kijken rondom de Munt waar nu al 5 jaar hekken om het spaarzame groen staan ivm met een gevaarlijke instabiele kade.

  5. Bernhard

    Kijk, eens een positieve reactie van onze vriend JdV. En ik ben het ook nog met hem eens. Het Noorderpark kan sowieso wel een opfrisbeurt gebruiken.

    @Fred: Het ‘Daalsepark’ is helaas nooit een park geweest. Wel een leuke poging van de buurtbewoners.

  6. Koel Hoofd

    Schijnheilig, als het van Hooijdonk uitkomt kapt ze met heel veel liefde kerngezonde bomen om fietsers voorrang te geven. En dan is het argument: dan gaan fietsers vaker fietsen….

  7. Fred

    @Bernhard, het Daalsepark is nu net een plek waar je even door het groen kunt lopen tijdens de lunch. Precies wat het college wil en ligt er dus al. En uitgerekend zo’n plek moet dan weer weg. Dat matcht toch niet met het plan dat het college nu lanceert? #practicewhatyoupreach

  8. Fred

    Op zich een goed plan, maar het is tegenstrijdig met het feit dat de gemeente ervoor kiest om de stad “binnen” de bestaande grenzen te willen laten groeien en dus de benodigde extra woningen te bouwen, dat gaat namelijk ten koste van open “potentieel” groene plekken.
    Des te meer de noodzaak dus om met bouwen veel meer de hoogte in te gaan.
    Bouwen in Rijnenburg zou dan veel logischer zijn bijvoorbeeld, en zo meer groen tussen de bebouwing in hebben.

  9. Marieke

    Goed plan tip begin met de Leidseweg wat een nare bloedhete fietsstraat is dat geworden. En meteen meenemen de waterkwaliteit kunnen weeindelijk normaal zwemmen bij de munt.

  10. Lombokker

    Fijn dat Lombok éindelijk aandacht krijgt. Het westplein is echt een belachelijke betonnen bak en Kanaalstraat / Damstraat een parkeerplaats / openbare afvalbak. Méér groen, méér voetganger en méér ruimte voor ontspanning. Maar maak wel wat haast graag.

  11. Bertje 030

    Geen eikenbomen ivm de eikenprocessierups, geen dennen vanwege de dennenprocessierups, geen buxus vanwege de buxusmot, geen iepen vanwege de iepenziekte, het wordt nog een hele uitdaging om de mini bossen veilig vol te krijgen.

  12. Hans

    Vergroenen van de stad is een goede zaak. Hier nog een suggestie: de Jan van Scorelstraat in Oost is een boomloze lange versteende straat. Pas bij de Hobbemastraat komt er groen in zicht. Vooral tijdens droge en hete zomers is het daar geen pretje. Plant daar bomen! En zorg voor flinke boomspiegels met een goede aanplant. Het leefklimaat gaat ervan opknappen!

  13. Aanvullende suggestie

    Prima maar kan de focus ook meer gericht worden op Noord West? Omgeving Oudenoord, Amsterdamsestraatweg, Daalsetunnel en Westplein snakt naar meer bomen en groen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).