Binnenstad Utrecht overstroomt waarschijnlijk niet, de rest wel | De Utrechtse Internet Courant Binnenstad Utrecht overstroomt waarschijnlijk niet, de rest wel | De Utrechtse Internet Courant

Binnenstad Utrecht overstroomt waarschijnlijk niet, de rest wel

Binnenstad Utrecht overstroomt waarschijnlijk niet, de rest wel
Zomerweer en de Oudegracht. Foto: DUIC / Renzo Gerritsen
Utrecht overstroomt niet bij een mogelijk doemscenario. Dat blijkt uit de kaart van overstroomik.nl. De vraag speelt weer bij veel mensen nu de serie ‘Als de dijken breken’ op NPO1 zaterdagavond van start is gegaan. 

Utrecht overstroomt niet bij een mogelijk doemscenario. Dat blijkt uit de kaart van overstroomik.nl. De vraag speelt weer bij veel mensen nu de serie ‘Als de dijken breken’ op NPO1 zaterdagavond van start is gegaan. 

De eerste aflevering van Als de dijken breken van de EO trok zaterdag bijna 1,7 miljoen kijkers. De zesdelige televisieserie vertelt over een hedendaagse watersnoodramp in Nederland en delen van Vlaanderen.

De website overstroomik.nl is een initiatief van Rijkswaterstaat om mensen te informeren over wat te doen als de dijken in ons land doorbreken. Wie de postcode van de binnenstad (3511) intikt leest: “Jouw locatie ligt binnen een dijkring en wordt beschermd door waterkeringen. De kans op overstroming is heel klein, maar niet uit te sluiten. Andere locaties binnen de dijkring kunnen wel overstromen.”

14 Reacties

Reageren
  1. Suzan

    Het céntrum van Utrecht overstroomt niet. De rest van de stad staat wel degelijk onder water op het kaartje.

  2. Wilco

    Ik heb dibs op een plekje bovenin de Neudeflat

  3. Jacques Reckers

    Hoe laag ligt Utrecht eigenlijk ten opzichte van het Zeeniveau? Weet iemand dat misschien (precies)? Ik hoor daar allerlei antwoorden over, van 10 tot wel meer dan 30 meter. Ben hier erg benieuwd naar, bedankt alvast, Jacques Reckers Utrecht.

  4. PD

    @ Jacques: zie hier: https://www.krnwtr.nl/hoogtekaart-van-nederland/

    Binnenstad en Wittevrouwen liggen gemiddeld ca. 3 meter boven NAP. Rest van Utrecht ongeveer 2 meter.

  5. WP

    @Jacques Rekkers
    Utrecht ligt circa 3 tot 15 meter boven zeeniveau. Overigens zijn rivieren de grootste oorzaak van overstromingen (evt gepaard met een hoge zeespiegel). Daarvoor hoef je niet onder zeeniveau te zitten

  6. Mikel

    Leidsche rijn oftewel Vleuten/de Meern laten we moedwillig onderlopen om de stad te redden gelukkig.

  7. Mario

    @Jacques Reckers, dat is te controleren op deze website, die werkt mbv de postcode: http://www.ahn.nl/pagina/apps-en-tools/postcodetool.html

  8. Cico

    Utrecht aan zee, eindelijk een strand!

  9. jcjlf

    @WP
    Vergeet die 15 meter maar. Het hoogste punt is het Domplein en dat ligt bijna op 6 m NAP.

  10. Kim Cohen

    1. Het centrum van Utrecht (Domplein) ligt ongeveer 4 meter boven NAP.
    Oude stadslagen (jongste 1000 jaar) zijn er ongeveer 2 meter dik, daaronder zit 2 meter overstromingsklei met onder andere het Romeinse niveau dat je bij DomUnder bijvoorbeeld kan zien (en dan zitten we 2000 jaar terug). Het peil van de oude gracht is enkele decimeters boven NAP, de werven zitten ongeveer op 1 meter NAP. De tekst op de overstroomik.nl website bedoelt te zeggen: ondanks dat Utrecht binnen een van de vele dijkringen ligt, ligt de binnenstad zo hoog dat ie haast niet kan overstromen.
    2. De verdere wijken van Utrecht liggen eigenlijk allemaal lager,. Dit zijn door dijken beschermd gebieden die zouden kunnen overstromen, zoals de website ook aangeeft. Die delen van Utrecht kunnen dus (als de dijken breken) wel overstromen. Dijklichamen van snelwegen, spoorwegen, forten etc. liggen wel weer wat hoger.
    3. De belangrijkste dijken die Utrecht tegen overstromen beschermen, zijn rivierdijken langs de Lek, die al in 1100-1150 werden aangelegd. Voor die tijd was eens in de zoveel jaar een beetje overstromen van Utrecht normaal – daarna was het in principe niet meer de bedoeling. De bedijking is aardig gelukt. De Lekdijk is sinds haar aanleg slechts een hand vol keren echt doorgebroken, voor het laatst in de 17e eeuw (lees bijvoorbeeld: A.A.B. van Bemmel, De Lekdijk van Amerongen naar Vreeswijk: negen eeuwen bescherming van Utrecht en Holland. Dijkbreuken langs de Vecht bij haar monding in de Zuiderzee hebben in dezelfde periode ook voor overstromingen gezorgd. Alleen de allerernstigste overstromingen van de Zuiderzee reikten net tot in de singels van Utrecht.
    4. Men moet richting Zeist / de Utrechtse Heuvelrug om in de provincie Utrecht echt overstromingsvrij te zijn, dus boven ca. 4 meter NAP. Stroomopwaarts in het rivierengebied (Gelderland) is dat nog wat hoger, oplopend naar een meter of 15 +NAP in de omgeving van Lobith.

  11. Frank

    Overstroming in Utrecht is nagenoeg onmogelijk. Waarom? Omdat er ruim 200 gemalen in Utrecht staan die autonoom water wegpompen. Verder staan er ook nog oppervlakte bemalingen rond de Uithof, rond stadion FC Utrecht, Rond het Amsterdam-Rijn Kanaal, rond Leidse rijn. verder staan er nog bij Voorveldse polder, Fort Blauwkapel ook gemalen die water wegpompen. Overal staan er 4 tot 5 pompen die water wegpompen en die maar om de beurt water wegpompen. Bij te hoge water overlast kunnen alle 5 pompen tegelijk alles wegpompen. Geen enkel probleem.

  12. L.J.Q.

    @jacques rekkers

    tip:ahn.nl

    Dat is het algemeen hoogte model van Nederland. Daar kan iedereen makkelijk van alle plekken in Nederland de hoogte opzoeken.

  13. Frank van K

    @ frank

    Ik geloof dat jij het principe van een overstroming niet helemaal begrijpt. Namelijk een vloedgolf die in korte tijd alles overspoelt. Dat er dan een heleboel gemalen zijn die de boel weer wegpompen is fijn. Maar het kwaad is dan al geschied. Die gemalen van jou zijn niet preventief.

  14. S. Martas

    Schrikken hoeveel kennis Kim Cohen hier tentoon spreidt. Dank!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).