Utrechter aangehouden voor internetoplichtingen, 118 mensen benadeeld | De Utrechtse Internet Courant Utrechter aangehouden voor internetoplichtingen, 118 mensen benadeeld | De Utrechtse Internet Courant

Utrechter aangehouden voor internetoplichtingen, 118 mensen benadeeld

Utrechter aangehouden voor internetoplichtingen, 118 mensen benadeeld

Met de aanhouding van een 26-jarige vrouw uit Leeuwarden en een 25-jarige man uit Utrecht heeft de politie onlangs een einde gemaakt aan een serie oplichtingspraktijken via het Internet. De politie kreeg in deze zaak 19 aangiften binnen, terwijl 118 mensen in het hele land werden benadeeld.

De politie kwam de verdachten op het spoor met behulp van het Meldpunt Internetfraude en door eigen onderzoek. Het Meldpunt had een dossier gemaakt waarin de vrouw uit Leeuwarden als verdachte naar voren kwam. Daarnaast besteedde het programma ‘Undercover in Nederland’ van Alberto Stegeman in november 2013 ook aandacht aan deze oplichtingszaken. De vrouw werd op maandag 24 maart in haar woning aangehouden. Op basis van haar verklaring kwam ook de Utrechter als verdachte in beeld. Hij werd korte tijd later, ook in zijn woning, ingerekend.

Websites

Op grond van het onderzoek en het dossier van het Meldpunt bleek dat de verdachten mensen op grote schaal via het Internet hadden benadeeld. Via websites als Marktplaats, Speurders en Tweedehands boden de verdachten elektronicagoederen, zoals Ipads, telefoons en spelcomputers, te koop aan. Door de benadeelden werden de betreffende goederen wel betaald, maar bleef de levering van de goederen uit.

Moneymule

Zo wisten de verdachten in totaal 14.000 euro aan geld buit te maken. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de vrouw haar bankrekening ter beschikking heeft gesteld voor de oplichtingspraktijken. De Utrechter pinde vervolgens het geld van de rekening van de Friezin. Het ter beschikking stellen van een bankrekening voor dergelijke criminele doeleinden wordt Moneymule genoemd. De vrouw heeft een deel van de totale buit gekregen voor haar aandeel in deze zaken.

Aangifte doen

De politie probeert zo veel mogelijk aandacht te besteden aan deze vorm van oplichting. In dit onderzoek, maar ook bij andere soortgelijke onderzoeken, is gebleken dat weinig benadeelden aangifte doen van Internetoplichting. De politie krijgt als iedereen aangifte doen een goed beeld van de grootte van het aantal oplichtingszaken via het Internet.

Proces-verbaal

Beide verdachten zijn uitgebreid gehoord over de oplichtingszaken. Zij worden verdacht van strafbare feiten als oplichting en het witwassen van geld. De verdachten werden na verhoor in vrijheid gesteld. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt. Het dossier wordt naar het Openbaar Ministerie gestuurd. De officier van justitie neemt op grond van het dossier een beslissing of de verdachten zich voor de rechter moeten verantwoorden.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).