Utrechter krijgt 7 jaar cel voor plofkraken in Duitsland | De Utrechtse Internet Courant Utrechter krijgt 7 jaar cel voor plofkraken in Duitsland | De Utrechtse Internet Courant

Utrechter krijgt 7 jaar cel voor plofkraken in Duitsland

Utrechter krijgt 7 jaar cel voor plofkraken in Duitsland
De 29-jarige man die als hoofdverdachte voor 4 plofkraken terechtstond is veroordeeld tot 7 jaar cel. Vier andere verdachten kregen ook celstraffen opgelegd van 3 tot 5 jaar. 

De 29-jarige man die als hoofdverdachte voor 4 plofkraken terechtstond is veroordeeld tot 7 jaar cel. Vier andere verdachten kregen ook celstraffen opgelegd van 3 tot 5 jaar. 

Alle 5 verdachten waren betrokken bij 1 of meerdere plofkraken in het Duitse Noordrijn-Westfalen, vlak over de grens. Ze probeerden geldautomaten tot ontploffing te brengen en daaruit geld te stelen. Dat is een aantal keren gelukt en toen zijn er aanzienlijke geldbedragen gestolen. Elke keer gebruikten de verdachten een snelle Audi om te vluchten en weer richting Nederland te rijden.

Op 7 augustus 2017 kreeg de Nederlandse politie melding van een plofkraak in het Duitse Rheine. Rond kwart voor 3 ’s nachts zagen agenten een Audi met zeer hoge snelheid over de A1 rijden. Bij Blaricum verliet de auto de snelweg en is de achtervolging ingezet. Nadat stoptekens en geluidssignalen genegeerd werden, is de Audi gedwongen te stoppen. De 29- jarige Utrechter en een 26-jarige medeverdachte, ook uit Utrecht, werden toen aangehouden. Zij droegen allebei een kogelwerend vest, handschoenen en regenbroeken.

Onderzoek naar andere daders

De Audi is in beslag genomen en onderzocht. In de auto zijn DNA sporen van meerdere personen gevonden. Onder andere deze sporen leidden de politie naar de drie andere verdachten. Op grond van dit bewijs, de verklaring van een getuige, verschillende locatiegegevens en de resultaten van forensisch onderzoek staat het vast dat de vijf Utrechters verantwoordelijk zijn voor de plofkraken.

De verdachten hebben de beschuldigingen altijd ontkend en hebben er verder het zwijgen toegedaan. De rechtbank leidt daaruit af: “Dat de mannen over de aard en de ernst van deze misdrijven in wezen de schouders ophalen en de belangen van anderen volstrekt ondergeschikt maken en op de koop toe nemen bij hun najagen van geldelijk gewin. Geen van hen heeft ook maar enige verantwoordelijkheid genomen.”

De 29-jarige hoofdverdachte en de 26-jarige man uit Utrecht zijn ook veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie. Zij hebben onder andere kentekenplaten en auto’s gestolen die ze gebruikt hebben bij de plofkraken. De 26-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. De overige drie verdachten zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar.

4 Reacties

Reageren
 1. W.H. de Groen

  Na gevangenisstraf uitleveren aan Duitsland lijkt me.

 2. Psst

  Dus die loopt over 4 jaar weer buiten,,,uitleveren aan duitsland

 3. Lombokker

  @ de Groen en Psst
  Uitleveren aan Duitsland heeft weinig zin als ze hier in Nederland al berecht zijn. Je kan namelijk niet twee keer voor hetzelfde misdrijf worden berecht. Google maar eens op “Ne bis in idem”.

  Overigens komen deze gasten er nog goed mee weg, want tegen de hoofddaders was 12 en 7 jaar cel geëist.

 4. [email protected]

  Je zou zeggen, delict in Duitsland gepleegd, in Duitsland veroordelen, maar ze zijn er goed mee weg gekoemen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).