Utrechters aangehouden in Duitsland na groot onderzoek naar plofkraken Utrechters aangehouden in Duitsland na groot onderzoek naar plofkraken

Utrechters aangehouden in Duitsland na groot onderzoek naar plofkraken

Utrechters aangehouden in Duitsland na groot onderzoek naar plofkraken
Een archieffoto van een eerdere plofkraak in Utrecht. Bron: Landeskriminalamt Nordrhein-Westfalen
Twee Utrechters en een Amsterdammer zijn aangehouden in Duitsland na een maandenlang onderzoek naar een groep daders die verdacht wordt van het voorbereiden- en plegen van plofkraken op geldautomaten. Het onderzoek kwam deze week tot een ontknoping. Een vierde verdachte, ook uit Utrecht, werd in Tilburg opgepakt.

Twee Utrechters en een Amsterdammer zijn aangehouden in Duitsland na een maandenlang onderzoek naar een groep daders die verdacht wordt van het voorbereiden- en plegen van plofkraken op geldautomaten. Het onderzoek kwam deze week tot een ontknoping. Een vierde verdachte, ook uit Utrecht, werd in Tilburg opgepakt.

In een snelle auto reden de verdachten afgelopen woensdag bij de Duitse plaats Gießen toen ze werden klemgereden en aangehouden door de politie. In de wagen werden allerlei attributen gevonden die gebruikt worden bij plofkraken, zoals explosieven.

De arrestatie was het slotstuk van een maandenlang onderzoek van het plofkrakenteam van de politie in samenwerking met de Duitse autoriteiten. Het speciale plofkrakenteam is sinds een aantal jaren actief en onderzoekt verschillende criminele groeperingen. Daarin wordt nauw samengewerkt met banken, Openbaar Ministerie en met de politie in bijvoorbeeld Duitsland en België. Utrechters zijn opvallend vaak betrokken bij plofkraken in Duitsland.

Professionele explosieven

De teamleider van het Nederlandse onderzoek vertelt: “In dergelijke onderzoeken is samenwerking met andere instanties zoals in deze de Duitse autoriteiten cruciaal en zeer betekenisvol geweest. Zonder die samenwerking was dit resultaat niet mogelijk geweest.”

De teamleider van de politie zegt verder: “De hoeveelheid plofkraken in en rond het grensgebied vraagt om voortdurende aandacht van ons allen. Bij een plofkraak worden over het algemeen geldautomaten tot ontploffing gebracht. Dat gebeurt vaak met explosieven. Dat gaat van flitspoeder via zwaar vuurwerk tot professionele explosieven. Het gevaar voor de plofkrakers, als ook voor de omgeving, is enorm. In veel gevallen zijn daders ook niet in staat om buit te maken. De schade die daarbij ontstaat is vaak enorm en de maatschappelijk impact groot.”


Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

5 Reacties

Reageren
  1. Lombokker

    Gute arbeit von die Polizei! Ook mooi dat ze in Duitsland zijn opgepakt, daar zijn de rechters toch een stuk strenger dan in Nederland. Hebben deze gasten ruim de tijd om Duits te leren.
    “Na jungs, viel Spaß im Knast.”

  2. Jan

    Sluit ze voorlopig maar op.

  3. Massegast

    Ah, Lombokker. Jij had vroeger – net als ik – zeker zo’n ouderwetse leraar Duits! Dat was ook een soort ‘Knast’ met al die naamvallen. Die leraar is via Wim de Bie nog terug te vinden op YouTube. Verder wens ook ik de heren een ‘schöne Zeit’ im Bochumer Gefängnis.

  4. Otto Normal verbraucher

    Alles Klar ! Wir brauchen dieser kumpels nicht mehr zu hause!
    In tegenstelling tot de Nederlandse politie heeft de Duitse politie een zo genaamd vervolging plicht bij een aangifte. Wettelijk verplicht zelfs ! Hier in mogen de aangifte in de onderste la op geborgen worden….en daarom is de pak kans velemalen kleiner…

  5. Bernhard

    Zo lang mogelijk wegstoppen. Zulke gasten gaan nooit wat bijdragen aan de samenleving.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).