Utrechtse coronaspugers veroordeeld tot celstraffen | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse coronaspugers veroordeeld tot celstraffen | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse coronaspugers veroordeeld tot celstraffen

Utrechtse coronaspugers veroordeeld tot celstraffen
Archieffoto politie station Utrecht Centraal
Twee mannen die in Utrecht bij hun aanhouding hebben gedreigd met corona zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen. Het openbaar ministerie maakte eerder al bekend dat mensen die misbruik maken van corona tijdens het plegen van strafbare feiten op een harde aanpak kunnen rekenen.

Twee mannen die in Utrecht bij hun aanhouding hebben gedreigd met corona zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen. Het openbaar ministerie maakte eerder al bekend dat mensen die misbruik maken van corona tijdens het plegen van strafbare feiten op een harde aanpak kunnen rekenen.

De officier van justitie zei tijdens de hoorzitting dat we in deze tijd onze agenten en hulpverleners hard nodig hebben. “Zij moeten hun werk kunnen blijven doen en gezond blijven. Door de hoge strafeisen willen we aangeven dat we dit gedrag niet tolereren.” Normaal wordt in vergelijkbare gevallen een geldboete of werkstraf geëist. Nu zijn gevangenisstraffen het uitgangspunt.

Beveiliger

In beide zaken ging het over een winkeldiefstal in Hoog Catharijne. Op 21 maart werd een 29-jarige man aangehouden in het winkelcentrum. Hij trok daarbij zijn broek naar beneden en spuugde in het gezicht van een beveiliger na gezegd te hebben coronapatiënt te zijn. De beveiliger heeft diabetes en behoort tot de risicogroep.

Na zijn aanhouding pleegde de verdachte vernielingen op het bureau. Hij is vervolgd voor diefstal met geweld, belediging, vernieling en ongewenst vreemdeling zijn. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 9 maanden; de rechter veroordeelde hem tot 6 maanden.

Diefstal

Op 23 maart werd de tweede aanhouding verricht. Een 35-jarige dakloze man werd in de Albert Heijn in Hoog Catharijne betrapt op het eten van voedsel zonder dat te betalen. De politie trof de man dronken op de vloer van de winkel aan, met een half opgegeten paprika nog in zijn hand.

Na zijn aanhouding werd hij agressief en spuugde hij vier tot vijf keer in de richting van de agenten, waarbij hij “You want corona? Here, come and get it.” heeft geroepen. De man is veroordeeld tot 3 weken celstraf, 2 voor de dreiging en 1 voor de diefstal.

De agenten krijgen een vergoeding van 300 euro. De eis was hier 5 weken cel en een vergoeding van 400 euro.

Eerder deze maand werd al een 49-jarige vrouw uit Utrecht veroordeeld tot twee weken cel voor het dreigen met corona tijdens het mishandelen van een agent.

6 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Wat is dat toch met die rechters hier in Utrecht?
  Keer op keer valt de straf (veel) lager uit dan door de Officier van Justitie is geëist.

 2. J

  Is toch poging doodslag?

 3. Kadoendra

  Door die bezopen gast in de Albert Heijn moet ik wel een beetje denken aan dat bier………..

 4. Grhhhh

  De rechters blijven maar pamperstrafjes uitdelen
  Totale minachting voor politie op straat

 5. R. Bouwman

  Die dakloze wordt beloond met 3 weken onderdak en ja die boete: van een kale kip……..
  Die andere heeft een prima straf vind ik. Prima!

 6. Mijn naam is Haas

  Straf kan hoger gezien het disrespect naar de verbaliseren verbalisanten toe,maar ik vind die zgn schadevergoeding echt niet kunnen,het is inherent aan het beroep dat er dit soort zaken kunnen voor komen, dan had iets anders moeten worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).