Utrechtse hackende student die in collegezaal werd aangehouden hoeft niet terug de cel in | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse hackende student die in collegezaal werd aangehouden hoeft niet terug de cel in | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse hackende student die in collegezaal werd aangehouden hoeft niet terug de cel in

Utrechtse hackende student die in collegezaal werd aangehouden hoeft niet terug de cel in
Een 21-jarige Utrechtse student hoeft niet terug de cel in nadat hij tienduizenden euro’s aan Bitcoins had verdiend door strafbare feiten. Hij werd een high level hacker en een professioneel zakenman genoemd. De student informatiekunde werd door agenten in burger in de collegezaal van de Universiteit Utrecht aangehouden.

Een 21-jarige Utrechtse student hoeft niet terug de cel in nadat hij tienduizenden euro’s aan Bitcoins had verdiend door strafbare feiten. Hij werd een high level hacker en een professioneel zakenman genoemd. De student informatiekunde werd door agenten in burger in de collegezaal van de Universiteit Utrecht aangehouden.

De 21-jarige verdachte uit Utrecht krijgt een taakstraf van 240 uur in de cybercrimezaak voor de rechtbank Rotterdam. De officier eiste 12 maanden gevangenisstraf, maar nadat hij in voorarrest had gezeten hoefde hij van de rechter niet meer de cel in. Wel krijgt hij een voorwaardelijke celstraf van 180 dagen opgelegd met een proeftijd van 3 jaar. Hij moet ruim 20.000 euro aan bitcoins terugbetalen.

De Utrechter heeft zich ruim een jaar schuldig gemaakt aan het maken, verkopen, verspreiden en hebben van malware. Hij was op hackerfora actief in het verkopen van drie technische malware programma’s, Rubella, Cetan en Dryad.

Deze programma’s waren geschikt om allerlei vormen van computercriminaliteit te plegen en dat gebruik had de student ook voor ogen. Hij had daarnaast tientallen creditcardgegevens in zijn bezit.

Twee rapporten

In de zomer van 2018 ontving het Nationaal Cyber Security Centre (NCSC) in Nederland van het NCSC in Israël een rapport. Daarin werd een onderzoek gedaan naar diverse typen malware die uit Nederland leken te komen. Tegelijkertijd werd op een congres over trends in malware de ‘malware top 10’ gepresenteerd. Daarin stond ook Rubella.

Dit vormde op 17 januari 2019 de aanleiding voor de start van het strafrechtelijk onderzoek naar de verdachte. In de rapporten werd gesteld dat de Utrechter zich zou bezighouden met de ontwikkeling en verkoop van verschillende technische malware programma’s.

Office-bestanden

De programma’s zijn zogenaamde macro-builders, besmettingen van een Office-bestand, zoals Word of Excel: als je er op klikt, wordt op afstand toegang verkregen tot het systeem van het slachtoffer. Daarna konden ‘onderwater scripts’ worden uitgevoerd. Het doel van malware is duidelijk; ongezien blijven door antivirussoftware. Dit soort programma’s werden ook gebruikt in de grote hackzaak rond Universiteit Maastricht afgelopen kerstperiode.

De verkoop door de verdachte verliep via verschillende hackersfora waarbij hij gebruikmaakte van een reeks aliassen. De verdachte verdiende met de verkoop van de technische malware programma’s goed geld. Hij liet ze ook testen en ging zeer professioneel te werk. Van februari 2018 tot aan zijn aanhouding op 11 maart 2019 verdiende hij tienduizenden euro’s aan Bitcoins.

Aanhouding in collegezaal

De student informatiekunde werd op 11 maart 2019 door politiemedewerkers in burger aangehouden in een collegezaal van de Universiteit Utrecht, terwijl hij op zijn laptop bezig was. Zo heeft de politie toegang gekregen tot zijn geautomatiseerde werken. De verdachte heeft ook meegewerkt door onder meer inloggegevens aan de politie te verstrekken.

5 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Gezien de economische schade die dit soort virussen aanricht, was een gevangenisstraf meer op zijn plaats geweest. Dat heeft ook een afschrikkende werking op anderen die zonder al te veel risico grof geld denken te kunnen verdienen met dit soort activiteiten.
  Ik vraag mij ook af wat er dat geld is gebeurd. Het lijkt mij logisch dat wordt afgepakt, maar daar lees ik hier verder niets over.

 2. Jan

  Ze kunnen deze knul beter aannemen bij de politie

 3. Kadoendra

  Het grote probleem met internet criminaliteit is het feit dat met relatief zeer weinig lichamelijke inspanning op een zeer makkelijke en snelle manier behoorlijk veel geld binnen valt te harken.
  De internet crimineel ervaart zichzelf hierdoor niet als een echte boef, terwijl hij/zij dat volgens de wet wel is.
  Vroeger had je overvallen op banken maar heden ten dagen is praktisch elke burger een bank, door zijn internet aansluiting, dus wat mij betreft mag Justitie vol op het orgel gaan en paal en perk te stellen aan deze zeer ernstige vorm van criminaliteit.

 4. jan

  Jullie snappen er niks van. Het gaat zo n gast om de sport van het ‘kunnen’. Hij deed zelf niet mee aan de criminaliteit, maar aan het maken van de software waarmee je dat makkelijker kan doen. Hij is als het ware de wapen fabrikant zonder zelf de moordenaar te zijn. Dit zijn skills die je moet koesteren en als overheid is het verstandig zo n jonge knul aan te nemen en ervoor zorgen dat hij zich helemaal te buiten kan in de techniek maar dan inzet voor het goede

 5. Kadoendra

  @Jan

  Ik snap het juridisch van A t/m Z, het faciliteren van criminelen is ook een crimineel vergrijp!
  Overigens als meneer dit voor de sport deed waarom speelt er dan een flink geldbedrag in deze zaak mee?!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).