Utrechtse Syriëganger veroordeeld tot 7,5 jaar cel | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse Syriëganger veroordeeld tot 7,5 jaar cel | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse Syriëganger veroordeeld tot 7,5 jaar cel

Utrechtse Syriëganger veroordeeld tot 7,5 jaar cel
De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar en 6 maanden. A. is onder andere veroordeeld omdat hij lachend naast een geëxecuteerde man poseerde voor een foto.

De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar en 6 maanden. A. is onder andere veroordeeld omdat hij lachend naast een geëxecuteerde man poseerde voor een foto.

Het slachtoffer op foto was door de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS) aan een kruis gehangen. De rechtbank van Den Haag beschouwt het lachend op de foto gaan met een geëxecuteerde man als oorlogsmisdrijf. A. plaatste deze foto op zijn Facebookpagina.

“Hiermee heeft hij de persoonlijke waardigheid van de overledene aangetast, een schending van artikel 3 van de Geneefse Conventie. Dat artikel verbiedt het aanranden van de persoonlijke waardigheid en beschermt personen die niet of niet meer deelnemen aan de strijd”, zegt de rechtbank in een reactie.

Voorbereidingen

A. zou volgens de rechtbank tussen 2014 en 2016 onderdeel zij geweest van IS. Ook was hij betrokken bij voorbereidingshandelingen voor de jihadistische strijd.

A. stond dinsdag samen met de 25-jarige Reda N. uit Leiden terecht. Beide mannen zijn in 2017 in Turkije ook al veroordeeld voor deelname aan IS. “Bij het bepalen van de strafmaat heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat de mannen al in Turkije vast hebben gezeten”, aldus de rechtbank van Den Haag.

6 Reacties

Reageren
 1. Paul

  Over een paar jaar weer vrij en omgevormd tot vredelievende ruimdenkende modelburger?

 2. Dakhaes

  Houdt geen stand in hoger beroep.
  Plaatjes is geen bewijs

 3. NK

  Waarom wordt zo iemand geen TBS opgelegd?
  Hier zit overduidelijk een steek los dus dan zou TBS toch op z’n minst ter sprake moeten zijn om ervoor te zorgen dat hij nooit meer vrijkomt totdat hij uitbehandeld is?

 4. Fred

  Dus over 5 jaar weer op vrije voeten.
  En vervolgens het risico op een aanslag op onschuldige mensen.
  Waarom is deze man uberhaupt weer terug in Nederland ? Waarom is hij binnen gelaten ?
  Daar wordt onze samenleving wel een stuk prettiger en veiliger van, met zulke “medeburgers” onder ons.
  Onvoorstelbaar dit.

 5. Jelle

  @Dakhaes: wel als er sprake is van ellenlange WhatsApp-conversaties die aangeven dat hij geen gevulde koeken kwam bakken of kreupele bejaarden kwam wassen in Syrië…

 6. [email protected]

  Waar een klein land groot in kan zijn, terroristen een fop straf geven en daarná en sociale huurwoning en bijstand ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).