Verdachte tramaanslag moet verplicht in rechtbank zijn Verdachte tramaanslag moet verplicht in rechtbank zijn

Verdachte tramaanslag Utrecht moet weer verplicht in rechtbank zijn

Verdachte tramaanslag Utrecht moet weer verplicht in rechtbank zijn
Archieffoto aanslag 18 maart op het 24 Oktoberplein. Foto: Robert Oosterbroek
Gökmen T. moet aanwezig zijn in de rechtbank tijdens de volgende zitting over de tramaanslag. De regiezitting is op maandag 16 december. De zaak is nog steeds in de voorbereidende fase en wordt dus nog niet inhoudelijk behandeld.

Gökmen T. moet aanwezig zijn in de rechtbank tijdens de volgende zitting over de tramaanslag. De regiezitting is op maandag 16 december. De zaak is nog steeds in de voorbereidende fase en wordt dus nog niet inhoudelijk behandeld.

De 38-jarige Gökmen T. wordt verdacht van de schietpartij met een terroristisch oogmerk op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Er is nog een laatste regiezitting op 16 december voordat de inhoudelijke rechtszaak op 2 maart 2020 van start gaat.

De verdachte is inmiddels onderzocht in het Pieter Baan Centrum en er is een rapport uitgebracht. Ook zal het Openbaar Ministerie het onderzoeksdossier klaar hebben.

Rechtsbijstand

Op een regiezitting kunnen er onderzoekswensen worden ingediend en de rechtbank vindt het nodig dat de verdachte daarbij aanwezig is. Daarom zal hij op die zitting verplicht aanwezig zijn. Dit was ook de eerste zitting het geval.

“Het is in zijn belang dat de stand van het onderzoek ook in zijn aanwezigheid wordt besproken, en dat hij zijn standpunt over de voortgang kenbaar kan maken”, aldus de rechtbank.

“En net als op de voorgaande zitting zal ook het onderwerp van zijn rechtsbijstand besproken worden.” T. wil namelijk geen advocaat, omdat hij ‘geen democraat is’. Ook gaf hij eerder aan de rechtbank niet te erkennen. Het is de vraag of er een procesbewaker moest worden aangesteld voor T. om hem uit te leggen wat bepaalde zaken betekenen.

Eerdere zittingen

Gökmen T. was niet aanwezig op de zitting in september, maar op de eerste zitting in juli was hij er wel. Toen werd hij daartoe ook verplicht door de rechter. Hij heeft eerder al twee bekentenissen afgelegd.

T. wordt verdacht op 18 maart op meerdere mensen geschoten te hebben in de tram bij het 24 Oktoberplein en daarna tijdens zijn vlucht. Na een klopjacht kon hij dezelfde dag nog worden aangehouden.

De verdachte is geen onbekende bij justitie, hij stond meerdere keren voor de rechter. Een paar dagen voor de aanslag zat hij nog vast, maar toen werd besloten dat hij zijn rechtszaak in vrijheid mocht afwachten.

De rechtbank zal de zaak op 2, 3, 5 en 6 maart 2020 inhoudelijk behandelen.

4 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Mooi. Die man kan mag mij betreft zo vaak als mogelijk worden geconfronteerd met de ellende die hij heeft veroorzaakt.

 2. Nlz

  @Lombokker: Dat gaat niets uithalen, hij heeft nog altijd niet het idee dat hij iets verkeerd gedaan heeft, en ik verwacht niet dat dat besef ooit gaat komen. Er is iets serieus mis in de bovenkamer bij deze vent.

 3. Hetty

  Wat mij betreft zou het simpel zijn, dus levenslang TBS, en nooooooit meer vrijkomen. En zeker niet nog een keer zijn rechtszaak in vrijheid afwachten.

 4. Kadoendra

  Ik heb een tijdje geleden een mooi interview gelezen in de Duic over de imam van de Ulu Moskee en de imam in opleiding Osman van de Ulu Moskee.
  Door dat interview is mij geheel duidelijk geworden dat de mensen van de Ulu Moskee zeer maatschappelijk betrokken zijn en graag verbinding willen krijgen met andere Nederlanders.
  De imam van de Ulu Moskee heeft b.v niet alleen de Koran gelezen maar ook de Bijbel daar hij graag verbinding wil krijgen met Christenen.
  Waar het helemaal fout gaat met zulke gasten als die Gökmen T., zulke types hebben alleen maar een verbinding met zichzelf.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).