Verdachte Michael P. in zaak Anne Faber voor de rechter | De Utrechtse Internet Courant Verdachte Michael P. in zaak Anne Faber voor de rechter | De Utrechtse Internet Courant

Verdachte Michael P. in zaak Anne Faber voor de rechter

Verdachte Michael P. in zaak Anne Faber voor de rechter
Het is een stormachtige avond als Anne Faber op 29 september 2017 besluit om en rondje door de regio te gaan fietsen. Niet ongebruikelijk voor de 25-jarige vrouw, dat deed ze regelmatig. De Utrechtse kwam nooit meer terug. Haar lichaam werd op 12 oktober gevonden nabij Zeewolde op aanwijzingen van Michael P. Hij wordt ervan verdacht Anne van haar vrijheid te hebben beroofd, haar te hebben verkracht en haar daarna gedood te hebben. Hij staat vandaag en morgen voor de rechter.

Het is een stormachtige avond als Anne Faber op 29 september 2017 besluit om en rondje door de regio te gaan fietsen. Niet ongebruikelijk voor de 25-jarige vrouw, dat deed ze regelmatig. De Utrechtse kwam nooit meer terug. Haar lichaam werd op 12 oktober gevonden nabij Zeewolde op aanwijzingen van Michael P. Hij wordt ervan verdacht Anne van haar vrijheid te hebben beroofd, haar te hebben verkracht en haar daarna gedood te hebben. Hij staat vandaag en morgen voor de rechter.

Het laatste teken van leven van Anne was een selfie die ze maakte tijdens haar fietstocht. De foto werd gemaakt bij de kruising Amsterdamsestraatweg en de Hilversumsestraatweg in Baarn. Om 19.30 uur had haar telefoon voor het laatst contact met een zendmast nabij de Soester Duinen. Daarna ontbrak ieder spoor. Als ze die avond niet thuiskomt wordt haar vermissing gemeld bij de politie. De politie had al gauw door dat de vermissing een urgente zaak was.

DUIC bracht de vermissing van de 25-jarige Anne Faber en daarna ging het hard; de aandacht vanuit de media én vanuit het publiek was enorm. Elke stap van het onderzoek werd door de media breed uitgemeten, en er waren honderden amateurdetectives op sociale media die wilden meehelpen met het oplossen van de zaak. Daarnaast zijn er ook heel veel vrienden, familie en onbekenden onder begeleiding van de politie gaan zoeken naar sporen van de vermiste Anne.

Langzaam werden er steeds meer sporen gevonden. Eerst de jas van Anne in een bosperceel, en niet veel later haar fiets in de vijver in het Blookerpark. Na de vondst van de fiets werd er een dregteam ingezet om de bodem van de vijver te onderzoeken. Toen dat werk klaar was kwamen er twee grote pompen om de vijver helemaal leeg te pompen. Even later werd ook haar rugtas gevonden in het park.

Honderden mensen hielpen mee bij de zoektocht

Verdachte aangehouden

Ondertussen werd de jas naar het NFI opgestuurd voor sporenonderzoek. Op het kledingstuk werd DNA aangetroffen dat niet van Anne was, en er was een match met een ander DNA-profiel in de databank. Het bleek te gaan om Michael P. Hij zat in een een forensisch psychiatrische afdeling van een kliniek in Den Dolder. Het Openbaar Ministerie en politie besloten de verdachte niet direct aan te houden, in de hoop dat hij het onderzoeksteam naar Anne zou leiden. Hij werd daarom nauwlettend in de gaten gehouden. Toen dat niet gebeurde werd hij aangehouden.

De 27-jarige Michael P. zat een celstraf van elf jaar uit voor onder meer twee gruwelijke verkrachtingen en vijf afpersingen. Op Koninginnedag 2010 bedreigde P. in Nijkerk twee meisjes van zestien en zeventien jaar oud met een nep-vuurwapen terwijl hij ze dwong hun kleding uit te trekken en seksuele handelingen bij hem te verrichten. Hij verkracht de twee minderjarige meisjes op brute wijze. Berouw toonde de 27-jarige Michael P. niet. Hij gaf aan ‘trots’ te zijn op de verkrachtingen en was ‘blij dat zijn droom was uitgekomen’. P. weigerde mee te werken aan het opstellen van rapportages, ook in het Pieter Baan Centrum.

P. heeft nog meer op zijn kerfstok. Hij pleegde eerder een reeks overvallen, samen met een andere verdachte, in Nijkerk en Harderwijk. Daarbij bedreigde hij de slachtoffers en maakte hij geld en telefoons buit. In het kader van zijn straf was P. geleidelijk aan het terugkeren in de samenleving en daarom verbleef hij in de forensisch psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder.

Met de arrestatie kwam er niet direct een einde aan de zoektocht naar Anne. De politie verplaatste hun zoekacties richting een natuurgebied bij Zeewolde. Daar werd uiteindelijk op aanwijzingen van Michael P. op 12 oktober het lichaam van de Utrechtse vrouw gevonden. Daarmee kwam er een einde aan de zoektocht die de regio twee weken bezighield.

Burgemeester Jan van Zanen tekent het condoleanceregister.

Openbaar Ministerie

Omdat Michael P. eerder veroordeeld was voor twee gruwelijke verkrachtingen van minderjarige meisjes maar geen tbs had gekregen was er veel discussie over het rechtssysteem. Een petitie over het ‘falend rechtssysteem in de zaak van Michael P.’ werd uiteindelijk meer dan 400.000 keer ondertekend en overhandigd aan voormalig minister Stef Blok.

Ook de vader van Anne, Wim Faber, liet weten dat er volgens hem sprake was van een falende rechtsgang en meende dat de voorzitter van het hof op moest stappen. Hij vindt dan ook dat de dood van zijn dochter voorkomen had kunnen worden. Justitie liet weten het niet eens te zijn met deze kritiek.

Het Openbaar Ministerie is de afgelopen maanden bezig geweest met het voorbereiden van de rechtszaak tegen Michael P. Hij wordt verdacht van moord of doodslag, wederrechtelijke vrijheidsberoving en verkrachting. De verdachte is in het Pieter Baan Centrum geplaatst voor psychiatrische observatie. Daar gaat hij weer de fout in. Hij mishandelt drie medewerkers en twee beveiligers. Deze mishandelingen worden meegenomen in het strafproces dat vandaag van start gaat. De advocaten van Michael P. pleiten zelf voor tbs voor hun cliënt en gaan ook uit van een lange gevangenisstraf.

Maandag 11 en dinsdag 12 juni wordt de rechtszaak inhoudelijk behandeld en de uitspraak wordt verwacht op 17 juli.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).