Verdachten liquidatiebende ’26Koper’ krijgen fikse straffen in hoger beroep | De Utrechtse Internet Courant Verdachten liquidatiebende ’26Koper’ krijgen fikse straffen in hoger beroep | De Utrechtse Internet Courant

Verdachten liquidatiebende ’26Koper’ krijgen fikse straffen in hoger beroep

Verdachten liquidatiebende ’26Koper’ krijgen fikse straffen in hoger beroep
Vijf verdachten in de rechtszaak ’26Koper’ hebben straffen tot 14 jaar cel gekregen in hoger beroep. Ze zijn veroordeeld voor bezit van ongeveer 100 vuurwapens en het voorbereiden van moord.

Vijf verdachten in de rechtszaak ’26Koper’ hebben straffen tot 14 jaar cel gekregen in hoger beroep. Ze zijn veroordeeld voor bezit van ongeveer 100 vuurwapens en het voorbereiden van moord.

In het onderzoek in deze zaak zijn 92 (vol)automatische wapens, 16 geluiddempers en 9 scherfhandgranaten gevonden. Daarnaast zijn ook 33 patroonmagazijnen en 4600 kogelpatronen in beslag genomen. Ook vond de politie een boekhouding met inkomsten uit drugshandel.

Het OM sprak van een uitzendbureau voor moorden. “Moorden op bestelling. Professioneel, bedrijfsmatig opererend, voorzien van de goede spullen, met medewerkers die op elkaar ingewerkt zijn en beschikken over de daarbij passende mentaliteit.”

26Koper

De grote wapenvoorraad was op 15 juli 2015 door de politie aangetroffen in opslagboxen in Nieuwegein. Daarnaast hadden de verdachten in garageboxen in Maurik enkele gestolen snelle auto’s van het merk Audi gestald. De strafzaak is bekend geworden onder de naam ‘26Koper’.

De verdachten kregen gevangenisstraffen van 13 jaar tot 14 jaar en 6 maanden. De rechtbank sprak de verdachten eerder vrij van voorbereiding moord, ze kregen daarom 7 of 8 jaar celstraf opgelegd. De officier van justitie ging daarom in hoger beroep.

Voorbereiding moord

Bij de behandeling van de strafzaak stond de juridische vraag centraal hoeveel duidelijkheid er moet bestaan over de moord of moorden die gepleegd zouden gaan worden. Het hof vindt dat ‘de criminele gerichtheid’ van de verdachte zeker moet zijn. Ook moet duidelijk zijn wat het beoogde gebruik is van de voorwerpen die de verdachte in bezit had en om welk misdrijf dat gaat.

Er hoeft dus geen heel concreet zicht te zijn op het te plegen delict. Ook hoeft het niet zo te zijn dat de beoogde moord elk moment al kan worden gepleegd. Tot slot is het niet nodig dat de verdachte zelf de moord wilde gaan plegen.

Voldoende duidelijkheid over de intenties

Het hof heeft geoordeeld dat er voldoende duidelijkheid bestond over de intenties van de verdachten. Zij hadden naast de wapens ook enkele gestolen snelle auto’s voorhanden. Deze waren volgens het hof bestemd voor het plegen van moorden.

Het hof heeft die intenties afgeleid uit de inhoud van opgenomen gesprekken die de verdachten vertrouwelijk met elkaar voerden in auto’s en in een garagebox. Daarnaast hebben versleutelde berichten en de inhoud van cryptotelefoons een rol gespeeld bij de bewijsvoering.

Langdurige gevangenisstraffen

De opgelegde straffen zijn van 14 jaar en 6 maanden tot 13 jaar gevangenis. De verschillen in strafmaat hangen samen met enkele andere feiten waarvoor sommige verdachten ook werden veroordeeld zoals witwassen of drugsbezit. Daarnaast heeft bij enkele verdachten het strafblad een strafverzwarende invloed gehad.

Gekoppelde berichten

2 Reacties

Reageren
  1. Lombokker

    Mooi zo. Eindelijk eens een stel rechters die zich geen smoesjes op de mouw laten spelden.

  2. Sjaak

    Nou @lombokker, de vraag die voor lag was we iets gecompliceerder dan dat hoor… lees het artikel anders nog ff.
    Iets met intentie en voorbereidingshandelingen, niks te maken met al dan niet geloven van smoesjes.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).