Video: politie zet achtervolging in bij Utrecht, voortvluchtige wordt pas gestopt bij Belgische grens Video: politie zet achtervolging in bij Utrecht, voortvluchtige wordt pas gestopt bij Belgische grens

Video: politie zet achtervolging in bij Utrecht, voortvluchtige wordt pas gestopt bij Belgische grens

De landelijke politie-eenheid zette onlangs een lange achtervolging in op een man onder invloed, die pas eindigde dicht bij de grens aan België. De achtervolging begon op de A2 bij Utrecht, nadat de politie hem tot stilstand maande vanwege opvallend hard rijgedrag. Daar gaf de bestuurder van de auto geen gehoor aan, die juist op de vlucht sloeg. 

De landelijke politie-eenheid zette onlangs een lange achtervolging in op een man onder invloed, die pas eindigde dicht bij de grens aan België. De achtervolging begon op de A2 bij Utrecht, nadat de politie hem tot stilstand maande vanwege opvallend hard rijgedrag. Daar gaf de bestuurder van de auto geen gehoor aan, die juist op de vlucht sloeg. 

Na een tumultueuze achtervolging, waarbij de hulp van veel politiecollega’s werd opgeroepen, is de voortvluchtige auto tot stilstand gekomen. Maar niet vrijwillig; het voertuig is van de weg af geschept door een politiewagen. De drie inzittenden zijn opgepakt, de automobilist voor rijden onder invloed en gevaarlijk rijgedrag.

Vluchtpoging

De achtervolging was vanaf moment één meteen in volle gang, en de politie trapte het gas in tot ruim 220 kilometer per uur. Al snel hadden ze de auto met drie inzittenden in zicht, maar die tot een halt krijgen bleek nog een hele opgave. Zo probeerde de bestuurder politiewagens van de weg af te drukken wanneer de hulpdiensten hem proberen in te halen. De verdachten in de auto leken vaart te willen maken naar de Belgische grens.

Zo ver komt het niet. Na een aantal keren de snelweg op- en afgaan, mislukte inhaalmanoeuvres en een korte spookrijdsessie, ramt een politiewagen de voortvluchtige auto. Deze slingert van de linker rijbaan naar rechts de berm in en komt daar tot stilstand. Hier worden de drie inzittenden uiteindelijk ongedeerd opgepakt door een flink aantal politieagenten die ze op de hielen zaten.

17 Reacties

Reageren
 1. Ed.

  Ja, en toen?

 2. Vlinder

  Mijn complimenten voor alle politieagenten die betrokken waren bij deze actie! En wat een mooie samenwerking van alle partijen en dit alles zonder het overige verkeer in gevaar te brengen, petje af!

 3. Blaag

  En wederom gaat ook deze man geen permanente rijontzegging voor de rest van zijn leven krijgen, wat eigenlijk schandalig is.

  De rechter is weer vatbaar voor argumenten dat zo’n man zijn auto voor werk of zijn sociale leven nodig heeft enzo, terwijl deze man de levens van letterlijk duizenden/ tienduizenden in levensgevaar heeft gebracht en niet met de verantwoordelijkheid van een auto of rijbewijs om kan gaan, overduidelijk.

  Deze vlucht zou eigenlijk poging tot doodslag of zwaarder moeten zijn.

  Mocht zo’n man een rijverbod overtreden, dan moet er gewoon een extra jarenlange gevangenisstraf bovenop een gevangenisstraf volgen. Het recht is te zwak wanneer het op verkeersmisdrijven aankomt.

 4. Lombokker

  “ramt een politiewagen de voortvluchtige auto”
  Volgens mij probeert de verdachte juist om de politieauto van de weg te drukken (6:28). Dat lukt hem ook, maar hij komt daarbij zelf in de problemen.

  Ik mag hopen dat deze idioot voor langere tijd achter de tralies verdwijnt, want hij brengt niet alleen zichzelf en zijn passagiers in gevaar, maar ook de politie en een heleboel andere weggebruikers (hij heeft bij zijn vlucht diverse auto’s geraakt).

 5. LOESJE P.

  Mooi werk van alle betrokken Politiemensen!

 6. Statler

  @Blaag:
  u heeft de illusie dat een individu met een dergelijke mentaliteit zich iets zal aantrekken van een al of niet levenslange ontzegging rijbevoegdheid?

 7. Sj

  100 km nodig om een auto te stoppen… 🤯

 8. Te mild

  Ik denk in de US wordt er veel eerder op de banden van zo’n auto geschoten. Dan hoef je niet zo lang met zoveel personeel in de achtervolging. Ik vind dat er te mild wordt opgetreden in dit soort gevallen!

 9. Paul

  Holy sh*t wat een fantastische prestatie van de politie, wat een rijvaardigheid en koelbloedigheid!

 10. Lisa

  @Te mild

  Enig idee hoe vaak dat mis gaat en hoeveel onschuldige omstanders er dan dood kunnen gaan?

  En dat doen ze in de VS ook niet op de A27 overdag met tienduizenden medeweggebruikers.

 11. Blaag

  @ Statler

  Daarom heeft Blaag het ook over een gevangenisstraf voor poging tot doodslag of erger EN een eventuele gevangenisstraf voor het overtreden van een rijverbod NA de eerste gevangenisstraf. Daarom heeft Blaag het ook over een rechtssysteem dat niet goed berekend is op zware verkeersmidrijven.

  Begrijpend lezen is niet aan iedereen besteed.

 12. Statler

  @Blaag:
  jammer dat u mijn vermogen tot begrijpend lezen onderschat. Ik stel dat er individuen zijn die zich van god noch gebod iets aantrekken, en derhalve ook niet van een toekomstige strafdreiging.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 13. Blaag

  @ Statler

  Precies daarom is het recht ten aanzien van verkeersmisdrijven dus te mild, zoals ik nu al 3 x stel. Dus moet DAAR iets aan gedaan worden.

  Dergelijke verkeersmidrijven zijn geen overtredingen maar pogingen tot doodslag (x1000/ 10000). De straffen moeten dus aangepast worden.

  Met uw vermogens is dus wel degelijk iets mis.

  Met vriendelijke groet,

 14. Koel Hoofd

  @Lisa
  Zou ik niet zo durven stellen zeggen, Amerikanen zijn behoorlijk gestoord als het om handhaving gaat. Zenden ze ook al decennia lang uit, live on TV

 15. Statler

  @Blaag:
  u mag wat mij betreft straf verhogen en strafstapelen, maar er zijn individuen die zich niet naar de in die straf veronderstelde rationaliteit zullen -of wensen te houden. Het lijkt bijvoorbeeld dat er in de wagen waar het hier om gaat door drie personen geen weloverwogen afwegingen gemaakt werden. Blijkbaar was de angst om aangehouden te worden groter dan die om om te komen bij een dodelijk ongeval of om dat te veroorzaken. De dynamiek van zo,n moment ondervang je niet met hoge straffen achteraf. Waarmee ik niet wil afwijzen dat het best zwaarder mag, maar verzwaring geeft dan wel weer het risico dat
  bovenstaande ook weer eerder optreed.
  @Koel hoofd:
  Inderdaad, de door mij omschreven irrationaliteit op video. Kilometers doorvluchten op de remschijven en velgen nadat de spijkermatten hun werk al hadden gedaan. Op multibaans snelwegen. Ongelooflijk.

  In elk geval :
  Met vriendelijke groet en iedereen de beste wensen voor het nieuwe jaar!
  PeterH

 16. Lisa

  @ Koel Hoofd

  En de vraag is of dat een slimme aanpak is van de politie in de VS, aangezien ze er vele onschuldige omstanders mee/ door in gevaar brengen. Ik denk dat je niet wil weten hoeveel per ongelukke bystanders in de VS door de politie gedood/ vermoord worden. Daar hoor je in NL dan weer weinig over. De NL politie opereert veel effectiever en kundiger doorgaans. Weten echt wel wat ze doen. Zeker de snelwegpolitie in hun Audi R6. Dat lacherig doen over de NL politie slaat vaak nergens op. Nederland kent behoorlijk goed opgeleide agenten Uitzonderingen heb je altijd. Weet u nog die terroristische aanslag op Amsterdam CS? DIe man die met een mes instak op een amerikaan? De agenten ter plekke hadden binnen 30 seconde (geloof 28 seconde) de dader uitgeschakeld/ genautraliseerd, voordat hij andere slachtoffers kon maken. Geen idee of je doorhebt hoe snel dat is. De gijzeling in de Applestore? We hebben zelfs live kunnen volgen hoe de NL-politie en dan vooral de speciale diensten relatief snel en effectief ingrijpen. De snelwegpolitie en undercover eenheden die achter plofkrakers aan racen? Behoorlijk effectief. Etc., etc..

 17. Koel Hoofd

  @Lisa
  Ik heb wel enig idee hoeveel slachtoffers de politie in de USA maakt dankzij familie.
  Idd, geef mij ook maar de NL politie boven die achterlijke Amerikanen.
  ivt de USA is NL het toppunt van beschaving.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).