Videobeelden: bizarre mishandeling Janskerkhof | De Utrechtse Internet Courant Videobeelden: bizarre mishandeling Janskerkhof | De Utrechtse Internet Courant

Videobeelden: bizarre mishandeling Janskerkhof

Videobeelden: bizarre mishandeling Janskerkhof
Het televisieprogramma De Meldkamer van SBS6 heeft videobeelden gepubliceerd van een gruwelijke mishandeling die vorig jaar augustus plaatsvond op het Janskerkhof in Utrecht. Een van de slachtoffers werd zo vaak geschopt en geslagen dat hij blijvend invalide is geworden.

Het televisieprogramma De Meldkamer van SBS6 heeft videobeelden gepubliceerd van een gruwelijke mishandeling die vorig jaar augustus plaatsvond op het Janskerkhof in Utrecht. Een van de slachtoffers werd zo vaak geschopt en geslagen dat hij blijvend invalide is geworden.

De zware mishandeling vond in augustus vorig jaar om 04.15 uur plaats. De meeste horecazaken waren aan het sluiten. Het incident vond plaats voor de Filemon op het Janskerkhof. Een groep mannen begon op twee slachtoffers in te slaan en te schoppen. De beelden tonen dat de daders op de slachtoffers intrappen terwijl die al op de grond liggen.

Omdat de mishandeling te zien was via cameratoezicht kon de politie direct ingrijpen. Er werden vier mannen gearresteerd. Een aanwezige politieagent die later de videobeelden zag vertelt: “Hier gaat je bloed van koken. Ik snap echt niet dat mensen elkaar dit kunnen aandoen.” Op de beelden is ook te zien dat omstanders niet of nauwelijks ingrijpen.

De twee slachtoffers waren 22 en 23 jaar. Beiden waren gewond, één is blijvend invalide geworden. De daders kwamen uit Nieuwegein en Utrecht. Toen ze gearresteerd werd zouden ze hebben verklaard dat vechten erbij hoort als je op stap gaat. Naast twee weken voorarrest en een voorwaardelijke celstraf zijn de daders veroordeeld tot werkstraffen van 80, 180 en 240 uur.

36 Reacties

Reageren
 1. Berend

  “Schokkende mishandeling”, “slachtoffer blijvend invalide”, “daders verklaarden vechten hoort erbij”, “werkstraffen”. Ik heb weer genoeg nieuws gelezen voor vandaag, geloof ik.

 2. Gregor

  Wat zijn dit voor belachelijk lage straffen? Met zulke verklaringen zie je als rechter toch dat je met de reinste idioten te maken hebt? Mag de samenleving vrij zijn van dit soort walgelijk tuig? Wat bezielt zo’n rechter-commissaris?!?

 3. Aniwe

  ONvoorstelbaar! 240 uur werkstraf terwijl er iemand blijvend invalide is geschopt door een stel randdebielen?! Dat is niet alleen voor mij een lachertje maar waarschijnlijk ook voor de daders. Zullen die nu echt hiervan leren…???????

 4. Kees

  Het lijkt me juist dat de samenleving beschermt moet worden tegen mensen die in een zitting met een dergelijke verantwoording komen.

  Niet dat per sé een celstraf iets oplost, maar verplicht naar een psychiater gestuurd worden, een alcohol-/ uitgaansverbod voor een hele lange poos + verplicht vrijwilligerswerk in een setting waar je met vergelijkbare slachtoffers veroorzaakt door dergelijk gedrag waar hier sprake van is, lijken me toch op zijn minst een goede alternatieve strafmaat te zijn.

  Bizar ook dat zowel de slachtoffers als het OM niet in hoger beroep zijn gegaan tegen deze straf. Ik weet niet of dat nu nog mogelijk is?

  Daarnaast zou de werkgever van deze lieden (mocht hij weten wat ze op hun kerfstok hebben) deze lieden moeten mogen ontslaan, want deze agressie wil je niet in je bedrijf hebben

 5. JdV

  D66 rechters. Kopje thee, niet meer doen he? Nee meneer. En dan ben je als slachtoffer blijvend invalide. Ik zou het wel weten. De daders zouden hun terechte loon nog wel krijgen. Maar de politie heeft zelf ook boter op zijn/haar hoofd. Want je wordt altijd geadviseerd om niet zelf in te grijpen maar alles vast te leggen en 112 te bellen. dan grijpen omstanders niet in, is het weer niet goed.

 6. Floris

  Werkstraffen? Wat bezielt zo’n rechter? Wat was de eis van de OvJ?poging tot doodslag lijkt mij!

 7. R

  Mensen die menen dat zeer zware mishandeling hoort bij een gezellig avondje stappen, kan je beter permanent aan de samenleving ontrekken. :-{

 8. Theo

  Ik schrijf niet snel iets op dit medium maar dit is echt onbegrijpelijk en is niet uit te leggen. Werkstraffen van 80, 180 en 240 uur als straf om iemand voor de rest van z’n leven invalide te schoppen? Dat is 2 tot maximaal 6 weekjes schoffelen en dan weer terug de straat op? Deze randdebielen keihard raken in de portemonnee zodat ze voorlopig geen Eurocent meer hebben om nog maar één biertje te kopen dan wel zich te verplaatsen anders dan te voet.

 9. Sjaak

  @gregor: rechter-commissaris..?! Je bedoelt wellicht de rechter.
  Verder eensch: wat een belachelijke straffen!! Daar gaat je bloed nog een keer van koken..

 10. Annelies

  Onvoorstelbaar dat dit soort gedrag bestraft wordt met een taakstraf. Daar zou toch zeker een behandeling aan toegevoegd moeten worden en zoals eerder genoemd, een straatverbod. Het cameratoezicht heeft wel prima gewerkt.
  Annelies

 11. jac

  D66 straks in het kabinet betekent nog meer D66 rechtspraak. Nederland was ooit een mooi land…

 12. ed

  wat een fopstraf! Bedankt D66-rechters. Bedankt!

 13. Markje

  Dit vonnis is het zoveelste bewijs dat rechters in hun ivoren torens leven. Totaal geen binding met de realiteit. Ik ken een aantal rechters en hun verhaal is identiek: komend “uit een goed nest”, soepel VWO/Gym gedaan, afgestudeerd in Rechten, de advocatuur in, prima verdienen, tot rechter benoemd (baan voor het leven, fijn salaris). Wonend in de betere wijken, nooit financiële sores, idealistisch ingesteld (want nooit tegenwind gehad), stemmend op D66, Groen Links of soms PvdA. Kortom, comfortabel leventje in hun sociale bubble.

  Volkomen logisch dat rechters een idealistisch wereldbeeld hebben. Maar evengoed volkomen verwerpelijk dat ze er altijd voor kiezen om daders te beschermen. Zo zijn (al dan niet toekomstige) slachtoffers vogelvrij.

  Dus de maatschappij moet de prijs betalen voor het idealisme van een verwende elite. De Trias Politica is een goedkope schaamlap geworden.

 14. BdR

  Kan iemand de link naar het vonnis vinden?

 15. Jim

  je trapt iemand bijna dood en je krijgt een taakstraf dit was meer poging tot doodslag
  en het argument n.b een knul invalide!!!
  heeft die rechter wel een bul?

 16. Reactionaire rechtse zak

  Kees 18/9/2017 – 11:13
  Denk je werkelijk dat er slachtoffers van dit soort excessief geweld te vinden zijn die het wel ‘n goed idee vinden als daders zich aan hun bed of rolstoel melden om ‘vrijwillig’ het leed en leven van die slachtoffers te verlichten?
  Daarbij; als dat tuig ontslagen wordt komen ze op last van de hele samenleving – wellicht dwingend en agressief – hun bebloede handen bij de sociale dienst ophouden en/of hun inkomsten op illegale wijze op niveau houden.
  Nog meer slachtoffers dus. Dat schiet niet op.
  De politiek is aan zet om rechters en OM op hun maatschappelijke verantwoording te wijzen. De burgers zijn al die slappe straffen echt spuugzat, zoveel is wel duidelijk.

 17. Arjan den Boer

  Jammer dat het vonnis niet is te vinden voor uitleg over de strafmaat.
  De eis was 1,5 jaar:
  https://www.ad.nl/utrecht/1-5-jaar-cel-geeist-tegen-nieuwegeinse-kopschoppers~a9ebc8bf/
  Nieuwsbericht over vonnis spreekt van ‘betrokkenheid’:
  https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1545983/werkstraffen-na-mishandeling-op-janskerkhof.html

 18. Jacquie

  Ik heb hier veel vragen bij,wie is deze rechter en wie zijn de advocaten?
  En ja, daar zou ik wel eens thee mee willen drinken met een televisie team er boven op, met de slachtoffers erbij, de koning en koningin en wat afgezanten van diverse politieke partijen en why not, de daders…en live mogelijk heid om te telefoneren en vragen te stellen van de kijkers, lijkt me een mooi prime time programma, John de Mol, geinteresseerd?

 19. Mildred

  Vreselijk gewoonweg ik walg hier gewoon van ik durf haast mijn zoon de
  Straat niet meer op te sturen
  De straffen zijn drie keer niets
  Dus gaan ze hun gang maar breng
  Je hiervoor je kinderen groot om door een stelletje duivels invalide te worden
  De regering moet dit tuig nu harder gaan aanpakken enwij die erom heen staan samen bundelen en dit soort
  Tuig een flinke afranseling geven
  Het moet een keer afgelopen zijn
  Mijn dag is meteen verziekt.

 20. [email protected]

  Blijvend invalide en dan zon fop strafje, zeer afschrikwekkend hoor naar de maatschappij toe.

 21. Roland

  De rechterlijke macht bewijst keer op keer haar lak aan het draagvlak voor rechtsspraak in de maatschappij. Daarmee schept ze een motivatie tot eigenrichting. Naam van de betreffende rechter graag, hoe competent is deze rechter ?

 22. Peet

  Tis een werkstrafje geworden,,,wat zullen de daders gelachen hebben

  D66 rechters

 23. Frank

  Ik weet niet wat ik zieker vind. De walgelijke actie van die jongens of de nog schaamteloze veroordeling van de rechter. Iemand voor het leven invalide schoppen levert je dus Max 240 uur schoffelen op? Schandalig, onbegrijpelijk, zelfs de agenten in de video staan verbijsterd van de lage straffen. Waarom is dit nog steeds het geval na zoveel jaar kritiek?

 24. Petra

  Schokkend zulke lage straffen voor blijvende invaliditeit en trauma’s. Wat is dit voor een land dat dit mag en kan?!

 25. Petra

  wat voor rechter was dat? Iemand blijvend kapot gemaakt en dan een taakstraf?????

 26. G.H.

  Eigenlijk wil je zoiets echt niet zeggen. Maar ik hoop gewoon dat die rechter hetzelfde overkomt.
  De slachtoffers hebben de hardste trap van de rechter gekregen.

 27. Arjan Verhoeven

  En ik de riem maar netjes omdoen als ik van stoplicht naar stoplicht kachel en oom agent in het vizier komt. Op weg naar mijn werk.

  Blijkt dat je iemand zowat dood kunt trappen, en de strafmaat gelijk is aan een paar weekjes doen wat ik al 25 jaar doe. En daarna ongetwijfeld weer fijn genieten van een uitkering waarvan ongetwijfeld de rekening bij mij terecht komt.

  Ik zou graag een keer inspreken bij zo’n zaak. Niet als direct slachtoffer, maar als indirect slachtoffer van dit soort belachelijke uitspraken. IK mag de rechter en politie betalen, IK mag de advocaat betalen, IK mag de uitkering betalen, en over een paar weken word IK weer blootgesteld aan tuig dat 10 jaar in de bak had moeten zitten maar door een weekhartige rechter komend weekend weer los mag.

  Meneer of mevrouw de rechter snapt toch zelf ook wel dat dit tuig over een poosje weer voor de rechtbank staat? Na weer iemand invalide getrapt te hebben of nog erger? Wiens belang dienen die rechters? De wet? Nee, de wetgevende macht heeft vrij duidelijk verzonnen wat er moet gebeuren als je iemand half dood trapt, en ze dachten daarbij duidelijk niet aan een een werkstraf. De maatschappij? Nee die zeker niet. De boef zelf? Wellicht, hoewel het misschien humaner is om dit soort beesten een poosje te laten afkoelen. De rechter zelf? Ja dat is het denk ik. Trots op een verjaardagsfeestje kunnen vertellen hoeveel compassie je nou weer getoond hebt. Gratis compassie op kosten van de maatschappij. Walgelijk.

 28. Marjan

  Art. 300 wvsr biedt de mogelijkheid tot veel zwaardere sancties, waarbij blijvend lichamelijk letsel expliciet als verzwarend wordt vermeld. Dan is deze uitspraak niet goed te begrijpen. Dit doet geen recht aan de slachtoffers.

 29. Ihsan

  Geweld hoort er bij? Dan is dit dus een poging tot moord. Met voorbedachte rade op iemand in blijven trappen die op de grond ligt puur en alleen om het geweld, zonder verder motief, dat is poging tot moord. Gezien de daders geen berouw tonen horen zij gewoon de maximale straf te krijgen. Dus geen taakstraf maar levenslang. Ik ben zelf ooit beroofd, in elkaar getrapt en bedreigd met een een mes. De daders gingen vrijuit, terwijl er 7 getuigen waren. Wie heeft er in Nederland nog vertrouwen in politie en justitie behalve politie en justitie zelf?

 30. Cico

  1) Hou op met D66 erbij halen. Ik ga hier niet de scheiding der machten nog eens uitleggen, zoek de Trias Politica zelf maar op Wikipedia. ‘D66-rechters’ is hetzelfde als PVV-tokkies en FvD-fascisten: gescheld waarmee je vooral jezelf als een labiele idioot wegzet.

  2) Iedereen die roept dat de strafmaat te laag is, is eigenlijk bezig met zijn eigen wraakgevoelens. Het lastige is: er is nooit een straf hoog genoeg om die wraakgevoelens te voldoen. Niet na het zien van zo’n filmpje en al helemaal niet als je betrokken bent bij het slachtoffer.
  Wat moet je dan doen met die drie daders? Celstraf is zinloos en kostbaar, wie zit er nou te wachten op zo’n ‘verplichte vrijwilliger’ in je bedrijf, je kan als psychisch behandelaar niet iemand behandelen die dat niet wilt. Je krijgt na een straf geen garantie dat de daders nooit meer de fout in gaat en tot slot: je krijgt er de knieën van het slachtoffer nooit mee terug.

  Dat is nou het lastig van rechter zijn. Straffen helpt het slachtoffer niet, de daders veranderen niet, de daad is ook al gepleegd en ondertussen schreeuwen alle omstanders om wraak.
  Weet je wat pas echt helpt? Ingrijpen tijdens die vechtpartij. Voor deze is het te laat, maar er komen er gegarandeerd meer zolang massaal alcoholmisbruik maatschappelijk als iets ‘gezelligs’ wordt gezien.

 31. Toine Goossens

  Dames en heren,

  Wel even goed lezen. Alle vier hebben al 2 weken in de cel gezeten. Twee van de vier daders zijn bovendien voorwaardelijk tot drie resp. zes maanden gevangenisstraf veroordeeld.
  Het kan zijn dat de rechter rekening houdt met een strafvrij verleden.

  Als het OM en ook de slachtoffers zich bij de straf neerleggen, dan zou het kunnen zijn dat er aanvullend een goede schadeloosstelling overeen is gekomen.

  Wellicht zou publicatie daarvan meer inzicht in het vonnis kunnen geven

 32. Kees

  @ Cico

  Ik ben het helemaal met je eens.

  Ik schaamde me ook dat ik eerder had gereageerd nadat ik alle andere reacties zag langskomen.

  Toch mis ik iets in je laatste post.

  Namelijk: dat de maatschappij wel degelijk beschermd dient te worden tegen mensen die zomaar andere mensen mishandelen/ blijvend letsel aanbrengen. Dat is toch wel een van de voornaamste argumenten hier, of de daders nu willen of niet. Met je andere punten heb je volledig gelijk.

  D’66 bashen is overigens het nieuwe PvdA bashen en het oude GL-bashen.

  Het enige wat die mensen vergeten is dat D’66 een afsplitsing is van de VVD (zoek maar op) en echt niet als linkse partij weggezet kan worden. Het is een net iets rechts van het midden liberale partij. Ware het niet dat alles naar rechts is opgeschoven in het politieke spectrum. tel uit je winst.

  En zoals je zei, politieke benoemingen bestaan niet in Nederland. Rechters kunnen vaak alleen afgaan op het aanwezige bewijsmateriaal, waarmee schuld en voorbedachte rade bewezen kunnen worden (in dit geval zou dat wellicht kunnen aan de hand van de uitspraken van de daders).

  Je laatst punt is het sterkste. Wil je niet dat zaken geschieden, dan moet je ingrijpen op het moment dat het nog kan. Je kan het verleden later nooit meer veranderen/ terugdraaien. Laat dit een les/ straf zijn, ook voor alle omstanders die weigerden iets te doen. Ook al moet je als omstander ook altijd aan je eigen veiligheid denken. Dit is wel een consequentie daarvan.

 33. Tim

  Wat is dit voor walgelijke uitspraak…
  Zowel van daders als van justitie. Bah.

 34. Arjan Verhoeven

  @Kees,

  Het laatste punt: ingrijpen als het nog kan is nou juist wat de rechter niet doet. Die laat vrolijk levensgevaarlijk tuig los op de maatschappij, die zelf verklaarden dat “vechten bij uitgaan hoort”.

  Hoe hoog zou de recidivekans zijn in de komende 4 jaar? 90%?
  Als dit tuig 4 jaar in de cel zou zitten is het 0.

  @Cico,

  Je kunt wel heel minachtend doen over wraakgevoelens, maar het rechtsgevoel van burgers is ook gediend als klootzakken hun verdiende loon krijgen. Dat is ook een doel van rechtspraak.

 35. Co van Hemert

  Allereerst medeleven met het de slachtoffers.Een van de twee is blijvend invalide en dan ben je het meeste gedupeerd. Het veiligheids gevoel heeft weer een goeie deuk opgelopen. Daar loop je als twee mannen door de stad en kijk wat er dan met je kan gebeuren.

 36. tegenDrank

  Lekker heh, een biertje

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).