Vijftien jaar cel en tbs geëist voor moord op ex-vriendin in De Meern Vijftien jaar cel en tbs geëist voor moord op ex-vriendin in De Meern

Vijftien jaar cel en tbs geëist voor moord op ex-vriendin in De Meern

Vijftien jaar cel en tbs geëist voor moord op ex-vriendin in De Meern
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 38-jarige man uit De Meern. De man wordt verdacht van moord op zijn ex-vriendin, vorige zomer.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 38-jarige man uit De Meern. De man wordt verdacht van moord op zijn ex-vriendin, vorige zomer.

De verdachte ging in de avond van 13 juni 2020 langs bij zijn 30-jarige ex-vriendin in De Meern. De relatie tussen de twee was sinds enkele weken over en de verdachte was verhuisd uit hun gezamenlijke woning.

Iets na half twaalf die avond horen buren schoten en gegil in de woning, waarop de politie werd gewaarschuwd. Agenten wisten de verdachte naar buiten te praten en hielden hem daar aan. Binnen werd het levenloze lichaam van de vrouw gevonden.

Bekennende verklaringen

Uit onderzoek blijkt dat de vrouw is doodgeschoten. De verdachte heeft bekennende verklaringen afgelegd en ook uit getuigenverklaringen en het sporenonderzoek blijkt volgens het OM dat de verdachte verantwoordelijk is voor de dood van de vrouw.

Volgens het OM had de verdachte een vooropgezet plan om zijn ex-vriendin om het leven te brengen. Hij ging naar haar toe met een geladen vuurwapen, had een waarschijnlijk nieuw aangeschafte legeroutfit aan en hij zei tegen getuigen die avond ‘te gaan jagen’.

Geluidsopname

Het OM baseert de eis verder op een geluidsopname van de hele avond, die werd opgenomen op de telefoon van het slachtoffer. Uit de opname blijkt volgens het OM dat er geen plotselinge ‘trigger’ is geweest waardoor de verdachte door het lint ging.

Het slachtoffer geeft na enkele uren praten aan dat ze het gesprek wil beëindigen. Als ze opstaat, is te horen dat de verdachte direct het wapen doorlaadt en schoten lost. Hij begint vervolgens het lichaam van het slachtoffer te verplaatsen, wist bloedsporen en ruimt kogelhulzen op.

Motief

Volgens het OM is het motief voor de moord niet helemaal duidelijk geworden. “Enerzijds heeft de verdachte verklaard dat hij ‘op straat is gezet’ en ook een einde aan zijn eigen leven wilde maken. Maar tegelijkertijd heeft hij ook verklaard dat hij druk en succesvol bezig was zijn leven voort te zetten”, aldus het OM. 

De verdachte had bijvoorbeeld een nieuwe vriendin en zicht op een nieuwe woning. “Ook na zijn aanhouding is hij in detentie meteen weer bezig met zijn nieuwe toekomst. Op de vraag van zijn nieuwe vriendin waarom hij de daad heeft gepleegd antwoordt hij dat hij anders niet van haar was losgekomen.”

Egoïstisch

“Egoïstischer kan een daad niet zijn”, zegt de officier van justitie. “Verdachte heeft alleen maar aan zichzelf gedacht. Hij heeft niet aan zijn ex-vriendin gedacht en ook niet aan de mensen om haar heen.”

Dat de verdachte geen spijt of berouw heeft getoond is door het OM strafverzwarend meegewogen in de strafeis.

Stoornissen

Uit onderzoek in het Pieter Baan Centrum blijkt dat de verdachte verschillende psychische stoornissen heeft en daardoor verminderd toerekeningsvatbaar is. De kans op herhaling is volgens de specialisten matig tot hoog, wat maakt dat het OM behandeling van de verdachte noodzakelijk vindt.

Het OM vindt een lange gevangenisstraf en oplegging van tbs met dwangverpleging passend voor het leed dat de verdachte heeft veroorzaakt. Ook wil het OM dat de verdachte de nabestaanden een schadevergoeding van ruim 200.000 euro betaalt.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).