Voormalig wijkagent Utrecht wil pijlen niet richten op bedelaars, maar op achterliggende bendes Voormalig wijkagent Utrecht wil pijlen niet richten op bedelaars, maar op achterliggende bendes

Voormalig wijkagent Utrecht wil pijlen niet richten op bedelaars, maar op achterliggende bendes

Voormalig wijkagent Utrecht wil pijlen niet richten op bedelaars, maar op achterliggende bendes
Omdat er in Utrecht geen bedelverbod is, kan de politie nauwelijks optreden tegen de Oost-Europese bedelaars in de stad. Dat zou volgens voormalig wijkagent Peter Brons ook alleen maar symptoombestrijding zijn. “De aandacht zou vooral uit moeten gaan naar het opdoeken van de criminele organisaties die hierachter schuilgaan.” Want, zo stelt Brons, de bedelaars zijn wel degelijk zielig, maar vooral omdat ze worden misbruikt en niet omdat ze honger hebben.

Omdat er in Utrecht geen bedelverbod is, kan de politie nauwelijks optreden tegen de Oost-Europese bedelaars in de stad. Dat zou volgens voormalig wijkagent Peter Brons ook alleen maar symptoombestrijding zijn. “De aandacht zou vooral uit moeten gaan naar het opdoeken van de criminele organisaties die hierachter schuilgaan.” Want, zo stelt Brons, de bedelaars zijn wel degelijk zielig, maar vooral omdat ze worden misbruikt en niet omdat ze honger hebben.

Het bedelverbod stond meerdere keren op de politieke agenda in Utrecht. Zo werd in maart van dit jaar nog gestemd over een tijdelijk verbod, maar ook dit voorstel kreeg geen meerderheid. Bedelen is niet verboden in Utrecht en daarom kan de politie weinig doen, schrijft Brons in een bericht op LinkedIn.

Bovendien zou het aanpakken van de bedelaars symptoombestrijding zijn. De aandacht moet volgens Brons vooral gaan naar de achterliggende criminele organisaties. Naast de bedelaars staat vaak een stuk karton met daarop dezelfde tekst; ‘I am very hungry. God bless you’. “Soms wordt er daadwerkelijk een broodje gekocht door goedhartige Utrechters of forenzen, en afgegeven bij een van deze bedelaars. Aan het eind van de dag zie ik regelmatig de broodjes ongeopend verdwijnen in de prullenbak”, schrijft Brons.

Noorwegen

Aan het eind van de dag worden de mensen op een centraal punt opgehaald door iemand met een busje. Vanaf daar verdwijnen ze weer in de anonimiteit. “Door deze groepen bedelaars te blijven voorzien van geld, houden mensen, hoe goed bedoeld ook, een heel netwerk in stand van georganiseerde en rondtrekkende bendes. En van het ingezamelde geld zien deze bedelende mensen zelf vaak niets of nauwelijks terug.”

Brons ontving onlangs een foto uit Noorwegen, waarop een bedelaar met een bordje met dezelfde tekst was te zien. “Dat zet je aan het denken. […] Ja deze mensen zijn zielig, maar vooral omdat ze uitgebuit en misbruikt worden”

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. HC

  Volgens Artikel 326 is oplichting verboden, meneer de wijkagent beschrijft het al, t zijn gewoon charlatanen. Pak ze dan als zodanig aan.

 2. Koel Hoofd

  Dat was 20 jaar geleden ook al zo en toen was de EU net uitgebreid.
  Er is dus al die jaren niets verandert behalve pappen, nathouden en wegkijken.
  Die Brons heeft een goed idee.
  Nou de uitvoering nog.

 3. Joop

  Als iedereen nou gewoon stopt deze bedelaars geld te geven, dat stopt het vanzelf.
  Wellicht moet er vanuit de gemeente / overheid nog duidelijker voorlichting over worden gegeven. Zodra aan potentiele gelddonor zich realiseerd dat dit geld niet bij de bedelaar terechtkomt, maar bij een criminele organisatie, bedenkt die zich wel lijkt me.

 4. Nico

  Bedankt gemeente dat we in Utrecht geen bedelverbod hebben.
  Mijn vrouw gaat al niet meer de stad Utrecht in sinds een jaar ongeveer en ook vriendinnen van haar niet. Eerst kom je onder het bollendak allerlij gespuis tegen en in het centrum zelf de bedelaars waar bij er zijn die maar moeilijk een nee kunnen accepteren. Als ik dan hier boven lees dat er achterliggende bendes zijn begrijp ik niet dat het bedelverbod nog niet is ingevoerd of is dat om de drugsverslaafden dekans te geven geld te verdienen want daar zijn er ook genoeg van in de stad maar je komt ze ook bedelend tegen bij en op station Terwijde. Ik denk dat ook de winkeliers wel blij zullen zijn met een bedelverbod. Maar ja, waarom zou u uw burgers een plezier doen met een verbod en de winkeliers en dus ook wat meer veiligheid vooral voor de dames. Nee, u heeft liever bedelaars ook al komen die niet uit Nederland en zitten er bendes achter (dus met wat de politie hier boven zegt doet u ook niets). Misschien kunnen de mensen van de gemeente een bedelaar in huis nemen dan hoeven ze niet meer te bedelen en zijn we gelijk van een deel van de overlast af welke de gemeente maar niet wil zien. Bedankt voor uw beleid waardoor mensen zich niet prettig en veilig voelen in de stad Utrecht met dank aan u.

 5. UTEREGG

  @”Mijn vrouw gaat al niet meer de stad Utrecht in sinds een jaar ongeveer”
  Haha allemachtig wat sneu zeg om zo in angst te leven dat je de stad niet eens durf te bezoeken. Kan jij als haar man niet meegaan dan, of ben jij ook te bang?

 6. Vincent

  Ik ben heel blij dat dit kwestie eindelijk aandacht trekt. Toen ik voor het eerst naar Utrecht verhuisde merkte ik meteen dat er iets verdachts aan de hand was – deze mensen delen hetzelde bordje!

  Als je geluk hebt kun je soms ook deze bedelaars tijdens hun “pauze” betrappen – daar zitten ze onbeschaamd door hun iPhones te scrollen, met luxe dikke koptelefoons aan.

  Het zijn oplichters en het maakt me echt heel boos, omdat zulke gedrag bijdraagt aan een nog cynischer wereld. Ze exploiteren de aardigheid van de gewone mens, en als consequentie hiervan worden we ongevoelig.

  Mijn advies: iedere keer dat je geld aan een bedelaar wil geven, geef het maar aan een echte goede doel. Zo weet je dat je helpt, in plaats van dat je het probleem nog erger maakt.

 7. MM

  Winkeldiefstal gaan we niks meer mee doen. Je zou moeten kijken naar de achterliggende problemen van de winkelboefje… Zo werkt het niet..

 8. RABE

  Handhaven is de enige mogelijkheid om dit te stoppen.

 9. de Roeptoeter

  Bedelaars, ook echte, niks meer geven mensen. Er zijn genoeg initiatieven in de stad waar deze mensen een hapje kunnen eten.

  Ze slapen inmiddels ook in alle parken, er wordt gewoon geen fluit gedaan.
  Alle bankjes rond de singels zitten ze al dronken in de ochtend terwijl je je hond uit laat, mijn vrouw wordt lastig gevallen maar nee, we kunnen er helaas niks aan doen. Moet ik dan echt pepperspray gaan kopen?

  Dan zal ik ongetwijfeld binnen 5 minuten een handhaver bij me hebben die een prent uitschrijft wanneer ik dit gebruik.

  Het is pure onwil om er iets aan te doen want ‘niet alle bedelaars zijn onderdeel van een criminele organisatie’, nee, niet allen, wel de meesten. De overigen veroorzaken enkel normaal overlast.

 10. woutvr

  Als je dit zo leest moet het niet zo moeilijk zijn voor een opsporingsdienst om dit op te rollen. Waarom ontbreekt daar de politieke wil voor?

 11. VAN HOORN

  Zielig vd mensen.Toch iets vinden om de mensen die dit organiseren aan te pakken,zij worden gecontroleerd hoeveel geld zg bedelaar krijgt.Moet stoppen!

 12. TFF

  @Nico stel je niet zo aan man. Je kunt die lui gewoon negeren, ze zijn irritant maar doen geen vlieg kwaad. Met die alles-is-eng mentaliteit kun je beter maar de hele dag in bed blijven liggen, dan hoef je tenminste geen andere enge mensen te zien!

 13. Dymph

  Als je te doen hebt met medemensen die het slecht hebben, geef dan geld aan erkende organisaties. Het zou triest zijn als een bende oplichters het verpest voor mensen die echt in nood zijn. Dus blijf geven, maar niet aan bedelaars!

 14. Balthasar

  n stuk of wat euromunten prepareren met n chip. kun je precies achterhalen waar t centraal verzamelpunt is

 15. Nooit geven aan bedelaars !!!

  Het zijn de mensen ook die zo naive zijn om te blijven geven aan bedelaars. Zonder dat mijden ze je stad. Denk na aan de impact die je zelf creëert als je bedelaars geef in een land met goede sociale voorzieningen.
  Ook de vele mensen die je aanspreken voor goede doelen ,zo genaamd met ID, het is niet te controleren daarom alleen op formele wijze via een bank naar stichting betalen.

 16. Oranje mannetje

  Ga Werken voor je geld, of ga blikjes zoeken. doe je nog iets nuttigs en heb je aan het eind van de dag toch nog 3 knaken.

 17. Massegast

  @Nico — Bedankt voor uw uitgebreide en uitstekende reactie. De Gemeenteraad van Utrecht is er niet voor de eigen inwoners. Ze is meer geïnteresseerd in deze komedianten, want die passen zo leuk in hun ideologische bevlogenheid. Dat is naar mijn mening de belangrijkste reden dat zo veel kiezers bij de verkiezingen thuisblijven.

 18. BdV

  @Nooit geven aan bedelaars: Dat zal er zeker voor zorgen dat ze vertrekken of dat ze iets anders gaan proberen. Misschien dat waarschuwingsborden kunnen helpen.

 19. Dick Schiferli

  sinds 1838 toen Oliver Twist verscheen, dus niets veranderd.

 20. Marcel

  Zelf woon ik nog niet zo lang in Utrecht.
  Wat mij opvalt, is dat de vele restaurants en cafés stampvol zitten.
  Dat men in dure huizen woont en dikke auto’s rijdt.
  En dan lopen roepen “Niets geven aan bedelaars, want dat is storend”.
  Dit vind ik verschrikkelijk.
  Weet dat God het laatste oordeel heeft.
  Je moet altijd aan bedelaars geven.
  Die zitten daar niet voor hun lol.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).