Waar worden de meeste fietsen gestolen in Utrecht? - De Utrechtse Internet Courant Waar worden de meeste fietsen gestolen in Utrecht? - De Utrechtse Internet Courant

Waar worden de meeste fietsen gestolen in Utrecht?

Waar worden de meeste fietsen gestolen in Utrecht?
Elke dag worden er meer dan tien fietsen gestolen in Utrecht. Vorig jaar steeg het aantal gestolen rijwielen tot 3772. De afgelopen jaren laten de cijfers een sterke stijging zien, in 2011 werden er 2708 fietsen gestolen. Omdat bijna de helft van slachtoffers geen aangifte doet liggen de daadwerkelijke cijfers nog veel hoger.

Elke dag worden er meer dan tien fietsen gestolen in Utrecht. Vorig jaar steeg het aantal gestolen rijwielen tot 3772. De afgelopen jaren laten de cijfers een sterke stijging zien, in 2011 werden er 2708 fietsen gestolen. Omdat bijna de helft van slachtoffers geen aangifte doet liggen de daadwerkelijke cijfers nog veel hoger.

Fietsendiefstal komt overal in de wereld voor, in Nederland is het zelfs de meest voorkomende vorm van criminaliteit. De gemeente beschrijft in het actieplan hoe dieven vaak te werken gaan; het optillen van fietsen, sloten openbreken door gebruik van een hefboom of door de kabel kapot te slaan, het openknippen van sloten of door lockpicking.

Locaties

Zoals uit onderstaande afbeelding blijkt werden vorig jaar de meeste fietsen gestolen in de wijk Binnenstad, 894 fietsen in totaal. De top 10 van buurten waar de meeste fietsdiefstallen zijn gepleegd sluit daarop aan; op het Domplein, de Neude en het Janskerkhof zijn 137 fietsen gestolen. Het stationsgebied staat op nummer 1 van buurten met de meeste diefstallen, 270 in totaal.

Aantal fietsdiefstallen per wijk (2014)
Aantal fietsdiefstallen per wijk (2014)
Aantal fietsdiefstallen per buurt (2014)
Aantal fietsdiefstallen per buurt (2014)
Aantal fietsdiefstallen per straat (2014)
Aantal fietsdiefstallen per straat (2014)

De gemeente heeft een actieplan gemaakt om deze veelvoorkomende criminaliteit aan te pakken. Het college wil het aantal fietsdiefstallen omlaag halen door het toezicht te vergroten, meer bewustwording onder fietseigenaren te creëren en harder in te zetten op opsporing.

Lees het hele actieplan van de gemeente Utrecht hier.

14 Reacties

Reageren
 1. Captain Obvious

  Dus bij het station worden de meeste fietsen gestolen? Zo zeg, zo. Zo! Even bijkomen van dit nieuws.

 2. Sherlock Holmes

  Bij een woninginbraak, aanranding of mishandeling heeft de politie geen tijd/prioriteit maar in Utrecht weten ze nu wel tijd vrij te maken voor fietsendieven… Volgens mij is de gemeente nog altijd de grootste fietsendief als je ziet in wat voor hoog tempo ze fietsen uit stallingen knippen

 3. Cees Verploeg

  Misschien een rare vraag, maar is die fiets van DUIC eigenlijk al terug?

 4. HJ

  @Sherlock Holmes en dan jouw fiets voor 14euro moeten terugkopen bij het fietsendepot.. Legale Diefstal is het.

 5. Henry

  Ik verbaas me over het aantal fietsen dat gestolen wordt, zeker omdat niet iedereen aangifte doet. Afgezien van de fietsen die in de grachten belanden, krijgen de meeste fietsen waarschijnlijk een nieuwe eigenaar. Ik ben van mening dat eenieder die een gestolen fiets koopt een net zo grote dief is als degene die de fiets daadwerkelijk gestolen heeft. Op basis van het aantal diefstallen concludeer ik dat er een hoop fietsendieven zijn.

  Ik ben benieuwd of de gemeente demografische aspecten en momenten waarop diefstallen plaatsvinden heeft meegenomen in haar onderzoek. Dan blijkt wellicht dat op donderdagavond relatief veel fietsen worden gestolen.

 6. Toine Goossens

  Bijna 8000 fietsen gestolen? Zou de gemeente nu begrijpen waarom mensen liever de diesel nemen om naar de stad te gaan?

 7. Pim

  Ik moet bekennen dat ik t leuk vond te zien, maar vraag me gelijk af wat je er aan hebt. De meeste fietsen/de meeste diefstallen, lijkt. De straatweg lijkt er bekaaid vanaf te komen, tov bijv. De carthesiusweg, maar is dan ook wel 10x zo lang. Zegt me bar weinig allemaal. Zet je fiets gewoon beter dan gemiddeld op slot. En nu weer aan t werk!

 8. Ronald

  Zou de gemeente meer of minder fietsen stelen dan illegale dieven?
  Het zal er om spannen…

 9. Boris

  Voor de Twijnstraat worden nu herinrichtingsplannen gemaakt met nog minder fietsenrekken. Straks kan jij je fiets nergens meer aan vast maken. Dit is beleid in de gemeente Utrecht wat ik steeds vaker zie.
  Een gedeelte van de gemeente maakt plannen om diefstal aan te pakken, een ander deel zet de kraan weer wijd open. Dat gaat zo niet werken.

 10. Mikel

  Wat een non-nieuws. Er worden ook 10 autos per dag gestolen.
  En de meeste fietsen worden gewoon doorgeknipt en “gestolen” door de gemeente.

 11. Willem

  @toine goossens je weet t vast wel, maar zeg t toch maar even; je kunt je fiets in de binnenstad bewaakt stallen. Gratisssss.
  Als je het je kunt veroorloven om met een auto de binnenstad in te rijden en hem daar duur te parkeren heb je financieel niks te klagen in ieder geval.

 12. Jansen

  Duidelijk. Precies de wijken waar veel studenten zijn. Studenten helen en stelen en hebben een andere moraal.

 13. Van Puffelen

  Anders gezegd Jansen, burgers houden er een minderwaardige moraal op na, vergeleken met het edele studentenvolk. U bent welkom om eens wat te komen proeven van onze leefregels, al zult u uiteraard nooit verheven worden tot kerel van waar fatsoen.

 14. D. Mastbergen

  De grootste fietsendief is de gemeente. Vandaag was ik weer eens getuige van hoe fietsvijandig de gemeente optreedt tegen bezoekers die met de fiets naar het centrum komen om boodschappen te doen. Een paar kerels met slijptol halen fietsen weg en laden deze op een deportatiewagen. Een ambtenaar (geen politie) maakt proces-verbaal op. De gloednieuwe dure fietsen op de wagen zijn even tevoren door bezoekers geplaatst om een boodschap te doen. Een mevrouw ziet haar fiets op het wagentje staan en vraagt of ze die alstublieft terug mag hebben. Dat wordt geweigerd. Melding aan een langsrijdende politieagent helpt ook niet, deze diefstal is namelijk ‘gemeentebeleid’. De fietsen in kwestie stonden absoluut niet ‘gevaarlijk’ geparkeerd. Fietswrakken die al maanden staan weg te roesten in de fietsrekken worden ongemoeid gelaten. Utrecht, de meest fietsvijandige stad van Nederland.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).