Werkstraf geëist voor plaatsen nepbommen bij Rabobank in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Werkstraf geëist voor plaatsen nepbommen bij Rabobank in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Werkstraf geëist voor plaatsen nepbommen bij Rabobank in Utrecht

Werkstraf geëist voor plaatsen nepbommen bij Rabobank in Utrecht
Robot onderzoekt een van de bompaketten. Foto: Robert Oosterbroek
Tegen de 32-jarige man uit Zeist, die twee keer nepbommen plaatste bij het filiaal van de Rabobank in Kanaleneiland, is een werkstraf van 100 uur geëist.  

Tegen de 32-jarige man uit Zeist, die twee keer nepbommen plaatste bij het filiaal van de Rabobank in Kanaleneiland, is een werkstraf van 100 uur geëist.  

Twee keer legde de man nepbommen bij de Rabobank aan de Beneluxlaan. Beide keren, op 5 en 18 februari 2019, werd er groot alarm geslagen, de omgeving afgezet en het kantoor ontruimd. Woensdag stond de man voor de rechter; de officier eiste een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke celstraf met hierbij een verplichte behandeling.

Nepbommen

Op 5 februari werd een pakket bij de Rabobank aangetroffen, omwikkeld met ducttape waarop een klok was bevestigd. Omdat het mogelijk om een explosief ging, werd het Team explosievenverkenning ingeschakeld dat concludeerde dat het om een nepbom ging. Voor de zekerheid werd het kantoor toen ontruimd, en de omgeving in een straal van 500 meter afgezet.

Op 18 februari zat de nepbom in een koffer. Twee pakketten in de koffer stonden met stroomdraden in verbinding en er knipperde een rood lichtje. Ditmaal kwam de Explosieven Opruimingsdienst ter plaatse, werd het tramverkeer stilgelegd, het autoverkeer omgeleid, 44 woningen werden ontruimd en 200 mensen geëvacueerd en opgevangen door de gemeente.

Problemen

Aan de hand van sporenonderzoek en camerabeelden kon de verdachte op 20 februari worden aangehouden. Hij bekende de feiten in de rechtbank. Als reden voerde hij aan dat hij een gesprek met de bank uit de weg wilde gaan over ongeregeldheden met een rekening waar hij van werd verdacht. Ook had hij andere problemen, zowel financieel als psychisch. Deskundigen adviseren dan ook hem als verminderd toerekeningsvatbaar te beschouwen.

In zijn eis woog de officier deze persoonlijke omstandigheden mee, maar ook de grote financiële gevolgen en de maatschappelijke onrust die ontstond door de nepbommen.

Alles overwegende eiste hij een werkstraf van 100 uur, een voorwaardelijke celstraf van twee maanden met een proeftijd van twee jaar  en daarbij een meldplicht en een behandelverplichting. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
  1. GeenStijl@Utrecht

    Tja zo kom je er wel goed mee weg ….🤔🤔🤔, ik denk dat een celstraf beter op zijn plaats zou zijn geweest in dit geval.

  2. Massegast

    Psychische problemen en verminderd toerekeningsvatbaar vind ik moeilijk te rijmen met een taakstraf. Dus: celstraf om het gezonde verstand en het welbegrepen eigenbelang weer terug te krijgen. Daarna verplichte opname. Geen verplichte behandeling. Gaat ie toch niet doen. Net zo min als die taakstraf. Het gaat hier wel om een ernstige zaak en een hardnekkig typje, want: Niet één bom, nee, twee bommen.

  3. wollie

    @massegast, die tweede nepbom was voor als de eerste onverhoopt niet af zou gaan.

  4. w

    wat een straf haha, was er ook een werkstraf geeist als het bij een moskee of parlementsgebouw was gebeurd?

  5. bee

    voor een wietplant krijg je nog meer straf.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).