Woningprijzen in gemeente Utrecht afgelopen 5 jaar met 42 procent gestegen | De Utrechtse Internet Courant Woningprijzen in gemeente Utrecht afgelopen 5 jaar met 42 procent gestegen | De Utrechtse Internet Courant

Woningprijzen in gemeente Utrecht afgelopen 5 jaar met 42 procent gestegen

Woningprijzen in gemeente Utrecht afgelopen 5 jaar met 42 procent gestegen
De Domtoren gezien vanaf de Neudeflat. Foto: DUIC / Robert Oosterbroek
De woningprijzen in Utrecht zijn de afgelopen vijf jaar met 42 procent gestegen, blijkt uit onderzoek van onafhankelijk technologiebedrijf Calcasa.

De woningprijzen in Utrecht zijn de afgelopen vijf jaar met 42 procent gestegen, blijkt uit onderzoek van onafhankelijk technologiebedrijf Calcasa.

Utrechters die geen huis kunnen betalen in de stad zoeken hun heil steeds vaker in omringende gemeenten. Hierdoor zijn de huizenprijzen ook daar met 30 procent gestegen.

In de 15 grootste steden van Nederland zijn de huizenprijzen met 40% gestegen, met Amsterdam als uitschieter met een stijging van 65%. Bovendien is de huizenmarkt uit balans: het jaarlijkse aantal verkopen van huizen in de Randstad is in vijf jaar gestegen van 123 duizend naar 280 duizend woningen terwijl het aanbod blijft verder dalen.

Calcasa is een onafhankelijk technologiebedrijf gespecialiseerd in de waardering van onroerend goed.

7 Reacties

Reageren
  1. Chantal

    Yesssss!!!!

  2. Fred

    #bubbel

  3. cas

    Dat dit een ongezonde ontwikkeling is ziet iedereen. Prima, wanneer je een huis koopt e.d. Alleen wil ik dat mensen over een aantal jaar niet gaan huilen dat hun huis “onder water” staat. Verkoop het dan maar met verlies/restschuld, maar denk wel dat je eigen schuld is geweest.
    De markt corrigeert zich namelijk wel weer.

  4. Capiche

    Grappig, toen ik jaren geleden riep dat de bubbel al lang weer bezig is en dat de vastgoedsector de boel bepaalt in Utrecht en de prijzen opblaast werd ik weggehoond (door de vastgoedsector met name), grappig dat het al weer jaren bezig is. Behalve voor steeds meer mensen (de overgrote meerderheid) die niks meer kunnen qua wonen en huizen.

  5. Wim Vreeswijk

    Ik sprak een week geleden nog een NVM-docent die eind 2019/2020 vanwege de enorme schuldenpositie van 2300 miljard in Italië, evenals de schuldenberg in de VS van 19 biljoen, een enorme rentestijging zal plaatsvinden. Zelfs Utrecht ontkomt hier niet aan, want er is voor 2 miljard aan NHG-garanties aan huizenkopers verstrekt, zo las ik in de voorjaarsnota 2018. Ik heb het dan nog niet over het feit dat huizenkopers 20% eigen geld moeten meebrengen bij een aankoop.Al met al gaan we spannende tijden krijgen.

  6. Dymph

    Money is the root of all evil. De grote hebzucht van de vastgoedwereld zal ooit weer ten val komen. En ook de overheden zullen in die val meegetrokken worden, omdat er niet serieus tegen is opgetreden en er geen oog voor de behoeften van de gewone mens is.

  7. Erwin K

    Help me even,wat is hier precies de schuld van de vastgoedwereld? We zien hier simpelweg marktwerking, vraag en aanbod. Er zijn kennelijk veel mensen die in Utrecht willen wonen en te weinig aanbod. Dat laatste kan de vastgoedwereld mee helpen, door meer huizen te bouwen. Wat of niet mogelijk is want er worden te weinig vergunningen afgegeven door de gemeente, en/of er is te weinig bouwgrond en/of de gemeente vraagt dermate hoge prijzen voor bouwgrond dat het niet lonend is om huizen te bouwen. Veel nieuw aanbod betekent meer concurentie en duslagere prijzen.

    Verder is het overgrote deel particuliere koop en verkoop. De vastgoedwereld heeft 0,0 rol wanneer ik mijn huis verkoop voor 42% boven de aankoopprijs in 2013. En dat is precies wat ik van plan ben, mijn huis (idd gekocht eind 2013) gaat volgend jaar de verkoop in. Hopelijk staat de teller dan op 50+%

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).