Zeven jaar cel voor doodslag op glazenwasser Willem Woertman | De Utrechtse Internet Courant Zeven jaar cel voor doodslag op glazenwasser Willem Woertman | De Utrechtse Internet Courant

Zeven jaar cel voor doodslag op glazenwasser Willem Woertman

Zeven jaar cel voor doodslag op glazenwasser Willem Woertman
De 61-jarige John R. uit Utrecht heeft een celstraf van zeven jaar gekregen voor de doodslag op Willem Woertman, een glazenwasser uit Maarssen. Tussen de twee, die elkaar twintig jaar kenden, escaleerde een zakelijk conflict.

De 61-jarige John R. uit Utrecht heeft een celstraf van zeven jaar gekregen voor de doodslag op Willem Woertman, een glazenwasser uit Maarssen. Tussen de twee, die elkaar twintig jaar kenden, escaleerde een zakelijk conflict.

R. bracht de glazenwasser in november 2015 om het leven door op hem in te slaan met een betonnen sierkip, in zijn flat in Overvecht. Woertman was een zakenkennis van R., maar hun zakelijke relatie liep door een conflict volledig uit de hand.

De man beweerde volgens het Algemeen Dagblad tijdens de rechtszaak dat hij jarenlang bedreigd en gechanteerd werd door de 53-jarige glazenwasser. Om een schuld af te lossen repareerde hij regelmatig de oldtimer van Woertman. R. kwam nooit meer van de glazenwasser af, ondanks dat hij het gevoel had dat hij de schuld al had ingelost.

Op een gegeven moment escaleerde een nieuw conflict in een vechtpartij, waarbij R. de ruiterwasser meermaals met de sierkip tegen het hoofd sloeg, waardoor de Maarssenaar overleed. R. stopte het lijk in een dekenkist en zette die dagen later in zijn bestelbus, maar toen de familie van Woertman en de politie onraad rook, gaf hij zichzelf aan.

11 Reacties

Reageren
 1. De vrolijke noot.

  Nogal een flinke straf voor een uit de hand gelopen ruzie, volgens mij gaat de rechtbank voorbij aan de psychische druk van de dader, die door het slachtoffer is uitgeoefend en ertoe heeft geleid dat de dader op deze wijze handelde.
  Ik vind het zelfs kwalijk dat het OM zo hoog is gaan zitten, gezien de achtergrond van het slachtoffer, nee wel straf maar dan zeker de helft minder met behandeling.

 2. [email protected]

  Als je goed nadenkt en dit verhaal hebt gelezen, kan ik inderdaad stellen dat de straf te hoog is, was een behandeling niet beter geweest voor iemand met een schoon strafblad.
  Tijdens deze lange detentie zal de dader er niet beter uitkomen, ik ben het met de vrolijke noot eens, behandeling zou in dit geval beter zijn, ook voor de samenleving.
  Dit verhaal kent nu twee slachtoffers, en een zeer slechte advocaat als ik dit allemaal zo lees.

 3. utrechtse vogel

  Uit de hand gelopen ruzie? Er is iemand doodgeslagen! Met een sierkip!!

 4. Wim Vreeswijk

  Lijkt mij een typisch gevalletje van een jarenlang geëscaleerde chantagerelatie. Toen dat nòg verder escaleerde heeft John R. zich kennelijk uit noodweer, dus vrijspraak, deze Willem Woertman, overigens ooit een professioneel boksel, in een situatie van noodweer doodgeslagen. De eis van 7 jaar van het O.M. lijkt dan ook m.i. veel te hoog, doch aangezien Pro Deo advocaten, vanwege rijksbezuinigingen van 65 miljoen op Pro Deo Advocaten, er zo min mogelijk tijd en energie in kunnen steken, ontstaat er m.i. een redelijk duidelijk geval van klassejustitie

 5. [email protected]

  @utrechtse vogel 6/7/2016 – 11:16;

  Tijdens een handeling van geweld kijk je er niet naar of het nu een sier kip is of een mes, natuurlijk is er iemand doodgeslagen en moet dit gestraft worden, maar kijk eens naar het hele verhaal dan zie je duidelijk dat er zwaar verzachtende omstandigheden zijn voor de dader, met nota bene een schoon strafblad.
  Deze hele zaak laat weer zien dat het OM ver buiten de realiteit staat van de maatschappij, word het niet tijd om eens een flinke bezem door dit OM te halen.

 6. Melati

  Opmerkelijk dat er mensen menen dat dit een te hoge straf is, ik vind als je iemand het leven ontneemt geen straf te hoog is, doch pleit ik niet voor absurd hoge straffen.
  Z’n 68ste verjaardag kan ie buiten detentie vieren, dat kan degene die is vermoord nooit meer doen.
  Ik heb in mijn familie iemand op soortgelijke wijze verloren en de dader zie ik soms nog lopen, lekker op een terrasje zitten, is inmiddels ruim 25 jaar geleden gebeurd maar diegene heeft inmiddels vrouw kinderen, lekker op vakantie enz.. Je moest ns weten hoe wrang dat is als m zie.
  Vergelding mag geen maatstaf zijn maar iemand ombrengen mag voor mij best een minimumstraf van zeg 20 jaar voor staan, zonder ook maar een uurtje aftrek.

 7. Wim Vreeswijk

  Als ik zijn advocaat was geweest, had ik zijn hoger beroep gratis (!) gedaan. Wellicht dat de extra publiciteit hierover zijn advocaat extra reklame, dus klanten had opgeleverd.

 8. Wim Vreeswijk

  De eis van het O.M. van 7 jaar of 84 maanden lijkt mij voor een duidelijke noodweerzaak veel te veel. Bij goed gedrag in detentie krijgt hij weliswaar 28 maanden korting en komt het neer op uiteindelijk 56 maanden. In Nederland zijn detentiekosten het hoogste van heel Europa met 202,65 per dag (Bron: CBS 5-2-2016) wat bij 56 maanden uitzitten neerkomt op circa 1680 dagenx202,65= circa 340.452 euro. Voor dat geld had je inderdaad veel beter in hoger beroep door kunnen procederen, want dan had je de gemeenschap een hoop belastinggeld kunnen besparen.

 9. Zwaantjue

  Op de eerste plaats, Woertman was geen lieverdje. Je zag hem ook nog terug bij een programma op tv, over glazenwassers etcetera. Hij hield er wel van, om mensen met de dood te bedreigen.

  Maar met John R. heb ik helemaal geen medelijden, zoals jullie hierboven schrijven. Dat zal ik ff uitleggen. Iemand met een betonnen kip doodslaan, gaat in fases. Dus bij de eerste klap met zo’n kipvleugel…… ligt die andere al op de grond of probeert op te staan.

  Geef je hem nog een keertje een klap met zo’n betonnen Calimero de Kuiken….. dan ligt ie gegarandeerd buiten westen………. Maor daarna heeft deze John, dus nog doorgeslagen……. totdat schijnbaar zijn hele schedel verbrijzeld was en het bloed uit zijn oren kwam.

  Zo’n mongool, moet veel langer dan 7 jaar vastzitten en voor zulke gekken, zijn er geen verzachtende omstandigheden en dat zal ik ff uitleggen.

  Voor maar …… euro heb je een gas-buks in de dumpzaak. Stel dat John zich zo bedreigd voelde, dan kocht hij zo’n gas-buks en als die mongool hem weer kwam chanteren, dan schoot hij ff naar zijn knieën. Dus dan kon woertman voor de rest van zijn leven niet meer dreigen of werken en dan zei hij tegen hem……. “de volgende x is dat recht in je harses!!”

  Maar, nee, deze gefrustreerde kip, slaat hem dood met een 1-dags kuikentje en dan zie ik hierboven, dat jullie het voor zo’n Pipo opnemen,

 10. Verbaasd

  …. En Oscar Pistorius heeft zes jaar gekregen nadat hij zijn vriendin met vier kogels heeft vermoord….

 11. Jan

  Geen stijl

  Mooi om de ractie te zien als het om een blanke dader gaat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).