Zeven jaar cel geëist voor mishandeling en dood Lucas de Ruwe | De Utrechtse Internet Courant Zeven jaar cel geëist voor mishandeling en dood Lucas de Ruwe | De Utrechtse Internet Courant

Zeven jaar cel geëist voor mishandeling en dood Lucas de Ruwe

Zeven jaar cel geëist voor mishandeling en dood Lucas de Ruwe
Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van 7 jaar geëist tegen Dirk K. Hij zou de 25-jarige Lucas de Ruwe op 7 juli 2018 met enkele klappen van het leven hebben beroofd in een snackbar aan de Amsterdamsestraatweg.

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van 7 jaar geëist tegen Dirk K. Hij zou de 25-jarige Lucas de Ruwe op 7 juli 2018 met enkele klappen van het leven hebben beroofd in een snackbar aan de Amsterdamsestraatweg.

De officier van justitie vond dat de verdachte, een nu 26-jarige man uit Utrecht, zich hiermee schuldig had gemaakt aan zware mishandeling de dood tot gevolg hebbend.

In de bewuste nacht ging het slachtoffer met twee vrienden nog even iets eten in het cafetaria. Ze hadden gedronken en waren baldadig. Het Openbaar Ministerie vertelt over de bewuste avond: “Bij aankomst maakten ze een opmerking tegen de verdachte die daarop gelijk agressief reageerde. Het bleef bij een woordenwisseling; de verdachte vertrok en de drie vrienden gingen iets bestellen.”

Tweeënhalve minuut later kwam de verdachte terug, richtte zich op Lucas die nietsvermoedend op zijn telefoon stond te kijken, en gaf hem uit het niets een harde vuistslag tegen de linkerkant van zijn hoofd. Lucas gaat out en krijgt meteen een tweede keiharde nekslag.

Videobeelden

Bij het bekijken van de videobeelden van de bewuste avond ging er een schok door de volle zittingszaal. Omdat hij zich niet op deze slagen heeft kunnen voorbereiden is de schade maximaal. Een bloeding onder het hersenvlies, ophoping van hersenvocht, vocht in de luchtwegen en longen, een gezwollen brein door zuurstoftekort en een gescheurd bloedvat in de nek. Na vijf dagen komt Lucas door deze verwondingen te overlijden.

De verdachte verklaarde dat de jongens hem wilden beroven en hem hadden geslagen. Hij was teruggekomen om nog een broodje te halen. De jongens wilden ‘hem nog een keer pakken’ en uit schrik had hij toen geslagen. “Klinkklare onzin”, meent de officier van justitie. Nergens in het dossier is ondersteuning voor deze verklaring. Op beelden is te zien dat verdachte buiten zijn spullen weglegt, met versnelde pas terugkeert naar het cafetaria, vermoedelijk om zijn gram te halen voor de woordenwisseling, zonder aarzeling of schrik op zijn doel af gaat en vol en gericht uithaalt. De officier van justitie denkt wel dat de verdachte Lucas niet met opzet gedood heeft.

Lang strafblad

Bij zijn eis van zeven jaar gevangenisstraf woog de officier van justitie mee dat er weliswaar geen opzet was op de dood, maar dat dit wel het gevolg was van het handelen van de verdachte. Het OM over de verdachte: “Een man die snel uitbarst in agressie, die een boksbeugel op zijn hand heeft getatoeëerd, die de confrontatie opzoekt”. Ook woog hij mee dat de klappen die verdachte uitdeelde keihard waren, dat hij een lang strafblad heeft met hierop een veroordeling voor geweldsdelicten, dat hij volledig toerekeningsvatbaar is en handelde met voorbedachte raad.

Uit de verklaringen van de nabestaande kwam naar voren hoe zeer Lucas wordt gemist. Zijn broer en zus vertelden hoe hij, toen hij 18 was zijn donorcodicil regelde en dat “zijn liefdevolle hart nu voortleeft in een ander”. Ook de officier ging in op het verdriet van de nabestaanden en besloot zijn requisitoir met: “Lucas was een sociale en loyale jongen. Hij had veel vrienden, had geen kwaad in de zin en ging confrontaties juist uit de weg. Dat juist hij slachtoffer is geworden van zinloos geweld is onverteerbaar.”

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Henk

  Wat zijn we met zijn allen afgedwaald in NL. Iemand doodslaan en bij goed gedrag natuurlijk na 2/3e van de straf al weer vrij.

  Dus na 4 jaartjes loopt deze crimineel weer vrolijk rond.

  Je zoon, broer, neef is dood en komt nooit meer terug.

 2. Reguurder

  Zeer triest deze zaak, laat zien dat uitgaan en alcohol/drugs mensen veranderen in vreemde wezens die loslippig wórden of agressief gedrag.
  Laten we vooral leren van deze zaak waar jonge levens zijn verwoest door actie en reactie.
  Lucas dood, en Dirk voor het leven getekent.

 3. GeenStijl@Utrecht

  Zoals alles in het leven is het actie en reactie, het verschrikkelijke dat de jongeman dood is, maar als hij en zijn metgezellen hun mond hadden gehouden was dit niet gebeurd.
  Hadden ze niet eerder die avond een beveiliger gekleineerd en brutaal geweest, volgens mij heeft dit verhaal twéé kanten.
  Laten we wel eerlijk blijven en naar de feiten kijken en niet in emotie reageren.
  Het blijft een verschrikkelijke zaak, zeker vóór de nabestaanden.

 4. Bernhard

  Over een paar jaar staat dit heerschap weer op straat, zodat hij nog meer mensen kapot kan slaan. Verschrikkelijk. Wat een laffe aanval ook, zo van achter.

 5. Ihsan

  @Reaguurder. Hij kwam vrolijk de rechtszaal ingelopen, luchtklusjes blazend naar zijn familie… Dat komt niet echt ‘getekend’ over. Een strafblad van 17 pagina’s met voornamelijk geweldsdelicten is eerder een indicatie dat hij geen enkel geweten heeft.
  @ Geenstijl. Wat maakt het uit of iemand een beveiliger is? Mag je wel brutaal zijn tegen “gewone” burgers (zoals Pegida was afgelopen week), maar niet tegen een “beveiliger”? Het is maar goed dat jij geen rechter bent. Wat een bizarre willekeur. Als er iemand is die niet in emotie had moeten reageren was het wel de dader in kwestie.

 6. Geenstijl@Utrecht

  @Ihsan 19/1/2019 – 17:22,

  Misschien zou je eens goed en duidelijk moeten lezen, soms begrijp je het dan ook.
  Dit drama heeft voor iedereen die hier betrokken bij is, dader, slachtoffer, familieleden een enorme impact, dus hou op met aannames.

 7. Ihsan

  @Geenstijl. Kun je ook inhoudelijk reageren, of blijf je enkel met zulke onzinnige oneliners komen? Ik neem uw opmerking ter kennisgeving aan. Ik heb geen medeleven met mensen die een woordenwisseling omzetten in doodslag. Natuurlijk heeft deze zieke daad een impact op de dader. Hopelijk een langere impact dan een paar jaar brommen. Voor de samenleving zou het goed zijn als hij in die tijd een geweten kan ontwikkelen.

 8. bart

  Te bizar voor woorden… 6 jaar.

  Wat ook erg stuitend is, is dat er vanuit de familie van de dader Dirk Kros geen enkele compassie wordt getoond.

  Via Facebook wordt vol verdriet gereageerd dat hij zo veel jaar moet zitten. Ongelofelijk. De familie van het slachtoffer heeft levenslang gekregen!

  Echt, ik begrijp het niet.

 9. Nmb

  Deze dader was afgelopen weekend alweer in een café in Utrecht waar zijn broer werd doodgeschoten… Dus veroordeeld tot 7 jaar cel in 2019 en nu alweer rondlopen?!

 10. Kross

  Niet na 2/3e maar dus september 2021 alweer vrij.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).