‘Zwakbegaafde Gökmen T. krijgt advocaat toegewezen’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Zwakbegaafde Gökmen T. krijgt advocaat toegewezen’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Zwakbegaafde Gökmen T. krijgt advocaat toegewezen’

‘Zwakbegaafde Gökmen T. krijgt advocaat toegewezen’
Gökmen T., de verdachte van de tramaanslag op het 24 Oktoberplein, krijgt een advocaat toegewezen van de rechtbank. Uit onderzoek blijkt volgens het AD dat Tanis zwakbegaafd is, een laag IQ heeft, narcistische trekken vertoont en zich verheven voelt boven de rest van de samenleving.

Gökmen T., de verdachte van de tramaanslag op het 24 Oktoberplein, krijgt een advocaat toegewezen van de rechtbank. Uit onderzoek blijkt volgens het AD dat Tanis zwakbegaafd is, een laag IQ heeft, narcistische trekken vertoont en zich verheven voelt boven de rest van de samenleving.

De 38-jarige Gökmen T. wordt verdacht van de schietpartij met een terroristisch oogmerk op het 24 Oktoberplein in Utrecht. De verdachte is inmiddels onderzocht in het Pieter Baan Centrum en er is een rapport uitgebracht.

Het AD heeft inzage gehad in het rapport en meldt dat T. verminderd toerekeningsvatbaar is en zegt nog altijd achter zijn daden te staan. Hij zou onder meer zwakbegaafd en verslavingsgevoelig zijn.

Rechtsbijstand

De rechtbank besloot eerder dat T. verplicht aanwezig moet zijn bij de laatste regiezitting op 16 december voordat de inhoudelijke rechtszaak op 2 maart 2020 van start gaat. “Het is in zijn belang dat de stand van het onderzoek ook in zijn aanwezigheid wordt besproken, en dat hij zijn standpunt over de voortgang kenbaar kan maken”, aldus de rechtbank.

“En net als op de voorgaande zitting zal ook het onderwerp van zijn rechtsbijstand besproken worden.” T. wil namelijk geen advocaat, omdat hij ‘geen democraat is’. Ook gaf hij eerder aan de rechtbank niet te erkennen. Volgens het AD zal hij inderdaad een advocaat nodig hebben en die aan hem toewijzen. Waarom en hoe de rechtbank deze afweging maakt wordt duidelijk tijdens de zitting.

Eerdere zittingen

Gökmen T. was niet aanwezig op de zitting in september, maar op de eerste zitting in juli was hij er wel. Toen werd hij daartoe ook verplicht door de rechter. Hij heeft eerder al twee bekentenissen afgelegd.

T. wordt verdacht op 18 maart op meerdere mensen geschoten te hebben in de tram bij het 24 Oktoberplein en daarna tijdens zijn vlucht. Na een klopjacht kon hij dezelfde dag nog worden aangehouden.

De verdachte is geen onbekende bij justitie, hij stond meerdere keren voor de rechter. Een paar dagen voor de aanslag zat hij nog vast, maar toen werd besloten dat hij zijn rechtszaak in vrijheid mocht afwachten. De rechtbank zal de zaak op 2, 3, 5 en 6 maart 2020 inhoudelijk behandelen.

7 Reacties

Reageren
 1. Hetty

  Zo te lezen is de kans op herhaling heel groot. Het lijkt me het beste, dat de samenleving levenslang tegen deze man beschermd gaat worden. En dat hij niet met een kluitje in het riet word gestuurd door middel van een taakstrafje. Of een paar maandjes zitten. En daarna zijn gang weer kan gaan.

 2. Yoshua

  @Hetty,
  Een taakstrafje of een paar maandjes zitten voor maar liefst vier brute moorden die straf krijg je zelfs niet in België of andere EU landen waar lage straffen worden gegeven bij levensdelicten.
  In Nederland staat voor viervoudige moord gewoonlijk levenslang.
  Vreemd dat jij denkt dat juist in het land met de hoogste straffen op levensdelicten er een taakstraf zou worden gegeven.
  We hebben het niet over duizend kilo cocaïne invoeren waar een voor EU begrippen een lichte straf voor staat in ons mooie land.
  Ik hoop dat de rechters toch rekening gaan houden dat Gökmen Tanis zwakzinnig is en eigenlijk geen flauw idee heeft wat hij anderen zou hebben aangedaan.
  Waarschijnlijk beseft hij niet eens dat de mensen die hij heeft geschoten door zijn kogels zijn gestorven.
  Meest verstandige strafmaatregel is vier jaar voor ieder slachtoffer dus een jaar en dan de TBS in voor een totale behandeling.
  Daarna natuurlijk 24/7 ambulante zorg en begeleid wonen.
  Waarschijnlijk is dit een betere maatregel dan wanneer je een zwakbegaafde levenslang gaat wegzetten zonder dat die enig besef heeft waarom hij moet wachten op zijn sterven in de gevangenis.

 3. Scherpschutter

  Het doet helemaal niet ter zake of Tanis al dan niet zwakbegaafd is. In een moreel rechtssysteem draait het om 3 zaken:

  1) Recht doen aan slachtoffers middels proportionele straffen. Oog om oog. Tand om tand. Een leven nemen is recht op je eigen leven opgeven. Tanis zou in een moreel land ter dood veroordeeld worden.
  2) Genoegdoening voor de nabestaanden van de slachtoffers. Tanis zou dwangarbeid moeten verrichten als hij zelf niet de middelen heeft om de nabestaanden van de slachtoffers uit eigen zak te betalen en zou hiernaast ook de kosten voor opsluiting en behandeling uit eigen zak moeten betalen.
  3) Bescherming van de maatschappij. Zwakzinnig of niet, iedereen verdient bescherming tegen moordenaars. Zwakzinnigheid zou echter eerder een reden moeten zijn om heerschap nooit meer vrij te laten, dan een reden om heerschap van een verzachtende omstandigheid te voorzien, laat staan behandeling.

  Helaas leven we niet in een werkelijke genadeloos eerlijke rechtsstaat waar daad, straf en boetedoening in balans zijn, maar in een soort sprookjesland a la de Efteling waar daders vanuit een rechtsperspectief zelf ook als slachtoffer worden gezien en zelfs op kosten van belastingbetalers (nabestaanden van slachtoffers inclusief) worden geachte de dader van een tamelijk luxueus leventje te voorzien, inclusief alle gemakken.

  Om te weten hoe dit gaat aflopen hoef je alleen maar naar een (in beginsel) vergelijkbare zaak uit de jaren 80′ te kijken. Moordenaar Cevdat Yilmaz legde er ook 4 om, kreeg levenslang en blijkt ineens sinds 2001 in een TBS kliniek te zitten, waar hij regelmatig lekker naar buiten mag om gezellig tijd met zijn gezinnetje door te brengen. Welkom in Nederland. Kromstaat avant la lettre…Om over de Volkert van der G. schande nog maar te zwijgen natuurlijk…

  Hard maar waar. Tanis zal niet proportioneel worden gestrafd. De nabestaanden van de slachtoffers zullen worden bestraft door de kosten van Tanis voor levensonderhoud, opsluiting en behandeling te moeten betalen en recht aan de doden zal al helemaal niet worden gedaan, noch zal de maatschappij de bescherming krijgen die ze verdient… In 2038 lezen we waarschijnlijk tot ieders verbijstering op DUIC.nl dat Tanis vrij rondloopt in Utrecht tijdens zijn TBS verlof…

 4. Lombokker

  Opbergen en zo min mogelijk kosten meer aan deze man maken. Deze man heeft iedereen veel gekost, aan verdriet en ook aan geld. Nooit wat bijgedragen aan de maatschappij, anders dan ellende. Sleutel na opsluiten weggooien aub.

 5. Katja

  Een terrorist IS zwakbegaafd.

 6. RV

  Dat experts bedacht hebben dat die gast zwakbegaafd is…. Ben ik nu ook een expert
  Hoewel ik hem dan weer niet “verminderd” toerekeningsvatbaar beschouw

 7. Kadoendra

  @Hetty

  4 moorden gedaan met een terroristisch oogmerk, dat gaat hem minstens 30 jaar cel opleveren en daarna begint de jarenlange TBS behandeling.
  Dus misschien is zijn eerste middagje met proefverlof over zo’n 40 jaar…………….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).