10de Internationaal Kamermuziekfestival maakt Utrecht (even) tot navel van de muziekwereld | De Utrechtse Internet Courant 10de Internationaal Kamermuziekfestival maakt Utrecht (even) tot navel van de muziekwereld | De Utrechtse Internet Courant

10de Internationaal Kamermuziekfestival maakt Utrecht (even) tot navel van de muziekwereld

10de Internationaal Kamermuziekfestival maakt Utrecht (even) tot navel van de muziekwereld

“Geen wereldstad, geen dorp, Utrecht is precies goed” dat riep vioolvirtuoos Janine Jansen vorig jaar uit over haar nieuwe woonplaats. Het was aan de vooravond van de negende editie van het Internationale Kamermuziekfestival. Komende woensdag gaat daarvan de tiende aflevering – jubileum! – van start. Hiervoor heeft deze topper van de internationale klassieke muziekwereld opnieuw een keur van grote geestverwante collega-musici weten te strikken.

Door: Rob van der Hilst

Voor liefhebbers van kamermuziek – dit is klassieke muziek die speciaal is geschreven voor een enkele solist tot een klein orkest aan toe – wordt Utrecht de komende week even de navel van de wereld. Van heinde en verre komen zij er weer op af. En dit vanwege de grote muzikale en persoonlijke aantrekkingskracht van artistieke festivalleider Janine Jansen. Met een internationale concertagenda van jewelste weet zij ‘iedereen’ die er toe doet in de klassiek, en die zij regelmatig overal ter wereld ontmoet, te bewegen om naar de Nederlandse Domstad af te reizen. Uitgerekend in een periode die door menigeen wel als een van de raarste van het jaar wordt beschouwd, tussen Kerst en Oud en Nieuw.

Al mag Janine Jansen pas sinds 2011 ingezetene van Utrecht zijn – waar zij aan een van de fraaie grachten woont – in de Domstad liggen wel haar muzikale wortels. Vader Jan was er Domorganist, grootvader Maarten Kooy Domcantor en aan het Utrechts Conservatorium zette ze haar eerst stappen op weg naar een beroepsloopbaan. Menig bezoeker van de populaire zaterdagmiddagconcerten in de Utrechtse Domkerk zullen zich nog optredens van een piepjonge Janine kunnen herinneren. Wat toen al opviel, en nu nog steeds, was en is dat zij zich in al haar muziekuitvoeringen als het ware op de muziek stòrt. Intensiteit blijkt haar ‘handelskenmerk’ te zijn en zowat in alle muzikale uitdrukkingsvormen. Alleen hierdoor onderscheidt zij zich van veel van haar generatiegenoten in de beroepsmuziekpraktijk, met of zonder viool onder de kin.

Dat Janine Jansen een enomre uitstraling  heeft, op maar ook buiten het podium, is zeker ook in het festivalprogramma van dit jaar merkbaar: het is niet uitsluitend roemruchtheid dat de klok slaat. Ook al oefenen namen als Menahem Pressler, meester-pianist die oprichter en spil was het beroemde Beaux Artstrio (1955-2008), tenor Christoph Prégardien en mezzo-sopraan Christianne Stotijn op kenners en liefhebbers van kamermuziek zondermeer grote aantrekkingskracht uit. Jansen is niet vergeten, zo blijkt, dat zij al op heel jonge leeftijd met muziek in aanraking kwam. Vandaar dat optredens van een orkest van jonge violisten, de Fancy Fiddlers, en van jonge winnaars van het Prinses Christinaconcours – in een rijdende concertzaal voor kinderen vanaf 4 jaar! – geprogrammeerd staan.

Ook zo’n beetje de gehele historische binnenstad van Utrecht wordt bij het festival betrokken: wie daarin al vrij lang rondloopt om er uiteindelijk te gaan wonen weet op enig moment wel waar fraaie en geschikte concertplekken te vinden zijn. Onder de titel Kerkenmarathon worden op twee dagen (verwarmde) historische kerken aangedaan waarbij het publiek zich met Glühwein en oliebol van de ene plaats naar de andere beweegt. Andere concertsoorten tijdens het festival: ‘Janine and friends’, Krasconcerten, een Late Night Concert, Meester & leerling, Verborgen juwelen en ga zo maar door. Het festivalprogramma vertoont inderdaad veel feestelijks. Leuk aan het einde van een heel jaar.

Startschot

Het startschot van het festival vindt op Tweede Kerstdag plaats in de Rode Doos in Leidsche Rijn. Voor jong en oud wordt om 13 uur het muzikale sprookje Marfoesjka en de Vorst van schrijfster Annechien Koerselman uitgevoerd waarbij muziek van Vivaldi, Sjostakovitsj, Schumann, Schnittke en Bach klinkt. Tv-presentator Yvon Jaspers is hierbij de verteller.

Om 15.30 is er in de Domkerk een voor oud en jong gratis toegankelijk orgelconcert dat door vader Jan wordt verzorgd. Op het muzikale kerstmenu staat werk van Bach, Reger en Messiaen. Daarmee is de kop van het Utrechtse muziekfeest er vanaf.

Het 10de Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht duurt tot en met zondag 30 december. Voor inlichtingen en kaarten bestellen: www.kamermuziekfestival.nl.

1 Reactie

Reageren
  1. wim notenboom

    was bekend met festival en evenals Delft kamermuziekfestival: houdt mij op de hoogte

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).