102-jarige verzetsstrijder legt krans bij 4 mei-herdenking Domplein | De Utrechtse Internet Courant 102-jarige verzetsstrijder legt krans bij 4 mei-herdenking Domplein | De Utrechtse Internet Courant

102-jarige verzetsstrijder legt krans bij 4 mei-herdenking Domplein

102-jarige verzetsstrijder legt krans bij 4 mei-herdenking Domplein
Het verzetsmonument op het Domplein. Foto: Utrechts Comité 4 Mei-Herdenking
Tijdens de 4 mei-herdenking op het Domplein zal de 102-jarige Hebe Kohlbrugge een krans bij het verzetsmonument leggen. Zij doet…

Tijdens de 4 mei-herdenking op het Domplein zal de 102-jarige Hebe Kohlbrugge een krans bij het verzetsmonument leggen. Zij doet dit samen met Robin (14) en Michelle (16) Heij. Deze jongeren zijn achterkleinkinderen van de in 1944 door de Duitsers geëxecuteerde Oranje Vrijbuiter Leo Heij.

De Utrechtse Kohlbrugge woonde tijdens de oorlog in Amsterdam. Zij zette een illegale verbindingslijn op met Zwitserland die bekend werd als de Zwitserse Weg. Voor haar verzetswerk kreeg Kohlbrugge na de oorlog twee medailles: de Bronzen Leeuw en de Amerikaanse Medal of Freedom.

Traditioneel staat Utrecht op 4 mei om acht uur stil bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogssituaties en vredesmissies. De plechtigheid op het Domplein wordt de afgelopen jaren door een steeds grotere groep mensen bezocht. Daaronder zijn opvallend veel jongeren.

Stille tocht

Ook trekt om half acht een stille tocht door de binnenstad. De tocht vertrekt vanaf het Pieterskerkhof en zal via de doorgang onder de Domtoren, uitkomen op het Domplein. Burgemeester Van Zanen zal na de twee minuten stilte op het Domplein een korte toespraak houden, waarna mevrouw Kohlbrugge en Robin en Michelle Heij een krans leggen namens het voormalig verzet. Vervolgens kan een ieder langs het verzetsmonument defileren.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).