Utrechts initiatief verzamelt 1729 gedichten in de openbare ruimte | De Utrechtse Internet Courant Utrechts initiatief verzamelt 1729 gedichten in de openbare ruimte | De Utrechtse Internet Courant

Utrechts initiatief verzamelt 1729 gedichten in de openbare ruimte

Utrechts initiatief verzamelt 1729 gedichten in de openbare ruimte
Gedicht Ingmar Heytze in de Dichterswijk. Bron Straatpoezië / CC
In een jaar tijd heeft het initiatief Straapoëzie van de Universiteit Utrecht 1729 gedichten verzameld. Het project heeft als doel om een inventarisatie te maken van alle poëzie in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen.

In een jaar tijd heeft het initiatief Straatpoëzie van de Universiteit Utrecht 1729 gedichten verzameld. Het project heeft als doel om een inventarisatie te maken van alle poëzie in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen.

‘Straatpoëzie’ is een initiatief van Kila van der Starre, die aan de Universiteit Utrecht een onderzoek doet naar ‘poëzie buiten het boek’. De website bestaat nu een jaar, en afgelopen jaar zijn er maar liefst 1729 gedichten aan de kaart toegevoegd, van 860 verschillende dichters. In Utrecht zijn 134 gedichten te vinden.

Ida Gerhardt komt als dichter het vaakst voor in de databank en het gedicht ‘h strk s d nzm ftsr’ is het meest bekeken. Dit gedicht, te vinden langs de fietssnelweg Leuven – Brussel, is een speelse variant van ‘hoe sterk is de eenzame fietser’, de titel van een album van Boudewijn de Groot uit 1973. Utrechter Ingmar Heytze staat met 18 gedichten op de vijfde plek van dichters die het vaakst voorkomen in de database.

De website was afgelopen jaar ook eenmaal zeer slecht bereikbaar: toen NOS op 3 in september 2017 aandacht besteedde aan de website crashte deze door de toeloop van bezoekers.

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).