20.000 bezoekers uit 60 landen luisteren in Utrecht naar geluiden die op andere plekken nauwelijks te horen zijn 20.000 bezoekers uit 60 landen luisteren in Utrecht naar geluiden die op andere plekken nauwelijks te horen zijn

20.000 bezoekers uit 60 landen luisteren in Utrecht naar geluiden die op andere plekken nauwelijks te horen zijn

20.000 bezoekers uit 60 landen luisteren in Utrecht naar geluiden die op andere plekken nauwelijks te horen zijn
Foto: Jelmer de Haas
Zo’n 20.000 bezoekers uit zestig verschillende landen kwamen afgelopen weekend naar Utrecht voor festival Le Guess Who?. Het evenement stond in het teken van geluiden die op andere plekken niet of nauwelijks te horen zijn. Het is muzikaal gezien een van de meest vooruitstrevende festivals ter wereld.

Zo’n 20.000 bezoekers uit zestig verschillende landen kwamen afgelopen weekend naar Utrecht voor festival Le Guess Who?. Het evenement stond in het teken van geluiden die op andere plekken niet of nauwelijks te horen zijn. Het is muzikaal gezien een van de meest vooruitstrevende festivals ter wereld.

Le Guess Who? wordt ook wel getypeerd als een ontdekkingstocht langs een ongekende diversiteit aan luisterervaringen en muzikale stromingen.

Tijdens de openingsavond debuteerde The Anonymous Project, waarbij verschillende artiesten anoniem optraden in een kubus in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Het was een ruimte voor artiesten om vrij te experimenteren en voor luisteraars een pure luisterervaring.

Nieuwe geluiden

Andere hoogtepunten waren onder meer de Pakistaanse qawwali-zanger Faiz Ali Faiz, hiphop legendes Antipop Consortium die hun langverwachte comebackshow gaven – hun eerste Europese optreden sinds 2009 – en The Harvest Time Project waarbij een eerbetoon gebracht werd aan de in 2022 overleden Pharoah Sanders, een icoon van de spirituele jazz.

De organisatie van het festival schrijft: Naast een oproep om te luisteren naar nieuwe geluiden is het ook een oproep om te blijven luisteren naar elkaar en meer empathie te creëren. Le Guess Who? is overtuigd van de kracht van muziek om een diepere verbinding met de wereld om ons heen te ervaren en om nieuwe inzichten en ideeën te stimuleren.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

U? Foto: Mirel Masic

U?

Tegelijk met Le Guess Who? vond ook het gratis festival U? plaats. Dit evenement trok ook duizenden bezoekers naar tal van locaties in de stad. Het programma werd gemaakt voor, maar vooral mét Utrecht, om de creativiteit van de stad in al zijn diversiteit te vieren. Twee dagen lang waren er in Utrecht Zuid, West en het centrum 150 programma’s te zien en ervaren, variërend van muziek, kunst, spoken-word, exposities en dans tot sport, workshops, VR, AI en zelfs een eendaags pretpark.

13 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  20.000 deelnemers uit 60 verschillende landen?
  Lekker duurzaam.

 2. Rik

  @Koel Hoofd: hoe krijg je het voor elkaar om zelfs over zo’n positief artikel een zure reactie te plaatsen. Dit festival draagt tenminste echt bij aan Utrecht als cultuurstad.

 3. Ton

  @ Koel Hoofd
  Waarvan zo’n 19.000 uit Nederland; hoofdzakelijk met de fiets of trein.
  Heb je verder nog iets toe positiefs toe te voegen ?

 4. Jack

  Dus 1000 deelnemers uit 59 andere landen. Die zullen toch niet allemaal op de fiets komen denk ik.

 5. Scherpschutter

  Koel Hoofd heeft een zeer terecht punt.

  https://www.tivolivredenburg.nl/over/duurzaamheid/

  Twintigduizend man uit 60 landen laten komen en dan pochen over o.a. je energiebesparende verlichting. Met de energie die dit ene evenementje gekost had de Tivoli de komende 3000 jaar vooruit gekund…

 6. Koel Hoofd

  @Rik@Ton
  We worden hier helemaal dood gegooid dat we moeten fietsen vanwege het milieu, dat autobezitters vervuilers zijn die de stad uit moeten, en dan is er nog de hetze tegen vliegen want de bitterballen zijn hier al lang vervangen voor hyperbewerkte smurrie vanwege het klimaat.
  Maar wel trots op een cultuurevenement waar kennelijk 40.000 buitenlanders met vliegtuigen, bussen en auto’s naar toe komen omdat de trein te vol zit?
  Dat is een behoorlijk pittige schizofrene situatie.

  Maar ik hoop dat jullie je hebben vermaakt.

 7. Herman

  Dus de vele miljoenen en miljoenen subsidie die de Utrechtse burgers worden genoten door velen van buiten Utrecht.

  Kan de stad die subsidie niet beter besteden aan activiteiten waar de Utrechtse betalers zelf iets aan hebben? Of nog beter die subsidie stoppen en de gemeentelijke belastingen verlagen?

 8. Don

  @Rik leg eens uit. Wat dragen geluiden die op andere plekken niet of nauwelijks te horen zijn gespeeld door artiesten die anoniem optraden in een kubus bij aan een cultuurstad.

 9. Gedachtekassie

  @Koel Hoofd, koel eerst even af en trek het je niet persoonlijk aan. Dan kan je er hopelijk objectief naar kijken en ff narekenen.
  Het is bijzonder hoe negatief mensen worden naar andere toe omdat de wereld niet zo inelkaar zit zoals zij zouden willen. Wen er maar aan, luister naar de ander en heb liefde voor elkaar en het leven.
  Jemig wat heb ik genoten van het festival en wat een bijzondere mensen en muzikanten ontmoet. Het heeft mijn wereldbeeld weer een stukje realistischer gemaakt en ik gun dit iedereen om mee te maken.

 10. Ton

  @ Koel Hoofd
  40.000 buitenlanders ?????????????????????
  Er staat 20.000 bezoekers (deels uit het buitenland).

 11. Marc

  Het was weer een prachtige editie

 12. Top Festival waar Utrecht terecht zeer trots op is.

  Utrecht toont hiermee haar visie internationaal door weer onderscheidend te zijn.! Een stad met een unieke culturele identiteit .

 13. Mats

  Was cool dat ons Stadsie zoiets uniek organiseert.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).