5 x jong muziektalent ontdekken in de kroeg | De Utrechtse Internet Courant 5 x jong muziektalent ontdekken in de kroeg | De Utrechtse Internet Courant

5 x jong muziektalent ontdekken in de kroeg

5 x jong muziektalent ontdekken in de kroeg
Iedereen weet de grote podia wel te vinden in de stad, maar waar kom je nou die onbekende bandjes of singer-songwriters tegen in een intieme setting? In een café onder het genot van een biertje is in Utrecht vaak namelijk net zoveel moois te vinden als bij de grotere podia. DUIC brengt een selectie van vijf cafés met regelmatig liveoptredens.

Iedereen weet de grote podia wel te vinden in de stad, maar waar kom je nou die onbekende bandjes of singer-songwriters tegen in een intieme setting? In een café onder het genot van een biertje is in Utrecht vaak namelijk net zoveel moois te vinden als bij de grotere podia. DUIC brengt een selectie van vijf cafés met regelmatig liveoptredens.

20160817 Hofman

– Hofman Café, Janskerkhof 17A

Martijn Mannak, programmeur Hofman Café: “Hofman is een laagdrempelig café met een divers cultureel aanbod en heel veel speciaal bier.” In het begin werd er al één keer per week livemuziek gespeeld en daar kwamen al snel comedy en theater bij. Dat past volgens de programmeur goed bij de doelgroep in Hofman.

Elke tweede zondag van de maand krijgt het publiek in het café op het Janskerkhof een nieuwe theateract voorgeschoteld. Het zijn volgens Mannak vooral de jonge makers die een plek krijgen op het podium van Hofman. “Soms willen ze een huidige voorstelling verbeteren of komen jonge nieuwe bands uit de regio naar ons toe. De avonden lopen steeds beter en geven ons zelfs de mogelijkheid om toerende artiesten een plekje te geven in combinatie met lokale support.”

“We boekten eens een Duits bandje. Bleek dat het een hele populaire band was die een week later in Paradiso zou staan. Stond de hele hut tot de nok toe vol met meisjes”

Eén van de leukste avonden vond Mannak toen Raoul Heertje bijna een jaar geleden kwam optreden. “Op een andere avond kwam er een Duits bandje dat via via werd aangeboden. Ik vond het wel goed klinken. Bleek dat het een hele populaire band was die een week later in Paradiso zou staan. Stond de hele hut tot de nok toe vol met meisjes. Erg leuk.”

Muzieklokaal 001

– Het Muzieklokaal, Bemuurde Weerd Oostzijde

Bram de Rooij van Het Muzieklokaal: “Het Muzieklokaal is een klassiek café/restaurant waar het vooral draait om muziek en een laagdrempelige manier om klassiek te beluisteren.” Na de zomer is het restaurant aan de Bemuurde Weerd Oostzijde weer het toneel van klassieke muzikanten op donderdagavond en zondagmiddag. Altijd gratis en gevarieerd.

“Het restaurant heet Het Muzieklokaal en zo is het interieur ook ingedeeld, als een klaslokaal. Het is niet pretentieus en voor iedereen leuk om te bezoeken”, aldus De Rooij. “Kom lekker in je alledaagse kleding binnen, neem een pilsje, eet wat en luister naar de muziek. We proberen mensen niet dingen bij te brengen, maar kennis te laten maken met klassiek.”

Het personeel van Het Muzieklokaal is veelal klassiek opgeleid. Zo lopen er een aantal violisten rond en ook een componist in opleiding. De Rooij weet zich nog een bijzondere avond te herinneren in het lokaal met een optreden van twee dames. “Beth & Flo is een duo op piano en zang. Ze kwamen binnen met een hoge hoed en een mooi pak en waren ontzettend humoristisch. Echt een leuke avond en tevens een mooie afsluiting van het seizoen.”

20160815 Venue 001

– Venue Utrecht, Varkenmarkt 16

Wilfred Jager, eigenaar van Venue Utrecht: “Venue is eigenlijk alles ineen. Voor Utrechtse begrippen is dat bijzonder, want het is een bar, kroeg, restaurant, lounge, discotheek en dancing. Soms is dat zelfs tegelijkertijd mogelijk.” In Venue Utrecht op de Varkenmarkt is de programmering divers te noemen.

“We hebben in het weekend een dj en gaan live bandjes programmeren. Daarnaast doen we mee aan het Smartlappenfestival en de Popronde. Doordeweeks hebben we weleens een pianist.” Het is volgens Jager moeilijk te omschrijven wat Venue precies is. Hij zegt dat tenten als Venue wel steeds meer in Utrecht komen. “Het is gewoon wat groter, gezelliger en ruimer.”

Op 2 september opent Venue groots met het nieuwe seizoen. De vrijdag- en zaterdagavond wordt meer gericht op echt uitgaan met een goede dj. “Op de openingsavond verloten we ook wat flessen drank onder de mensen voor de aftrap van het nieuwe seizoen.”

Stathe

– Stathe, Rozenstraat 15

Jaz Chen, medewerker van Stathe, zegt dat het café op de Rozenstraat vooral een eetcafé is, maar wel een bijzondere: “Het is daarnaast ook een borrelkroeg en een hele fijne dansplek. Hier kun je leuke bandjes ontdekken die het grote publiek nog niet kent.” De eigenaren van Stathe wilden vooral een plek voor festivalgangers die ook in de winter nog toegankelijk is. “Het is een wat ouder publiek, maar geen kaasplankjes hoor!”

Een plek om te ontdekken dus. Dat kan vooral tijdens de Stathe Sessies die één of twee keer per maand plaatsvinden. “We hebben internationale bandjes, maar ook veel lokaal talent. Het is leuk om te zien dat sommige van hen echt doorbreken”, aldus Chen.

Vooral de avond met Bootleg Rascal tijdens de laatste Stathe Sessie vond Chen zeer geslaagd. Voor de Sessies moet er een kaartje worden gekocht en bestaat het publiek wat meer uit echte muziekliefhebbers.

20160817 Oude Pothuys 002

– ‘t Oude Pothuys, Oudegracht 279

Ronnie Mol, mede-eigenaar en bedrijfsleider van ’t Oude Pothuys vertelt elke dag een programmering te hebben in de werfkelder. “Al zo’n 25 jaar hebben we een dagelijks programma met bijvoorbeeld op woensdag de toppers van het Metropole Orkest en op vrijdag, zaterdag en zondag bandavonden.” Het belangrijkste van ’t Oude Pothuys is de sfeer: “Zowel muzikanten, gasten en collega’s kunnen zich verder ontwikkelen bij ons. We bieden letterlijk een podium voor muziek, maar ook een plek om talent te laten zien.”

“Zowel muzikanten, gasten en collega’s kunnen zich hier verder ontwikkelen”

Hier vind je 365 dagen in het jaar muziek en ook een zeer gevarieerd aanbod. Een van de meest bijzondere avonden was toen de band van Bootsy Collins binnenkwam zonder Bootsy zelf. “Ze hadden opgetreden in de TivoliVredenburg en kwamen spelen bij ons. Het werd steeds drukker, want de mensen die binnen waren riepen al snel allemaal vriendjes en vriendinnetjes erbij.”

1 Reactie

Reageren
  1. Harry

    Toen Stathe nog cafe Flitz was werd er een hoop meer aan live programmering gedaan. Eeuwig zonde dat het zo’n hipsterbar is geworden met heel af en toe is live muziek.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).